Hlavní obsah

Kasatkinová - Vondroušová 6:2, 4:6, 6:4Česká senzace končí. Čtrnáctiletá tenistka ale udivila Roland Garros postupem do semifinále

Paříž
Aktualizováno

Z turnajového pavouka odstranila sestavu starších rivalek, parádní tažení předváděla čtrnáctiletá Markéta Vondroušová na Roland Garros v Paříži. Při svém prvním startu na grandslamovém turnaji prošla až do semifinále. Ovšemže jen juniorské soutěže. Ale i tak je to bomba. Nic na tom nemění ani to, že v pátek prohrála se sedmnáctiletou Ruskou Darjou Kasatkinovou 2:6, 6:4, 4:6.

Foto: Sport.cz

Markéta Vondroušová

Článek

S ledovým klidem jedna z nejmladších hráček v soutěži posílala soupeřky z pařížských kurtů ve dvouhře i čtyřhře. „Ne, ne, když zkazím míček, tak v klidu nejsem, to ani nejde," říkal český supertalent v průběhu turnaje pro Radiožurnál. Ale klid a soustředění by chtěla okoukat od slavného Rogera Federera, jehož obdivuje ... Možná bude více než zdatnou nástupkyní Petry Kvitové a dalších es českého tenisu.

Zatím ale je stále jen školačkou ze Sokolova, kde ji před deseti lety přivedl na kurty táta, aby levačkou začala postupně ničit starší holky. Ale nehrála jen tenis. Rychlé nohy, obratnost a chytrost má třeba i z fotbalu.

V Sokolově sice stále žije, ale dojíždí do Prahy. Údery piluje na Štvanici na kurtech I. ČLTK. „Jsem tam od středy do pátku. Dojíždím autobusem a spím tam. V pondělí a úterý jsem doma. A do toho turnaje," nastiňovala rytmus svého programu, do něhož vletěl první grandslamový podnik v životě.

Podle trenéra Zdeňka Kubíka, který ji v Paříži dovedl mezi čtyři nejlepší, je mimořádným úkazem. „Každý, kdo tenisu aspoň trochu rozumí, to vidí. Je nadaná ve všech směrech. Jak pohybově, tak úderově," připomínal v rozhlasovém rozhovoru trenér s tím, že jeho svěřenkyně je silná i po psychické stránce. Na konci června jí přitom bude teprve patnáct. „Jak začne hrát, tak z ní všechno spadne," podotýkal kouč.

Nenapodobí Mandlíkovou

Snaží si nepřipouštět, že má v rukou obří tenisovou naději. „Očekávání je veliké, je to jeden z největších talentů u nás."

Ale cesta dál mnohdy bývá zapeklitá. Na velké soudy o budoucnosti mladé hráčky je asi stále brzy. Kolik už bylo promarněných talentů...  „Chtěl bych, aby to s ní dopadlo dobře."

V prosinci 2011 Vondroušová vyhrála na Floridě prestižní turnaj pro hráčky do dvanácti let. Loni byla ve finále Orange Bowl v Miami. V Paříži teď má ještě jednu šanci. S Catherine Cartan Bellisovou z USA - ta je jen o pár týdnů starší - spolu nastupují ve čtyřhře. A po páteční výhře nad brazilsko-mexickou dvojicí Stefaniová - Zarazuaová jsou ve finále!

Vondroušová však nenapodobí Hanu Mandlíkovou, která je poslední českou vítězkou mezi juniorkami ve dvouhře na Roland Garros (1978). Před ní dokázaly v Paříži vyhrát i Regina Maršíková (1975) a Renáta Tomanová (1972). Doma její senzační tažení mělo mimořádný ohlas. „Mamka je strašně zvědavá. Furt jí posílám fotky a voláme si," líčí Markéta Vondroušová. Cíl má jasný. Uspět někdy na dospělém Grand Slamu.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23 968 900 eur):
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
Kasatkinová (8-Rus.) - Vondroušová (ČR) 6:2, 4:6, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) - Stefaniová, Zarazuaová (Braz./Mex.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík