Hlavní obsah

Cizinec sezóny: Nepřehlédnutelný Afričan čelí bosenské přesile

Nedělní Galavečer Gambrinus ligy bude mít na závěr fotbalového ročníku také nadnárodní rozměr. Jednou z nejzajímavějších je anketa o nejlepšího cizince sezóny. Seznam tří kandidátů je pěkně rozvrstvený, hlasující nejvíc ocenili po jednom obránci, záložníkovi i útočníkovi. Do finálního výběru se dostali Costa Nhamoinesu (Sparta), Haris Harba (Jihlava) a Jasmin Ščuk (Mladá Boleslav).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jihlavy Haris Harba oslavuje svůj gól na Slavii.

Článek
Fotogalerie

Všichni tři dosáhli během sezóny svého. Costa si prakticky okamžitě na svou stranu získal i náročné letenské publikum a získal se Spartou double. Haris Harba na jaře střelecky explodoval a dotáhl Jihlavu k pohodové záchraně a posunu do středu tabulky. Také Jasmin Ščuk se rozstřílel a s Mladou Boleslaví se raduje z postupu do pohárové Evropy ze třetí příčky.

Costa míří od double ještě výš

Letenští zpočátku ani nevěřili, že by muže s visačkou nejlepšího levého obránce polské ligy mohli získat. Teď si mohou blahořečit, že se jim to podařilo. Vstup do ligy měl rodák ze Zimbabwe raketový! Svým sebevědomím a herním nasazením dal Costa Nhamoinesu (28) zapomenout na Chorvata Pamiče.

Díky své fyzické vybavenosti je extrémně silný v osobních soubojích, patří také k nejrychlejším bekům v lize. A umí rovněž podpořit ofenzívu, o čemž svědčí jeho jedenáct hráčských bodů za tři góly a pět asistencí. Svou první sezónu v české lize navíc přetavil v zisk mistrovského titulu i triumf v Poháru České pošty.

„Přestup do Sparty byl určitě krok dopředu! S polským Lubinem jsme neustále bojovali o záchranu, ale tady jsem našel rozhodně kvalitnější tým. A také vysoké cíle, což se mi jen líbí. Mým snem je zahrát si mistrovství světa nebo Ligu mistrů," podotýká Costa.

Kanonýr Harba táhne Vysočinu

Jihlavský fantóm z Bosny a Hercegoviny Haris Harba (25) prožívá snovou část sezóny. Po nevýrazném podzimu šly výkony jeho i celé Vysočiny hodně nahoru a možná vůbec největší zásluhu na tom má právě tento útočník. Vždyť na jaře rozvlnil síť soupeřů hned osmkrát! Svým řešením situací jeden na jednoho je hrozbou pro každou obranu v soutěži.

„Že se mi tak daří, je zásluhou celého týmu. Pod trenérem Radou jsme začali hrát ofenzivněji než dřív. Na podzim jsme spíš bránili a vyčkávali, co udělá soupeř. Ale tato sezóna určitě patří mezi moje nejlepší," libuje si forvard Vysočiny.

Jen do nominace bosenské reprezentace na světový šampionát se nevešel.

Defenzivní záložník Ščuk se rozparádil

Třetím nominovaným je záložník Mladé Boleslavi a Harbův krajan Jasmin Ščuk (23). Má za sebou nejvydařenější ročník v kariéře a z pozice defenzivního záložníka skóroval rovnou dvanáctkrát! Tím si stejně jako Harba hlasitě říkal o nominaci na světový šampionát do Brazílie, nakonec ale jeho jméno na seznamu vyvolených chybělo.

Pro Boleslav je však nepostradatelný a dá se očekávat, že se o něj v létě popere řada zvučných klubů. „Za to, že mi to tam takhle padá, mohu být samozřejmě jenom rád. Budu se snažit, aby to pokračovalo, hlavní ale je, abychom vyhrávali zápasy. Nepovažuji za důležité, že góly střílím zrovna já," vzkázal nedávno.

Galavečer Gambrinus ligy vysílá v neděli 1. června od 20:00 přímým přenosem ČT Sport.

Nominace na ceny Gambrinus ligy 2013/14:
Hráč:
Bořek Dočkal (Sparta),
Haris Harba (Jihlava),
Josef Hušbauer (Sparta).
Trenér:
Leoš Kalvoda (Znojmo),
Vítězslav Lavička (Sparta),
Petr Rada (Jihlava).
Objev:
Patrik Hrošovský (Plzeň),
Robert Hrubý (Slavia),
Adam Jánoš (Jihlava).
Cizinec:
Costa (Sparta),
Haris Harba (Jihlava),
Jasmin Ščuk (Mladá Boleslav).

Reklama

Související témata: