Hlavní obsah

Švédsko - Bělorusko 3:2Posledními semifinalisty jsou Švédové, domácím Bělorusům zbyl smutek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Danielsson 1 : 0
26. Platt 1 : 1
35. Jefimenko 1 : 2
38. Ericsson 2 : 2
54. Ekholm 3 : 2
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Švédsko vyhrálo bitvu o poslední volné místo v semifinále MS v Minsku, v sobotu od 13:45 SELČ půjde na na hokejisty Ruska. Druhou semifinálovou dvojici tvoří český tým a Finsko (od 17:45). Za stavu 2:2 po dvou třetinách dramatického čtvrtfinálového duelu mohl strhnout vedení na stranu Bělorusů v poslední třetině Kaljužnyj, ale neproměnil trestné střílení. Vzápětí dal na konečných 3:2 pro Švédy Ekholm, krátce naopak před svou trefou trestné střílení zavinil. Seveřané tak dál mohou živit naději na obhajobu titulu.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Švédský útočník Nicklas Danielsson se raduje z úvodní trefy ve čtvrtfinálové bitvě s Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

První třetina probíhala podle očekávaného scénáře: Švédové přestříleli soupeře zcela jednoznačně 10:3, vytvářeli si šance a jednu z nich také využili. Už ve třetí minutě orazítkoval tyč Lundqvist, chvilku nato minul Nyquist. Poté si Bělorusko zahrálo první přesilovku zápasu a v ní zahrozil Stepanov, jenže nedokázal překonat gólmana Nilssona.

Na druhé straně vychytal Lalande bez přípravy pálícího Möllera. Ve 12. minutě hráli přesilovku Seveřané a 12 vteřin před jejím skončením se prosadili zásluhou úspěšně dorážejícího Danielssona, jenž předtím clonil Lalandovi ve výhledu při ráně od modré čáry.

Obraz druhého dějství byl zcela odlišný. Šance Korobova, Kaljužného a nepříjemnou Stasovu teč ale jakoby Švédové nebrali příliš vážně, za což je po dobře sehraném přečíslení dvou na jednoho potrestal ve 26. minutě Platt.

Další šanci si vytvořili bratři Andrej a Sergej Kosticynové. Druhý gól Běloruska však přišel ve 35. minutě jako blesk z čistého nebe. Platt nahazoval kotouč z úhlu od hrazení a projíždějící Jefimenko ho dokázal usměrnit mimo Nilssonův dosah.

Bělorusko mělo další šance, ale navýšení náskoku nepřišlo a na druhé straně se naopak radoval z vyrovnání Jimmie Ericsson, když Švédové ve 38. minutě znovu trestali v přesilové hře.

Na začátku třetí části se proti Stepanovovi vyznamenal Nilsson. V 53. minutě udělal Ekholm obrovskou chybu blízko vlastní modré čáry, Kaljužného, jenž se řítil sám na Nilssona, fauloval a sudí nařídili trestné střílení. Běloruský kapitán ho ale nezvládl, švédský brankář jeho myšlenku na prostrčení puku mezi betony snadno přečetl.

Neutekla ani minuta a právě Ekholm se vydal na útočný výlet, při němž objel branku a poté poslal bekhendem Švédy do vedení. Pojistku mohl přidat Backlund, místo toho zkusili Bělorusové v závěru zariskovat s hrou bez brankáře, stav už se však ke zklamání většiny z téměř 15 tisíc diváků v hledišti nezměnil.

V dalších čtvrtfinále Finové překvapili Kanadu, lídra skupiny A. Seveřané přitom už byli skoro ze hry. Jen souhrou okolností šli dál ze skupiny, pomohla jim výhra Švýcarů nad Lotyši. A teď mohou slavit účast mezi čtyřmi nejlepšími týmy, kde na ně po výhře 4:3 nad USA čekají Češi. Rusům vyšla odplata za minulý rok, ve čtvrtfinále porazili Francii 3:0.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - čtvrtfinále:
Švédsko - Bělorusko 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Danielsson (Ekholm, Klasen), 38. Jimmie Ericsson (Nygren, Backlund), 54. Ekholm - 26. Platt (Kaljužnyj, Stas), 35. Jefimenko (Platt). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Dehaen (Fr.), Semjonov (Est). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 14 598.
Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Gustafsson, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Axelsson - Rasmussen. Trenér: Pär Marts.
Bělorusko: Lalande - Denisov, Jevenko, Korobov, Graborenko, Stasenko, Gotovec - Platt, Stas, Kaljužnyj - A. Kosticyn, Kitarov, S. Kosticyn - Ugarov, Osipov, Stepanov - Jefimenko, Volkov, Kovyršin. Trenér: Glen Hanlon.

Reklama

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3