Hlavní obsah

Dánsko - Francie 2:6Francouzi zdolali Dány a posunuli českou reprezentaci do čtvrtfinále MS, Italové sestupují

Minsk
Aktualizováno

Čeští hokejisté mají jistou účast ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bělorusku. Tu svěřenci Vladimíra Růžičky získali po pondělním vítězství Francie nad Dánskem 6:2. Do play off v Minsku postoupila i Francie, která si to s Českou republikou rozdá v úterý v přímém souboji o třetí místo. Do čtvrtfinále s Českem a Francií postoupí z prvních dvou pozic skupiny A také Kanada a Švédsko, Slováci budou v play off chybět a elitní skupinu opouštějí Italové po prohře 1:5 se Švédskem.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Radost francouzských hokejistů.

Článek
Fotogalerie

Úřadující švédští mistři světa se naopak posunuli do čela skupiny a mají šanci postoupit do vyřazovací části z nejlepší pozice. Momentálně druhá Kanada má však utkání k dobru a lepší vzájemný zápas. Naopak do play off po výhře Francie nad Dánskem s jistotou nepostoupí slovenští hokejisté. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka se sice mohou na Francii bodově dotáhnout, při rovnosti bodů by však rozhodoval vzájemný zápas. Ten Slováci prohráli 3:5.

Česká republika i Francie mají před úterním vzájemným zápasem stejný počet deseti bodů. Ze třetího místa postoupí tým, který vyhraje bez ohledu na to, zda se k vítězství probojuje v základní hrací době, v prodlouženi či po samostatných nájezdech. Poražený postoupí do čtvrtfinále ze čtvrté příčky a střetne se s dosud neporaženým Ruskem.

Zápas mezi Českou republikou a Francií začíná v úterý v 19:45, přímý přenos bude vysílat ČT Sport, podrobnou on-line reportáž přinese Sport.cz.

Francie otevřela skóre už po 68 vteřinách

Vstup do zápasu se lépe vydařil Francii, které se již po 68 sekundách povedlo otevřít skóre. Brankáře Nielsena překonal Desrosiers. Dánové potřebovali k uchování šance na postup do bojů o medaile zvítězit, příliš aktivně ale nehráli.

Ve 12. minutě mohl přesto vyrovnat Jesper Jensen, ale podařilo se to až později jeho jmenovci Jesperu B. Jensenovi. Francie ale ještě v první třetině získala vedení zpět na svoji stranu; postarala se o to Rousselova tečovaná střela, na kterou Nielsen nedosáhl.

Francouzi měli poté několik příležitostí zvýšit náskok, ale nepodařilo se jim to. Nejblíže byl kapitán Meunier, který po akci Fleuryho trefil v 29. minutě tyč. A Dánové je za špatnou produktivitu potrestali, v 35. minutě vyrovnal Staal. Brankář Huet navíc následně svými zákroky zabránil dokonání obratu.

Dánům se ale třetí gól přidat nepodařilo a v závěrečné dvacetiminutovce zápas ztratili. V 50. minutě využil chybu v dánské rozehrávce Bellemare a Francie následně zápas opanovala. Na 4:2 zvýšil o dvě minuty později Stéphane da Costa, dánský zmar pak dokonali obránce Manavian a svým druhým gólem Stéphane da Costa. Výhra Francie zároveň vyřadila ze hry o postup Slovensko.

Švédové drama nepřipustili

Švédům se v duelu s Itálií vydařil vstup do zápasu a již po 48 sekundách se ujali vedení, když se do samostatného nájezdu dostal Nyquist a překonal brankáře Bellissima. Rychlé vedení ale Seveřany ukolébalo a Italové vycítili šanci. V 11. minutě se jim také podařilo vyrovnat, když Joacima Erikssona, který nastoupil poprvé na turnaji, překonal Gander.

Ještě v první třetině ale Švédsku získal vedení zpět v přesilové hře přesně a tvrdě střílející Ekholm. Klíčový krok k výhře a uchování šance na prvenství ve skupině udělali favorité v závěru druhé části, kdy svojí druhou trefou v zápase zvýšil na 3:1 Nyquist a poté skóroval i Danielsson.

Na začátku třetí třetiny mohli Italové snížit, ale podruhé Erikssona nepřekonali a s blížícím se koncem tak bylo jasné, že po roce opět sestoupí spolu s Kazachstánem zpět do divize I. Navíc v přesilovce v 56. minutě opět inkasovali, na konečných 5:1 upravil pohotově dorážející Ericsson.

"Je to pro nás frustrující. Jsme úplně vyždímaní," řekl trenér Tom Pokel a poukázal na to, že Italové se mezi elitou udrželi naposledy v roce 2007. O rok později sestoupili a následně pravidelně postupují a hned zase sestupují.

"Ve všech sedmi zápasech, které jsme tady odehráli, jsme inkasovali jako první," litoval Pokel. Dalším problémem podle něj bylo, že Italové na celém turnaji vstřelili jen šest branek.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Dánsko - Francie 2:6 (1:2, 1:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 16. J. B. Jensen (Staal, Jakobsen), 35. Staal (J. Jensen, Bjorkstrand) - 2. Desrosiers (Meunier, Y. Treille), 20. Roussel (Amar, Bellemare), 50. Bellemare (Roussel, S. da Costa), 51. S. da Costa (Roussel, Bellemare), 53. Manavian (Roussel, S. da Costa), 56. S. da Costa. Rozhodčí: Rantala (Fin.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 7450.
Dánsko: Nielsen - M. Lauridsen, J. B. Jensen, Larsen, Lassen, O. Lauridsen, Kristensen, Bruggisser - Boedker, Green, Christensen - N. Jensen, Madsen, Hansen - Staal, J. Jensen, Bjorkstrand - Storm, Jakobsen, Poulsen. Trenéři: Jan Karlsson.
Francie: Huet - Auvitu, Besch, Manavian, Amar, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel - Roussel, Bellemare, S. da Costa - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, T. da Costa, Raux - Ritz, Henderson, Tardif. Trenér: Dave Henderson.
Itálie - Švédsko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Gander (Felicetti, Tudin) - 1. Nyquist (Klasen), 17. Ekholm (Klasen), 35. Nyquist (Danielsson, Klasen), 38. Danielsson (Ekholm, Klasen), 56. Jimmie Ericsson (Nygren, Möller). Rozhodčí: Šindler (ČR), Gofman - Raming (oba Rus.), Carnathan. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:4. Diváci: 7878.
Itálie: Bellissimo - Egger, Nicoletti, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan, Johnson, Trivellato - Ihnacak, Rocco, Borrelli - Scandella, Kostner, Di Casmirro - Gander, Tudin, Fontanive - Insam, Anton Bernard, Ramoser. Trenér: Tom Pokel.
Švédsko: Joacim Eriksson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Gustafsson, Nygren - Axelsson, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Rasmussen. Trenér: Pär Marts.
Kanadské bodování MS:
1. Tichonov (Rus.) 6 zápasů/13 bodů (7 branek + 6 asistencí)
2. Roussel 6/10 (5+5)
3. S. da Costa (oba Fr.) 6/9 (6+3)
4. Plotnikov 6/9 (4+5)
5. Ovečkin (oba Rus.) a Miklík (SR) oba 6/9 (3+6)
7. Jones (USA) 6/9 (2+7)
8. Hodgson (Kan.) 6/8 (6+2)
9. Lindström (Švéd.), Grabovskij, S. Kosticyn (oba Běl.) všichni 6/8 (4+4),
...23. Jágr 6/6 (3+3),
26. Němec (oba ČR) 6/6 (1+5).
Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů s Francií?
vyhrají Češi
85,8 %
vyhraje Francie
14,2 %
Celkem hlasovalo 83133 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články