Hlavní obsah

Česko - Itálie 2:0To byly nervy! Češi povinné tři body získali, proti outsiderovi z Itálie se ale pořádně nadřeli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Sekáč 1 : 0
56. Jágr 2 : 0
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Povinné tři body do tabulky získali, proti outsiderovi se však na ně čeští hokejisté na mistrovství světa v Minsku pořádně nadřeli. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky sice porazili Itálii i v sedmém vzájemném duelu na MS, tentokrát ale jen těsně 2:0. Vítězný gól vstřelil na začátku druhé třetiny svým premiérovým zásahem v reprezentaci Sekáč, v závěru přidal pojistku Jágr. Další utkání odehrají Češi v sobotu od 15:45 SELČ proti Dánsku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr se raduje z gólu proti Itálii, gratuluje mu Roman Červenka.

Článek
Fotogalerie

Češi se museli obejít bez Vladimíra Sobotky, který bojuje se střevními potížemii, a tak jeho místo v centru první útočné formace po boku Jágra a Hertla zaujal Rolinek. Vladimír Růžička neměl k dispozici kompletní čtyři útočné pětky, a tak musel točit jedenáct forvardů.

Reprezentace měla od úvodu očekávanou herní převahu, první třetinu ovládla na střely jednoznačně 15:2, mnoho vyložených šancí si ale nevytvořila. Výjimkou byla ta Hudlerova, který zůstal nekrytý před brankou, po blafáku do bekhendu ale nedokázal přehodit Bellissimův beton. Češi mohli být ještě rádi, že neprohrávali, protože Borgatello v 9. minutě trefil levou tyčku.

Na začátku druhé třetiny favorit konečně čekání na gól ukončil. Po rychlém přečíslení vypálil na Bellissimovu lapačku Sekáč a ve svém šestnáctém reprezentačním startu se dočkal premiérové trefy. V 28. minutě si jednadvacetiletý útočník mohl připsat i asistenci, Zaťovič ale v úniku dvou na jednoho zakončoval jen do gólmana.

Jágr v závěru přidal uklidňující druhý gól

Krátce poté se musely pokoušet mdloby o trenéra Růžičku, že by měl po Romanu Polákovi přijít o dalšího klíčového beka. Němec totiž po nárazu na mantinel zůstal s bolestivou grimasou klečet na ledě, po několika vteřinách se ale zvedl a k úlevě všech zamířil na střídačku.

Italové sice dopředu vyráželi jen sporadicky, když už tak ale učinili, musel být Salák v pozoru. Tak jako když ho prověřili Ramoser s Tudinem. Uklidňující druhý gól Češi ne a ne přidat, a tak i ve třetím dějství zůstávalo vše otevřené. Ve 45. minutě nejprve neuspěl sám před brankářem Hertl a pak měli naopak Češi obrovské štěstí, že po mele před Salákem nedostal puk za čáru Borrelli.

Italům svitla naději při vyloučení Hudlera, jenže přesilovku nevyužili. A tak v čase 55:34 přišel čas Jaromíra Jágra, jenž po přihrávce od Červenky zvýšil v signalizovaném trestu na 2:0. V závěru duelu už Češi komplikace nepřipustili, a tak po čtyřech odehraných duelech mají v tabulce skupiny A šest bodů.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Česko - Itálie 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Sekáč (Hudler, Němec), 56. Jágr (Červenka). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Vinnerborg (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 4160.
Česko: Salák - Němec, Kindl, Jordán, Ševc, Zámorský, Kolář II - Jágr, Hertl, Rolinek - Klepiš, Červenka, Hudler - Petružálek, Novotný, Sekáč - Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Itálie: Bellissimo - Nicoletti, Egger, Trivellato, Johnson, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan - Ihnacak, Rocco, Borrelli - Scandella, Kostner, Di Casmirro - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Bernard, Ramoser. Trenéři: Tom Pokel, Alexander Gschliesser a Fabio Polloni.
Ostatní středeční zápasy na MS.

Reklama

Související témata: