Hlavní obsah

Kamerun - Chorvatsko 0:4Pro Kamerun po čtyřgólovém debaklu šampionát končí, naděje Chorvatska na osmifinále naopak žije

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Olič 0 : 1
48. Perišič 0 : 2
61. Mandžukič 0 : 3
73. Mandžukič 0 : 4
Záznam online reportáže

Zničení, ponížení, úplně v troskách opouštěli fotbalisté Kamerunu stadión v amazonském Maunasu. Po čtyřgólovém debaklu s Chorvatskem pro ně světový šampionát skončil prakticky už po druhém zápase. Za nesmyslné vyloučení Songa v závěru první půle zaplatili krutou daň. Zato Chorvaté spláchli křivdu z prvního duelu s Brazílií, neboť vysoké vítězství je ponechalo ve hře o postup ze skupiny A.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Portugalský sudí Pedro Proenca dává červenou kartu Kamerunci Alexandre Songovi (vpravo), přihlíží Chorvat Ivan Rakitič.

Článek
Fotogalerie

Už po čtvrthodině mohlo být vlastně hotovo. Kdyby totiž Perišič po rohovém kopu ve vyložené šanci neselhal a proměnil ji se stejnou chladnokrevností, s jakou vyzval pár minut před tím ke skórovaní Oliče, Kamerunci by se zřejmě se šampionátem loučili, jen co zápas v Manausu začal.

Chorvatům nahrál gól i červená

Už tak dostali ránu do vazu, neboť po aktivním nástupu hned z první vážnější akce Chorvatů inkasovali. Dost lacině a hlavně vlastní vinou, neboť na Oliče pozapomněli a před legionářem z Wolfsburgu se po ideální přihrávce Perišice zjevila odkrytá brána. Hráč jeho formátu příležitostí pochopitelně nepohrdl a Chorvatům se od té chvíle hrálo o mnoho lépe.

Nemuseli spěchat a nutit se do útočení, neboť konstelace v tropickém klimatu Amazonie jim nahrávala. A ve všem. Vedli a navíc  vyrukovali nejen s Mandžukičem, jemuž vypršel trest za vyloučení v baráži s Islandem, ale i se svou největší hvězdou Modričem, nad jehož startem panovaly po úvodním duelu s Brazílií pochybnosti. Důkladné lékařské vyšetření však vyloučilo zlomeninu či snad poškozený sval...

A po čtyřiceti  minutách nahrál Chorvatům i neuvěřitelný zkrat frustrovaného Songa, který zbytečně udeřil Mandžukiče a musel se z trávníku pakovat. V deseti už byl africký celek na odpis úplně.

Druhá půle proměněná v exhibici

Hned po přestávce se to ostatně potvrdilo. Perišičovi stačilo lapit špatný výkop brankáře Itandjeho a po sprintu od poloviny hřiště ho přesně mířenou střelou k tyči ztrestat. Pro afrcký celek, jemuž zraněný kapitán Eto´o chyběl až příliš, pohroma.

Mandžukič ji mohl dvě minuty po druhém gólu ještě umocnit, ale i když tváří v tvář gólmanovi nepochodil, Chorvaté utkání režírovali podle svých představ. Aby ne, když měli početní převahu a protivníka převyšovali ve všem. Kreativitou, přesnou a nápaditou kombinací, taktickou vyspělostí a fotbalovým přehledem pak nejvíc.

Ostatně, při následných dvou gólech Mandžukiče se to potvrdilo víc než názorně. Nejprve se prosadil hlavou po rohovém kopu, neboť kamerunští stopeři ho nedokázali od centru odstavit, po dalším tuctu minut pak s přehledem uklidil do sítě balón, který po střele Eduarda gólman Itandje jen vyrazil.

Chorvatsko proměnilo střetnutí v exhibici, na níž nic neměnila ani obrovská šance, do níž se dostal v samém závěru Webó a kterou likvidoval Pletikosa. Čtyřgólovou výhrou si uchovalo naději na postup do osmifinále, ovšem příští pondělí musí nad Mexikem v Recife vyhrát, aby zamířilo dál.

Samozřejmě za předpokladu, že domácí Brazílie nezkolabuje s Kamerunem, protože v tom případě by Chorvatům i remíza stačila.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A:
Kamerun - Chorvatsko 0:4
Branky: 61. a 73. Mandžukič, 11. Olič, 48. Perišič. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Eduardo (Chor.). ČK: 40. Song (Kam.). Diváci: 39 982.
Kamerun: Itandje - Mbia, N'Koulou, Chedjou (46. Nounkeu), Assou-Ekotto - Matip - Moukandjo, Song, Enoh, Choupo-Moting (75. Salli) - Aboubakar (70. Webo). Trenér: Finke.
Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič - Modrič, Rakitič - Perišič (78. Rebič), Sammir (72. Kovačič), Olič (69. Eduardo) - Mandžukič. Trenér: Kovač.

Reklama

Související témata: