Hlavní obsah

Nigérie - Bosna a Herc. 1:0Bosna po prohře s Nigérií na MS končí. Rozhodčí odepřeli Džekovi regulérní gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Odemwingie 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První dva zápasy na mistrovství světa mají za sebou ve skupině F fotbalisté Bosny a Hercegoviny. Družina kolem exteplického útočníka Edina Džeka na ně ale ráda vzpomínat nebude. Po úvodní těsné prohře 1:2 po sympatickém výkonu proti favorizované Argentině tentokrát Balkánci prohráli v souboji o bytí a nebytí na turnaji s Nigérií 0:1. Rozhodující trefu si na stadiónu v Cuiabě připsal ve 29. minutě Peter Odemwingie a ukončil tak bosenské naděje na postup do vyřazovací fáze. Pět minut předtím rozhodčí neuznali regulérní trefu Džeka pro domnělý ofsajd.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Peter Odemwingie z Nigérie oslavuje svou trefu do sítě Bosny.

Článek
Fotogalerie

Trenér Bosny a Hercegoviny Safet Sušič se před druhým zápase svého celku na MS v Brazílii rozhodl zvednout sebevědomí největší hvězdě týmu. O Edinu Džekovi, bývalém teplickém hráči a momentálně střelci mistrovského anglického týmu Manchesteru City, totiž prohlásil, že je pro jeho mužstvo stejně důležitý jako Messi pro Argentinu či Cristiano Ronaldo pro Portugalsko.

Vzhledem k tomu, že v odpoledním prvním zápase skupiny F se stal Messi již podruhé na šampionátu spasitelem nepříliš přesvědčivého výběru Argentiny, chtěl Džeko také ukázat svou světovou třídu. Proti byl pouze vynikající nigerijský brankář Vincent Enyeama.

Zkušený gólman sice ve 21. minutě po rychlém vpádu za obranu Afričanů kapituloval po Džekově přesné střele, rozhodčí ale regulérní branku pro údajný ofsajd neuznali a utkání tak výrazně ovlivnili. O tři minuty později se sice na pravé straně Džeko znovu uvolnil, s jeho prudkou ranou si však Enyeama poradil, a tak udeřilo na druhé straně.

Ve 29. minutě se vydal na výlet podél pravé postranní čáry Emmanuel Emenike, ustál tvrdý souboj s bránícím Emirem Spahičem, který naopak ze souboje odpadl, a naservíroval míč vyhlášenému střelci Peteru Odemwingiemovi. Útočník anglického týmu Stoke City už neměl problém rozvlnit síť, čímž řádně rozproudil tempo zápasu.

Na druhé straně se opět cpal do koncovky Džeko, jeho pohlazení míče hlavou ale dokázal zpacifikovat pozorný gólman Enyeama. Obranu Bosny zase začal po úspěšné asistenci pořádně prohánět nabuzený Emenike.

Džeko orazítkoval v nastavení tyčku

Po změně stran se Bosňané snažili zatlačit soupeře před jeho pokutové území, jejich motorem byl především výborně hrající a pohybově velmi živý Miralem Pjanič z AS Řím. Pozorná obrana Afričanů ale dlouho odolávala. Nigérijci sami začali vyrážet do nebezpečných brejkových výpadů a postupně přebírali iniciativu.

V 61. minutě se musel vytáhnout strážce bosenské svatyně Asmir Begovič, když na něj z levé strany postupoval sám aktivní Emenike. Čtvrthodinu před koncem měl na hlavě vyrovnání střídající Vedad Ibiševič, branku ale těsně přestřelil a nezbylo mu než ukrýt zklamaně hlavu v dlaních.

Stejné gesto si musel se svými spoluhráči zopakovat také po závěrečném hvizdu, přestože měl v nastaveném čase ještě velkou šanci smutný hrdina zápasu Džeko, který zblízka orazítkoval levačkou pouze tyč.

Druhá porážka na turnaji znamená pro bosenský výběr definitivní odlet z Brazílie domů již po základní skupině. Bosenští fotbalisté tak odehrají na svém historicky prvním MS pouze tři zápasy. Nigérijci mají naopak čtyři body a před sebou duel s Argentinou, v němž je jakýkoli bodový zisk posune do vysněného osmifinále.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina F:
Nigérie - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)
Branka: 29. Odemwingie. Rozhodčí: O'Leary - Hintz, Rule (všichni N. Zél.). ŽK: Mikel - Medunjanin. Diváci: 40 499.
Nigérie: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Musa (65. Ameobi), Onazi, Odemwingie, Mikel, Babatunde (75. Uzoneyi) - Emenike. Trenér: Keshi.
Bosna: Begovič - Mujdža, Šunjič, Spahič, Lulič (58. Salihovič) - Hajrovič (57. Ibiševič), Bešič, Pjanič, Medunjanin (64. T. Sušič), Misimovič - Džeko. Trenér: S. Sušič.
Postoupí fotbalisté Nigérie do osmifinále MS?
Ano
65,7 %
Ne
34,3 %
Celkem hlasovalo 895 čtenářů.

Reklama