Hlavní obsah

Berdych - Nědovjesov 6:7, 6:4, 7:5, 6:3Berdych se Štěpánkem jdou na Roland Garros do třetího kola. Veselý a Plíšková končí

Paříž
Aktualizováno

Tenista Radek Štěpánek si na grandslamovém French Open v Paříži zahraje v singlu po pěti letech 3. kolo. Pětatřicetiletý český matador zdolal v bitvě třicátníků o čtyři roky mladšího Rusa Michaila Južného po setech 6:0, 6:3, 3:6, 6:4 a vzájemnou bilanci s šestnáctým hráčem světového žebříčku srovnal na 4:4. Dalším soupeřem českého veterána a 43. hráče světa bude opět nasazený hráč, osmnáctka Ernests Gulbis z Lotyšska. Dál jde po boji i šestý nasazený Tomáš Berdych, který ve čtyřech setech zdolal Kazacha Aleksandra Nědovjesova 6:7, 6:4, 7:5, 6:3 a v dalším kole narazí na Španěla Bautistu-Aguta. Český mladík Jiří Veselý se naopak s druhým grandslamem sezóny loučí, ve středu prohrál v druhém kole s nasazenou osmičkou turnaje Kanaďanem Milosem Raonicem 6:7, 4:6 a 1:6. Vypadla i Karolína Plíšková, třetí nasazená Agnieszka Radwaňská z Polska byla nad její síly. Podlehla jí 3:6, 4:6.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Radost ve tváři Tomáše Berdycha po postupu do 3. kola French Open.

Článek
Fotogalerie

Lepší vstup do zápasu si Štěpánek ani nemohl přát. Pestrou paletou úderů, v níž nechyběla ani jistá hra na síti, kraťasy, prohozy či loby, dostával soupeře pod tlak a nezvykle často chybující Rus ztrácel půdu pod nohama. Výsledkem byl hladký zisk úvodní sady, kterou rodák z Karviné vyhrál bez ztráty jediného gamu za pouhých 25 minut.

"Hrál jsem tenis, který jsem chtěl hrát. Na rozdíl od prvního kola jsem ho hrál hned od začátku. Tenis si zase užívám. Hraju tenis, který soupeřům nevoní," řekl Štěpánek českým médiím v Paříži.

Ani krátká pauza Južnému příliš nepomohla, první bod si připsal až v osmé hře, kdy poprvé prolomil v zápase Štěpánkův servis. První jiskra naděje na obrat mu svitla ve druhém dějství, kdy si za stavu 3:4 vypracoval vedení 40:0 a tudíž tří brejkboly, ale český daviscupový reprezentant ji pěti fiftýny v řadě uhasil a vzápětí psychicky nalomeného soupeře dorazil při jeho vlastním podání.

Až ve třetím setu přišla - byť nakrátko - Rusova chvíle. Do stavu 3:3 si oba soupeři hlídali svůj servis, ale v sedmé hře Južnyj vytasil skvělé returny, prolomil Štěpánkovo podání a zbytek sady ovládl. Štěpánka však nepříznivý vývoj nezlomil. Stejně jako jeho soupeř o set dříve vzal papírovému favoritovi v sedmé hře podání a koncovku i přes ztrátu vlastního podání zvládl i díky větší trpělivosti lépe. Proměnil hned první mečbol a po 2:26 hodiny postoupil dál.

Proti o deset let mladšímu Gulbisovi zatím Štěpánek ve třech utkáních ještě neuhrál ani set. Sedmnáctý tenista žebříčku přijel do Paříže z turnaje v Nice, kde získal svůj první titul na antuce.

Berdych se nadřel, Veselý nestačil na Raonice

Tomáš Berdych měl s Nědovjesovem, až 101. hráčem žebříčku ATP, plné ruce práce. Kazach riskoval a hodně hru zkracoval za síť. Odpor soupeře zlomil Berdych až ve čtvrtém setu, v kterém sice prohrával 0:3, ale pak získal šest her v řadě.

"Tady snadného soupeře nedostanete," řekl Berdych po boji. "Hrál opravdu dobře. Trápil mě hlavně jeho servis, podával dobře, s vysokou úspěšností. Ale když jsem si na něj zvyknul, bylo to dobré. To bylo klíčové."

Dalším soupeřem Berdycha, semifinalisty French Open z roku 2010, bude Španěl Roberto Bautista Agut. S 29. hráčem světa letos Berdych prohrál v Indian Wells a má s ním bilanci 1:2 na zápasy. "Jde mu to skvěle od základní čáry, má hodně dobrý forhend i bekhend. Jde pořád nahoru, není to snadný soupeř," řekl Berdych.

Poslední český zástupce v mužském singlu Jiří Veselý naopak v Paříži nestačil na Kanaďana Milose Raonice a po dvou hodinách a 11 minutách prohrál ve třech setech 6:7, 4:6 a 1:6. Veselý, který v prvním kole vyřadil svého krajana Lukáše Rosola, přitom s Raonicem odehrál v prvním setu vyrovnanou partii a prohrál až v tie breaku poměrem 4:7.

V dalších dvou sadách ale Kanaďan využil své zkušenosti a především těžil z dobrého servisu, na který Veselý nenašel odpověď. Dvě ztracená podání stála Veselého druhý set, v třetí sadě už Raonic dominoval a po setech 7:6, 6:4 a 6:1 vybojoval účast ve třetím kole.

"Zápas mě mrzí. Strašná škoda, že v důležitých stavech nenaservíruju nebo udělám zbytečnou chybu. To mě stálo první a pak i druhý set. Tyhle stavy musím zvládat líp, jestli chci tyhle hráče porážet," litoval Veselý, který v prvním kole porazil krajana Lukáše Rosola a připsal si první výhru v hlavní soutěži grandslamu.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23 968 900 eur):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Nědovjesov (Kaz.) 6:7, 6:4, 7:5, 6:3
Štěpánek (ČR) - Južnyj (15-Rus.) 6:0, 6:3, 3:6, 6:4
Raonic (8-Kan.) - Veselý (ČR) 7:6 (7:4), 6:4, 6:1
Čtyřhra - 1. kolo:
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - Istomin, Rosol (Uzb./ČR) 7:5, 6:4
Bolelli, Fognini (It.) - Bednarek, Dlouhý (Pol./ČR) 6:4, 6:4
Erlich, Melo (Izr./Braz.) - Čermák, Jelgin (ČR/Rus.) 4:6, 7:6 (7:1), 7:6 (7:4)
Bautista, Sijsling (Šp./Niz.) - Levinský, Marx (ČR/Něm.) 7:6 (10:8), 3:6, 6:1
Ženy:
Čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová, Srebotniková (4-ČR/Slovin.) - Davisová, Moultonová-Levyová (USA) 6:1, 6:2
Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) - Schiavoneová, Solerová (It./Šp.) 6:4, 6:3.
Fichmanová, Pavljučenkovová (Kan./Rus.) - Hlaváčková, Šafářová (9-ČR) 7:6 (7:4), 3:6, 6:1
Huberová, Raymondová (15-USA) - Cetkovská, Melzerová (ČR) 6:2, 7:6 (7:4)
Výsledky ostatních středečních zápasů French Open.

Reklama