Hlavní obsah

Nad Benfikou dál leží kletba "chamtivého" kouče Guttmanna. Ani na osmý pokus neuspěla

Turín/Praha

Zklamání Benfiky Lisabon je obrovské. Zase hrála finále, znovu v něm neuspěla. Už poosmé! Loni ji ve finále Evropské ligy porazila londýnská Chelsea, tentokrát padla po penaltovém rozstřelu se španělskou Sevillou. „Během 120 minut jsme přitom udělali všechno, abychom vyhráli. I proto je velice obtížné vyrovnat se s tím, že jsme zase zůstali těsně před cílem,“ přiznával devětapadesátiletý kouč Jorge Jesus, že rozčarování jeho svěřenců nezná mezí.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ani na osmý pokus to nevyšlo. Fotbalisté Benfiky opět prohráli finálový duel, tentokrát nezvládli penaltovou loterii se Sevillou.

Článek
Fotogalerie

I tak Jesus svému týmu k výkonu v turínském finále blahopřál. I tak hráče bránil. „Udělali všechno, abychom utkání vyhráli. Měli jsme více ze hry, na bránu soupeře vyslali více střel, ale přesto to nestačilo," smutně konstatoval.

Ani treble zklamání nezažene

„Dominovali jsme, titul jsme si zasloužili. Třeba i proto, že jsme čtrnáctkrát vystřelili na bránu Sevilly, zatímco ona na tu naši jen sedmkrát," přidával se k trenérovi brazilský legionář ve službách Benfiky Guilherme Sequeira.

„Musíme ale zvednout hlavy, protože i tak prožíváme nádherné období," připomněl dosavadní úspěšné tažení svého týmu a dva triumfy, na něž už dosáhl.

Benfika totiž sesadila z ligového trůnu Porto a zajistila si titul, navíc pak vyhrála i Taca da Liga, tedy Ligový pohár. „A máme se dál na co těšit, protože už v neděli nás čeká další vrchol úspěšné sezóny - finále Portugalského poháru s Rio Ave," upozorňoval trenér Jesus, že Benfica má na dosah treble.

Jenže ani jeho zisk nenahradí zklamání z toho, že portugalský mistr na vysněnou evropskou trofej zase nedosáhl. Zdá se, že kletba pronesená slavným koučem Bélou Guttmannem dál působí.

Socha také nepomáhá...

Když totiž legendární maďarský trenér přivedl v roce 1961 a 1962 Benfiku ke dvěma triumfům v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí, žádal na klubovém vedení zvýšení platu. To ale jakékoli licitace o financích odmítlo a nařklo Guttmanna z chamtivosti.

Maďarský trenér na oplátku klub zaklel, neboť prohlásil, že Benfica dalších 100 let nevyhraje žádnou evropskou trofej. A jak se zdá, jeho kletba pořád působí. Lisabonský klub byl poosmé ve finále, poosmé neuspěl.

A nic nepomáhá, že Benfica nechala na usmířenou s Guttmannem zhotovit sochu velkého maďarského trenéra s dvěma poháry vítěze PMEZ v rukou, která byla na lisabonském Stadionu světel odhalena před pět lety v den jeho 110 narozenin. Ba ani modlitba slavného Eusebia, kterého Guttmann objevil do Benfiky přivedl, u trenérova vídeňského hrobu nic platná nebyla.

Benfika zase ve finále padla, ani na osmý pokus ve snažení získat evropskou trofej neuspěla. A to současný kouč Jesus před turínským finále tvrdil, že není pověrčivý a že jeho svěřenci o zmiňovaném prokletí nic netuší.

Reklama

Související témata: