Hlavní obsah

Uruguay - Kostarika 1:3Kostarika skvostnou druhou půlí smetla bídnou Uruguay postrádající Suáreze

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Cavani (penalta) 1 : 0
54. Campbell 1 : 1
57. Duarte 1 : 2
84. Ureňa 1 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Drsný direkt uštědřili na světovém šampionátu v Brazílii fotbalisté Kostariky týmu Uruguaye, který je považován za jednoho z adeptů na titul. Jihoameričané předvedli v prvním utkání skupiny D hodně bídný výkon a v závěru ještě nervově prohru neunesli. Kostaričané naopak po parádním týmovém výkonu propadli euforii.

Foto: Mike Blake, Reuters

Joel Campbell oslavuje gól Kostariky v duelu s Uruguayí.

Článek
Fotogalerie

Uruguay vstoupila do zápasu bez kanonýra Suáreze, jenž absolvoval v závěru května menší zákrok v koleni a není zatím připraven. Z lavičky sledoval hodně neurovnanou hru svých spoluhráčů, kteří postrádali potřebnou přesnost, kazili i jednoduché přihrávky.

Kostaričané však v dané disciplíně soka ještě převyšovali, a tak se šance rodily spíše po standardních situacích. V prvním případě Cavani v ideální pozici netrefil dobře míč. Po přímém kopu Forlána z levé strany pak ve 22. minutě fauloval Kostaričan Díaz kapitána soupeře Lugana a Cavani z penalty pálil přesně - 1:0.

Inkasovaná branka byla pro Kostariku pobídkou k ofenzivním výpadům. Campbell však těsně minul při střele zpoza velkého vápna, González z pěti metrů rovněž nemířil přesně. Těsně před poločasem pak udržel Kostaričany ve hře brankář Navas, když bravurně lapil tečovanou ránu Forlána.

Do druhé půle vstoupila Uruguay naprosto bezstarostně. Nechávala soupeři mnoho prostoru, její hráči bránili hodně lehkomyslně. A brzy pykali. Hlavičku Duarteho po pěti minutách hry ještě Muslera senzačně chytil, jenže proti dělovce Campbella v 54. minutě neměl nárok. Když pak přímý kop Bolaňose trknul hlavou do sítě nebojácný Duarte, který přetlačil i kopačku Stuaniho, byla Uruguay v šoku.

A prakticky nebyla schopná reagovat. Nebýt standardní situace, po níž hlavičku Cavaniho vyrážel efektním skokem Navas, vůbec by se nedostala na dostřel branky Kostaričanů. Ti naopak hráli s ohromnou chutí a ve velké pohodě. A v závěru favorita šokovali, když pas Campbella za obranu s neuvěřitelnou lehkostí proměnil střídající Ureňa v třetí gól znamenající definitivní jistotu vítězství.

Hráči Uruguaye v posledních minutách pod tíhou prohry přidali na brutalitě a Pereira po drsném faulu na Campbella musel předčasně do sprch.

MS ve fotbale - základní skupina D
Uruguay-Kostarika 1:3 (1:0)
Branky: 24. Cavani z pen. - 54. Campbell, 57. Duarte, 85. Ureňa. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Lugano, Gargano, Cáceres (vš. Uruguay). ČK: 90.+3 Pereira. Diváci: 58 579.
Uruguay: Muslera - Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - Stuani, Arévalo, Gargano (60. Gonzales), Rodríguez (76. Hernández) - Forlán (60. Lodeiro), Cavani. Trenér: Tabarez.
Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, González, Umaňa, Díaz - Ruíz (83. Ureňa), Borges, Tejeda (74. Cubero), Bolaňos (87. Barrantes)  - Campbell. Trenér: Pinto.

Reklama

Související témata: