Hlavní obsah

Španělsko - Nizozemsko 1:5Dokonalá pomsta! Famózní Nizozemci zničili obhájce titulu pěti góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Xabi Alonso (penalta) 1 : 0
44. Van Persie 1 : 1
53. Robben 1 : 2
64. De Vrij 1 : 3
72. Van Persie 1 : 4
80. Robben 1 : 5
Záznam online reportáže

Salvador

Repríza finále posledního světového šampionátu v Jihoafrické republice měla v pátek večer v Salvadoru neskutečný průběh. Španělé sice vedli gólem Xabiho Alonsa z penalty 1:0, jenže Van Persie stihl do poločasu vyrovnat a po změně stran Nizozemci obhájce trofeje čtyřmi zásahy totálně zničili. Fantastický výkon podal především Robben. Skupina B tak odstartovala v Salvadoru historickým debaklem mistrů světa, kteří stejně jako před čtyřmi lety úvodní zápas na MS prohráli.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Nizozemský záložník Arjen Robben slaví gól proti Španělsku. Vpravo přihlíží asistent rozhodčího Renato Faverani.

Článek
Fotogalerie

Po oboustranně oťukávacím začátku mohli jít po osmi minutách do vedení Nizozemci. Robben poslal milimetrovou přihrávku mezi dva obránce a Sneijder šel sám na Casillase. Ten však zachoval klid a jeho technickou střelu ke vzdálenější tyči vyrazil pravou rukou. Sneijder tak svůj stý start v nizozemské reprezentaci gólem neoslavil. Podobně jako Sneijdera vychytal Casillas před čtyřmi roky v JAR ve finále Robbena.

Španělé se nenechali vyvést z míry, ale na obranu soupeře nedokázali nic vymyslet. Iniestova rána z dálky jen prosvištěla nad brankou. Když se míč dostal k hrotovému útočníkovi Costovi, ozval se na brazilského rodáka, který se rozhodl pro španělskou reprezentaci, mohutný pískot. Nizozemští zadáci ho pečlivě hlídali a Vlaarovi se to povedlo i ve chvíli, kdy jej vyslal do šance Xavi. Ostrostřelce Atlétika Madrid, který už ale podepsal v Chelsea, nepustil k zakončení. Po čtvrt hodině sice vypálil, ale Cillessenovu branku minul možná o deset metrů.

Xabi Alonso proměnil přísnou penaltu

Španělé získali v dalších minutách územní převahu a do další nebezpečné akce se dostal Silva, jenže ideální okamžik ke střele prováhal. Po rohovém kopu Xaviho mohl Ramos hlavičkovat úplně sám, míč však minul. Španělé se v této fázi střetnutí dostávali do slibných příležitostí poměrně snadno, ale trestuhodně je zahazovali. Nizozemští fotbalisté se dostali do blízkosti Casillasovy šestnáctky po dlouhých minutách, ale Van Persie Blindův centr pořádně netrefil.

Ve 26. minutě vyslal Xavi do třetí šance Costu, toho se snažil zastavit De Vrij, ovšem podklouzl a Costu minul. Ten mu však při snaze se vyhnout šlápl na nohu, upadl a sudí Rizzoli nařídil přísnou penaltu. Xabi Alonso ji přesnou střelou po zemi k pravé tyči proměnil, byť Cillessenovi k míči chybělo jen pár centimetrů.

Van Persie vyrovnal před půlí

Robben a spol. mohli odpovědět po pár minutách, kdy Blindovu střílenou přihrávku Ramos jen škrtl, ale Van Persie přesto na balón nedosáhl. Role se však obrátily. Iniciativu převzali Nizozemci, ale šanci si nevypracovali. Se střelou De Jonga si Casillas poradil. V závěru poločasu poslal Iniesta do stoprocentní příležitosti Silvu, který zkusil gólmana přelobovat, ale ten jeho úmysl vystihl a míč vyrazil.

Trest za španělskou lehkovážnost následoval téměř okamžitě. Martins Indi našel ve 44. minutě u pomezní čáry Blinda, ten poslal lahůdkový centr na Van Persieho, který se vrhl na míč rybičkou a parádním obloučkem nedal Casillasovi žádnou šanci.

Robben zlomil prokletí a odstartoval kanonádu

Tulipány byly při chuti. Pár minut po změně stran ztratili Španělé míč na jejich polovině, Blind bleskově adresoval míč Sneijderovi, který poslal lahůdku Robbenovi a ten konečně prolomil svoje prokletí v zápasech se Španěly. Kličkou doleva se zbavil v jediném okamžiku Ramose i Piquého a ranou do protipohybu nedal španělskému brankáři šanci.

Úřadující mistři světa se vzpamatovávali pomalu a mohli inkasovat potřetí. Robben rozjel další rychlou akci, přes Janmaata se míč dostal k volnému Van Persiemu, ale jeho dělovka jen orazítkovala břevno. Stejně jako při předchozích gólových akcích střed španělské obrany hořel. A destrukce šampiónů pokračovala. Sneijder poslal z trestného kopu centr až na zadní tyč, Casillas se přes dva nizozemské hráče k míči nedostal a De Vrij ho hlavou usměrnil do sítě.

Španělé zatlačili soupeřovu obranu až do její šestnáctky. Ve skrumáži se odražený míč dostal k Silvovi, který jej propasíroval do sítě, ale sudí gól pro ofsajd neuznal. A rozjetí Nizozemci poté šampióny dorazili, když Casillas udělal obrovskou hrubku a Van Persie mu míč ukopl od nohou počtvrté do sítě. Nejhezčí moment přišel na závěr. Robben utekl Ramosovi, položil si Casillase, pohrál si se třemi obránci a zarazil pátý hřebík do španělské rakve. V závěru zápasu se ještě dvěma zákroky zaskvěl Casillas po střelách Wijnalduma a Robbena. Španělský zmar dokonal v nastavení Torres, který nedokázal dostat míč do prázdné brány a nechal si ho ukopnout.

Španělé vstřebávají jeden z nejtěžších debaklů ve své historii. Pět a více gólů naposledy inkasovali v roce 1963, kdy v přípravném utkání doma podlehli Skotsku 2:6. Pět branek v soutěžním duelu dostali poprvé po 64 letech, v roce 1950 shodou okolností také na světovém šampionátu v Brazílii prohráli s domácím výběrem 1:6.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:
Španělsko - Nizozemsko 1:5 (1:1)
Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. De Vrij. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Casillas - De Guzmán, De Vrij, Van Persie. Diváci: 48 173.
Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba - Alonso (63. Pedro), Busquets - Xavi, Iniesta, Silva (78. Fábregas) - Costa (63. Torres). Trenér: Del Bosque.
Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij (77. Veltman), Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, De Guzmán (62. Wijnaldum) - Sneijder - Robben, Van Persie (79. Lens). Trenér: Van Gaal.
Postoupí fotbalisté Španělska přes úvodní debakl s Nizozemci do osmifinále MS?
Ano
68,2 %
Ne
31,8 %
Celkem hlasovalo 18777 čtenářů.

Reklama

Související témata: