Hlavní obsah

Belgie - Rusko 1:0Origi ukončil belgickou bídu. Rudí ďáblové po hubené výhře postupují

MinutaMin. Tým Hráč Akce
88. Origi 1 : 0
Záznam online reportáže

Nekonečnou nudu přinesl nedělní duel favoritů skupiny H, kterému na Maracaná přihlíženo 74 000 nespokojených diváků. Až v závěru belgičtí fotbalisté zmáčkli vyčerpané Rusy a Divock Origi je dvě minuty před koncem normální hrací doby nasměroval do osmifinále mistrovství světa.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Belgický forvard Origi (vlevo) právě střílí rozhodující gól duelu s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Hned v první minutě se hlavami srazili Vermaelen a Samedov, přičemž ruský záložník dopadl o něco hůře. Sotva se vrátil na trávník, dostal se po kolmém pasu do ruské šestnáctky Mertens, ale obránce Kombarov si ho pohlídal. Ruská ofenzíva se rozjížděla pomaleji, ale když se na hranici šestnáctky uvolnil Fajzulin, Courtois musel předvést tygří skok k pravé tyči, aby jeho ránu zneškodnil.

Kokorin spálil tutovku

Belgičané byli směrem dopředu aktivnější. De Bruyne prošel parádně přes půlku hřiště, našel dobře rozběhnutého Mertense, který místo střely nepochopitelně hledal dobře pokrytého Lukaka. Když později pálil sám, minul těsně branku. Ani do třetice po chvilce netrefil mezi tyče. Na druhé straně zaváněl penaltou zákrok Alderweirelda na Kanunnikova, když trefil naprosto jasně jeho nohu a nikoliv míč. Píšťalka německého sudího Brycha však mlčela. To byl jeden z mála vzrušivějších momentů jinak vcelku nudného duelu.

Rusové si dlouho přihrávali vzadu a čekali na vhodný moment k rychlému výpadu. Ten se opět povedl Fajzulinovi, ale Courtois si s jeho tvrdou ránou znovu poradil. Belgičané jakoby přijali ruskou taktiku a málem se vyplatila. S Kombarovem si po několikáté lehce pohrál Mertens, ale pálil už z úhlu a Akinfejev byl připravený.

Obávaný Lukaku se dostal k první střele až po více než půlhodině hry, ale jen trochu pokazil jubilejní stý zápas Ignaševičovi, kterého trefil do obličeje. V samém závěru prvního poločasu našel Glušakov krásným centrem úplně volného Kokorina, na kterého belgičtí zadáci trestuhodně zapomněli, jenže jeho hlavička ve stoprocentní šanci šla těsně vedle.

Čertíci se v ďábly změnili až v závěru

Rusové začali hrát po změně stran přímočařeji, ale okénka v soupeřově obraně nedokázali využít. Glušakov v dobré pozici mířil nad branku. Belgičané ani zdaleka nenaplňovali naděje do nich vkládané. Pomalu a bezmyšlenkovitě kombinovali ve středu hřiště, aniž by vůbec vystřelili na Akinfejeva. Žádní Rudí ďáblové, ale docela líní červení čertíci. Zlobili se sice, když Ignaševič lehce sáhl na Origiho, ale píšťalka sudího se neozvala.

Po hodině hry přišla oboustranně hluchá fáze plná nepřesností. Tři přesné přihrávky v řadě byly pro oba celky problém. Fotbalová nuda na trávníku Maracaná přiměla diváky k pískotu. Rusové byli o malinko iniciativnější, ale zakončení zůstalo žalostné. Glušakov znovu mířil jen vysoko na tribunu.

Deset minut před koncem si Rusové vypracovali slibnou akci, na jejímž konci byl Ješčenko, který ale přízemní ránou minul pravou tyč. Tu na druhé straně naopak rozezvučel z trestného kopu střídající Mirallas. Belgičanům patřil závěr zápasu a Hazardovu ránu zblokovali Rusové na roh. Najednou se z čertíků stali ďáblové. V 88. minutě utekl Hazard po levé straně obráncům, našel úplně volného Origiho, který z osmi metrů nedal Akinfejevovi tvrdou ranou pod břevno šanci. Ruský gólman ještě v nastavení zlikvidoval tutovku Mirallase.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina H:
Belgie - Rusko 1:0 (0:0)
Branka: 88. Origi. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Witsel, Alderweireld - Glušakov. Diváci: 73 819.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen (31. Vertonghen) - Witsel, Fellaini - Mertens (75. Mirallas), De Bruyne, E. Hazard - Lukaku (57. Origi). Trenér: Wilmots.
Rusko: Akinfejev - Kozlov (62. Ješčenko), V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Glušakov, Fajzulin - Samedov (90. Keržakov), Šatov (83. Dzagojev), Kanunnikov - Kokorin. Trenér: Capello.
Postoupí fotbalisté Ruska do osmifinále MS?
Ano
19,2 %
Ne
80,8 %
Celkem hlasovalo 755 čtenářů.

Reklama

Související témata: