Hlavní obsah

Lotyšsko - Bělorusko 1:3Bělorusové jsou ve čtvrtfinále MS, sudí Jeřábek neuznal Lotyšům sporný gól. Finové čekají

Aktualizováno

Hokejisté Běloruska jsou ve čtvrtfinále domácího MS. V pondělním večerním duelu skupiny B zvítězili 3:1 nad Lotyšskem poté, co vstřelili dvě branky v 9. minutě a poslední přidali při soupeřově power play. Při něm za stavu 1:2 v poslední minutě normální hrací doby vstřelili Lotyši vyrovnávací gól, český rozhodčí Antonín Jeřábek ho ale neuznal kvůli postavení hráče v brankovišti. Lotyši mají ještě šanci zajistit si postup do čtvrtfinále v úterním souboji se Švýcarskem, potřebují však zvítězit. Povinnost splnili Finové a porazili sestupující Kazachstán 4:3. Seveřané se díky tříbodovému zisku posunuli v tabulce mezi kvarteto, jež si v Minsku zajistí postup do čtvrtečního čtvrtfinále, ale není jisté, zda si ho nakonec zahrají. Potřebují k tomu prohru lotyšského týmu v úterním závěrečném utkání se Švýcarskem v základní hrací době.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Lotyšský brankář Edgars Masalskis inkasuje po střele Geoffa Platta v utkání s Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

Prestižní duel Lotyšska s Bělorusy a boj o přiblížení se účasti v bojích o medaile začal lépe pro domácí reprezentanty. Oba týmy sice na úvod nevyužily šance, v 9. minutě ale v rozmezí 33 sekund Bělorusové dvakrát udeřili. Nejprve otevřel skóre Platt a poté zvýšil na 2:0 pro domácí Grabovskij.

Snížit mohl Keninš, ale více do hry se Lotyši dostali až ve druhé třetině. Přidali na důrazu a byli aktivnější. Důsledkem toho se na ledě i více jiskřilo a v 28. minutě došlo i na hromadnou bitku, kterou odstartovalo Gotovecovo najetí do gólmana Masalskise.

Zvýšit vedení Běloruska mohl Kaljužnyj, ale Masalskis si s jeho šancí poradil a Lotyši naopak snížili. Ve dvojnásobné přesilové hře se prosadil Kulda. Následně ale zápas opanovali brankáři Lalande a Masalskis. Oba týmy, zejména ten běloruský, pozorně bránily a příliš šancí nebylo.

Více do útoku se museli tlačit Lotyši, kteří měli v závěru i dvě početní výhody. V 59. minutě se navíc rozhodli odvolat brankáře a hráli v šesti proti čtyřem. Podařilo se jim i podruhé překonat Lalandea, rozhodčí Jeřábek ale Daugavinšův gól pro sporné postavení Meiji v brankovišti neuznal. Podle televizních záznamů stal lotyšský útočník na hraně ochranného pásma a dostal se do kontaktu s gólmanovou hokejkou.

V pokračující hře šest na čtyři poté výhru Běloruska potvrdil Sergej Kosticyn střelou do prázdné branky.

Finové musejí čekat

Finové začali utkání s Kazachstánem náporem, ale v páté minutě musel své umění ukázat gólman Rinne proti Panšinovi. Chvilku nato museli ovšem Kazaši do čtyř po prohřešku Litviněnka a Palola v pozici klečícího střelce otevřel skóre ranou bez přípravy z kruhu pro vhazování. V 15. minutě nevyužil dobré pozice ke zvýšení Haula a soupeř záhy trestal, když se na druhý pokus prosadil Rymarev a vyrovnal.

Kazaši navíc Finům cestu za "povinnými" body ještě více zkomplikovali hned v následující minutě, když právě Rymarev zpoza brány našel najíždějícího Poliščuka a ten využil už po 13 vteřinách přesilovku. Na rozdíl dvou branek navíc mohl ještě do přestávky zvýšit Žajlajov, místo toho si však Karalahtiho přihrávka našla Lehteräho a ten velmi snadno překonal gólmana Ivanova. Přestože Finové vyhráli na střely mezi tyče 17:9, stav byl vyrovnaný 2:2.

Ve 24. minutě uháněl sám na Ivanova Komarov, přelstít v koncovce ho však nedokázal. Od 28. minuty už bylo ale Finům o něco veseleji, když Jokinen dostal v početní výhodě nabito mezi kruhy, ranou bez přípravy trefil do hlavy Litviněnka a kuriózně od něho se kotouč odrazil do branky za bezmocného Ivanova.

Další možnosti měli Panšin, Gavrilin a Rymarev, ale Rinne byl pozorný a uhájil svému celku těsné vedení. To navíc ještě vylepšil v čase 39:57 Immonen a zvýšil na 4:2 pro Finy.

Jenže Kazachstán - přestože již dobře zná svůj sestupový osud - pokračoval ve snaze o co nejlepší výsledek i ve třetím dějství. Ve 44. minutě měl Rinne štěstí, když Dallman trefil tyč. Pojistku mohl přidal Huhtala, ale neuspěl. Kazaši to pak téměř čtyři minuty před vypršením základní hrací doby zkusili bez gólmana a dorážející Romanov snížil v přesilovce na 3:4. Ve zbývajících 29 sekundách ale už více nestihli.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina B:
Kazachstán - Finsko 3:4 (2:2, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Rymarev (Poliščuk, Krasnoslobodcev), 16. Poliščuk (Rymarev, Krasnoslobodcev), 60. Romanov (Žajlajov) - 8. Palola (Lehterä, Komarov), 20. Lehterä (Karalahti), 28. Jokinen (Kontiola, Mäntylä), 40. Immonen (Jokinen, Jormakka). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Patafie (USA) - Dehaen (Fr.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. Diváci: 12 119.
Kazachstán: Ivanov (60. Polujektov) - Blochin, Dallman, Lakiza, Semjonov, Litviněnko, Savčenko, Vasilčenko, Kazancev - Starčenko, Upper, Žajlajov - Romanov, Gavrilin, Panšin - Rymarev, Poliščuk, Krasnoslobodcev - Rachmanov, Spiridonov, Anciferov. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Pakarinen - Komarov, Jokinen, Haula - Jormakka, Immonen, Palola - Huhtala, T. Sallinen, Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.
Lotyšsko - Bělorusko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 34. Kulda (Niživijs) - 9. Platt (Graborenko, Stas), 9. Grabovskij (Kaljužnyj, Korobov), 60. S. Kosticyn. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - Carlson (Kan.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 7:9, navíc M. Jass, Daugavinš (oba Lotyšsko) oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 14 531.
Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, Lavinš, J. Redlihs, M. Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Niživijs, Vasiljevs, Indrašis - Meija, Džerinš, Cipulis - Štals, Berzinš, K. Jass. Trenér: Ted Nolan.
Bělorusko: Lalande - Korobov, Graborenko, Denisov, Gotovec, Jevenko, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, A. Kosticyn - Platt, Stas, S. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, Stepanov - Kovyršin, Volkov, Jefimenko - Osipov. Trenér: Glen Hanlon.

Reklama

Související témata: