Hlavní obsah

Slovensko - Norsko 5:2Slováci si na MS připsali první výhru, rozjetá sborná si znovu s chutí zastřílela

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Tatar 1 : 0
6. Bonsaksen 1 : 1
10. Mikúš 2 : 1
12. Ask 2 : 2
40. Nagy 3 : 2
48. Nagy 4 : 2
49. Miklík 5 : 2
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Slovenští hokejisté se na světovém šampionátu v Minsku dočkali ve čtvrtém duelu první výhry. Houževnaté Nory porazili 5:2 a opustili poslední pozici ve skupině A, kde hrají i čeští reprezentanti. Dvě trefy Vůjtkova výběru, který severského soupeře definitivně zlomil až dvěma slepenými góly v závěrečné třetině, si připsal útočník Ladislav Nagy, po jedné brance zaznamenali členové nově složené druhé útočné řady Mikúš, Miklík a Tatar. Ve skupině B si Rusové připsali další tři body po vysoké výhře 7:2 nad Kazachstánem a jako jediný tým zůstávají stoprocentní, v odpoledním utkání zvítězili vicemistři světa ze Švýcarska nad Německem 3:2.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Radost slovenských hokejistů z gólu v utkání proti Norsku.

Článek
Fotogalerie

Slovákům vyšel ideálně úvod. Již po 66 sekundách Tatar chytře usměrnil Miklíkovu střílenou přihrávku. V 6. minutě se ale podařilo Norům vyrovnat. Valach nechtěně tečoval Bonsaksenovu střelu od modré a Laco poprvé kapituloval.

Tým kapitána Šatana ale získal vedení zpět a postaral se o to samostatnou akcí Mikúš. Seveřané ale ještě v první třetině znovu vyrovnali; Ask dokonale využil volnosti v ideální pozici na kruhu pro vhazování. Druhý inkasovaný gól Slováky poznamenal, často chybovali v obraně a jen díky štěstí nedostali třetí branku.

O přestávce se ale Slováci zkonsolidovali a podařilo se jim nápor soupeře zastavit. Obraz hry následně ovlivnila série vyloučení, ani jeden tým však v početní výhodě třetí gól nepřidal. Nerozhodný stav změnil až 18 sekund před koncem druhé části Nagy, jenž se trefil přesně do levého horního rohu Haugenovy branky.

Předchozí tři zápasy na MS Slováci ztratili ve třetí třetině, tentokrát se ale podobný kolaps neopakoval. Naopak, Nagy úspěšným bekhendovým pokusem zvýšil a o 46 sekund později překonal Haugena po rychlém vyjetí zpoza branky Miklík. Premiérový tříbodový zisk již Šatan a spol. nepustili.

Rusové rozhodli už do poloviny zápasu

Hokejisté Ruska nechávají zapomenout na zklamání z olympijského vystoupení v Soči. V základní skupině B si připsali další přesvědčivé vítězství, tentokrát nad Kazachstánem, o němž rozhodli v první polovině zápasu, ve 32. minutě vedli svěřenci kouče Olega Znaroka už 4:0. Kazachstánu naopak zůstává pouze jediný bod. Shodně čtyřmi kanadskými body se v dresu vítězů blýskli útočníci Sergej Plotnikov (2+2) a Viktor Tichonov (1+3).

Rusové šli za dalším tříbodovým ziskem jistým, ale trpělivým krokem. Po úvodním oboustranném oťukávání připravil na konci 13. minuty Ovečkin šanci pro Zaripova, gólman Ivanov byl však připravený. Vzápětí se proti pravidlům provinil Spriridonov a Rusko v první přesilovce otevřelo skóre. Ve skrumáži před brankou se odrazil kotouč k Plotnikovovi a ten snadno doklepl do prázdné branky. Další možnost spálil Burmistrov.

Zkraje druhého dějství pykal Upper a ani on nepobyl na lavici hanby celé dvě minuty. Po akci Zaripova ho již za 28 vteřin vrátil do hry Jakovlev. Třetím vyloučeným Kazachem byl ve 24. minutě Vasilčenko a sborná trestala do třetice. Zaripov po přihrávce od Tichonova skóroval ranou bez přípravy tentokrát jen 14 sekund od začátku početní výhody. Kazaši byli zralí na ručník, což vyústilo v oddechový čas.

Ten alespoň trošku přibrzdil Rusy v rozletu, ale zcela je zastavit nemohl. V polovině zápasu se proti Širokovovi vytáhl výtečným zákrokem Ivanov, jenže po chvilce si vybojoval puk Kuljomin a přidal čtvrtý gól. Ve 38. minutě si sudí ověřovali, zda puk nepřešel brankovou čáru za Ivanovem popáté, ale Ovečkin a spol. si museli na další góly ještě počkat.

Nečekali dlouho, neboť hned v nástupu do třetí dvacetiminutovky se prosadil skvěle hrající Tichonov. Ke slovu se pak sice dostali dvakrát i Kazaši, když snížili Panšin a Spiridonov, jenže konečné slovo měli v poslední minutě Plotnikov s Burmistrovem.

Švýcaři poprvé zabodovali

Švýcaři se v Minsku dočkali na čtvrtý pokus poprvé bodového zisku. Výhru zajistil obhájcům stříbra gól útočníka Kevina Romyho ze 37. minuty, jímž zvýšil na 3:1. Němci vzápětí snížili, když se podruhé v utkání trefil Thomas Oppenheimer, ve třetí třetině už ale další gól nepadl.

Němci měli už po 72 sekundách možnost zahrát si přesilovou hru, ta však zůstala bez odezvy. Soupeř naložil s první početní výhodou nepoměrně lépe. Ve 12. minutě musel na trestnou lavici Seidenberg, ale zpět do hry ho poslal předčasně Brunner, jehož rána propadla Zeppovi do branky. Švýcaři ale vedli jen rovných 100 vteřin, než vyrovnal dorážející Oppenheimer.

Při dohrávaném oslabení z konce první části si mohli Švýcaři vzít vedení zpět, jenže Ambühl v dobré šanci nedal. Na druhé straně vychytal Plachtu gólman Berra. Ve 33. minutě už se Švýcaři dočkali, když z mezikruží zacílil nechytatelně Hollenstein. V polovině 37. minuty navíc Brunnerovu povedenou akci zakončil v pádu úspěšně Romy. Z klidu ale ještě do druhé přestávky vyvedl Švýcary zcela zapomenutý Oppenheimer - 3:2.

Blízko k vyrovnání měl ve 45. minutě Noebels, jenže před Berrovou brankou poslal puk mimo tyče. O chvilku později měli naopak zvýšení náskoku na holi Ambühl a Rüfenacht, Zepp však držel naděje svého celku. Ten se s blížícím se závěrem snažil zvýšit tlak, jenže Barta ani od modré čáry pálící Hördler stavem nepohnuli.

V poslední minutě Němci zkusili hrát bez brankáře se šesti bruslaři v poli. Švýcaři nejprve minuli prázdnou branku a pak měli sami obrovskou porci štěstí, když Barta nastřelil horní tyč za Berrovými zády.  Němci si vzali ještě oddechový čas, ale o kýžený gól už usilovali marně.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Slovensko - Norsko 5:2 (2:2, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Tatar (Miklík, Švarný), 10. Mikúš (Miklík, Ďaloga), 40. Nagy (Marinčin), 48. Nagy (Ďaloga, Laco), 49. Miklík (Tatar) - 6. Bonsaksen (Stene), 12. Ask (K. Olimb, M. Olimb). Rozhodčí: Brueggeman (Něm.), Gofman (Rus.) - Carlson (Kan.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 5881.
Slovensko: Laco - Ďaloga, Sloboda, Švarný, Valach, Marinčin, Brejčák - Hrivík, Šatan, Nagy - Miklík, Mikúš, Tatar - Pánik, Marcinko, Haščák - Šťastný, Viedenský, Réway - Skokan. Trenér: Vladimír Vůjtek st.
Norsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Espeland - Röymark, Hansen, Forsberg - K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Olden, Ask, Skröder - Martinsen, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.
Česko - Itálie 2:0.
Skupina B:
Švýcarsko - Německo 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Brunner (Josi, Weber), 33. Hollenstein (Josi, Cunti), 37. Romy (Brunner, Moser) - 14. Oppenheimer (Hördler, Hospelt), 39. Oppenheimer (Akdag, Hospelt). Rozhodčí: Patafie (USA), Rantala (Fin.) - Kilian (Nor.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 628.
Švýcarsko: Berra - Schlumpf, Josi, Kukan, Blum, Seger, Weber, Ramholt Grossmann - Moser, Romy, Brunner - Hollenstein, Cunti, Schäppi - Fiala, Ambühl, Suri - Rüfenacht, Froidevaux, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.
Německo: Zepp - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Reul - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Weiss - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Plachta - Noebels. Trenér: Pat Cortina.
Rusko - Kazachstán 7:2 (1:0, 3:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 15. Plotnikov (Tichonov, Ovečkin), 23. Jakovlev (Zaripov, Bělov), 24. Zaripov (Tichonov, Plotnikov), 32. Kuljomin, 42. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 60. Plotnikov (Tichonov, Zaripov), 60. Burmistrov (Kuzněcov, Dadonov) - 50. Panšin (Dallman, Antropov), 54. Spiridonov (Blochin, Ivanov). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rönn - Suominen (oba Fin.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:6. Využití: 4:0. Diváci: 12 299.
Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov - Zaripov, Kalinin. Trenér: Oleg Znarok.
Kazachstán: Ivanov - Blochin, Dallman, Kazancev, Semjonov, Litviněnko, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko - Starčenko, Antropov, Rymarev - Romanov, Upper, Puškarev - Poliščuk, Žajlajov, Krasnoslobodcev - Gavrilin, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Kanadské bodování:
1. Tichonov 4 zápasy/9 bodů (4 branky + 5 asistencí)
2. Ovečkin 4/8 (3+5)
3. Plotnikov 4/7 (4+3)
4. Zaripov (všichni Rus.) a Miklík (SR) oba 4/7 (2+5)
6. Oppenheimer (Něm.) 4/5 (4+1)
...
9. Němec 4/5 (1+4)
15. Hertl (oba ČR) 4/4 (2+2)

Reklama

Související témata: