Hlavní obsah

Komise rozhodčích se Čechům omluvila za tři chyby - dva góly neměly platit

Martin Kézr (Minsk)Právo

Komise rozhodčích na hokejovém šampionátu v Minsku uznala, že druhý gól Dánska do české sítě neměl být pro jasné postavení útočícího hráče v brankovišti uznaný a omluvila se českému týmu za zjevnou chybu amerických rozhodčích. Dá se předpokládat, že dvojice Kaval, Patafie bude mít omezenou delegaci na příští zápasy šampionátu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Dánové se radují, jejich gól proti Čechům ale neměl platit.

Článek

Vedení českého týmu se obrátilo na sekretáře komise rozhodčích IIHF Konstantina Komissarova se žádostí o prověření několika situací, které byly zjevně posouzeny nesprávně a v rozporu s pravidly.

Vedle druhého dánského gólu šlo i o nepřesně uložený trest útočníkovi Janu Kovářovi na pět minut a do konce utkání za zranění kanadského kapitána Bieksy. I tady komise uznala pochybení s tím, že měl být uložen trest za hru vysokou holí na dvakrát dvě minuty.

Neměl platit ani gól Švédů

Komise rozhodčích dokonce dospěla k závěru, že jedna z branek Švédska při utkání s Českem, jak prokázalo rozfázování videozáznamu, uznána být neměla pro postavení v brankovišti, v tomto případě však podle Komissarova byla úloha rozhodčích výrazně ztížena rychlostí akce.

Sekretář komise se každopádně za všechna rozhodnutí českému mužstvu veřejně omluvil a zdůraznil, že další kroky podniknuty nebudou, což ostatně ani nebylo cílem české žádosti. "Z našeho pohledu je nejdůležitější, aby se výklad například při postavení útočícího hráče v brankovišti sjednotil a aby podobných chybných rozhodnutí bylo co nejméně," přiznal generální manažer Slavomír Lener.

Zmíněné chyby přiměly asistenta českého kouče Jaroslava Špačka k prohlášení, že rozhodčí jsou špatným článkem mistrovství a gólman Alexander Salák mluvil o ostudě a doufal, že si američtí sudí, kteří Dánům uznali ten gól, už na šampionátu nezapískají.

Jaké jsou výkony rozhodčích na hokejovém MS?
Výborné
1,9 %
Průměrné
6,6 %
Velmi špatné
91,5 %
Celkem hlasovalo 82433 čtenářů.

Reklama

Související témata: