Hlavní obsah

USA - Portugalsko 2:2Američané přehrávali Portugalce, o vítězství však v páté minutě nastavení přišli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Nani 0 : 1
64. Jones 1 : 1
81. Dempsey 2 : 1
90. Varela 2 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté USA byli blízko skalpu Portugalska a senzačnímu postupu do osmifinále mistrovství světa v Brazílii. Ve svém druhém vystoupení ve skupině G dokázali v průběhu druhé půle smazat jednogólové manko a ujali se vedení 2:1. V páté minutě nastavení však po hlavičce Varely o vítězství přišli.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Portugalec Nani (vzadu) překonává amerického brankáře Tima Howarda.

Článek
Fotogalerie

Portugalci si nemohli přát lepší úvod. Centr z levé strany totiž stoper Cameron ve snaze odkopnout balón jen usměrnil k Nanimu, před nímž brankář Howard uctivě lehnul, a tak pro portugalského útočníka nebyl problém střelou pod břevno otevřít skóre.

V dalších minutách však jakoby vedení tým kolem hvězdného Ronalda uspalo. Záloha evropského mužstva nepracovala dobře, ztrácela spoustu míčů a přesnost byl neřešitelný problém. Zato Američané se osmělovali stále častěji. Odměna za odvahu však nepřicházela, přitom Dempsey, který nastoupil i po zlomenině nosu z prvního duelu s Ghanou, pálil dvakrát hodně nebezpečně, jen o milimetry minula branku parádní dělovka Johnsona zpoza velkého vápna.

Portugalský tým tak držel těsné vedení, které mohl v závěru první půle navýšit, když v první kloudné akci Ronaldo našel pasem z levé strany nabíhajícího Naniho, ale jeho ránu skvěle vyrazil Howard. Vzápětí si však americký brankář vybral další slabší chvilku, když zaspal při střele Naniho do tyčky, aby následně bravurně vyškrábl levou rukou gólovou dorážku Édera.

Američané po obrátce velmi disciplinovanou obranou nedovolili Portugalsku kloudně rozvinout jakoukoliv kombinaci. Ojedinělé individuální akce Ronalda či Naniho končily v hradbě amerických těl před pokutovým územím. Naopak v 56. minutě měl vyloženou šanci Bradley, jenž po parádní zpětné přihrávce Johnsona z pravé strany trefil z malého vápna v odkryté brance jen zadáka Costu.

Varela zachránil Portugalcům v nastavení alespoň remízu

Američané přesto nijak nepolevovali v tlaku, dál trpělivě bušili do portugalské obrany a dočkali se zaslouženého vyrovnání. V 64. minutě odražený míč po rohovém kopu propadl k Jonesovi, který za hranicí velkého vápna obalamutil Naniho a pravačkou luxusně uklidil míč k tyči - 1:1.

Portugalský tým vyráběl neuvěřitelné množství chyb. S výjimkou šance Meirelese, pálícího z úhlu do brankáře Howarda, se vůbec nedostal do vyložené příležitosti. Zato Američané hned z další příležitosti šokovali evropského soka, když po rychlém výpadu Johnsona z pravé strany sice portugalští zadáci dokázali zablokovat ránu, kterou vyslal Bradley, ale odražený míč poslal Zusi na malé vápno a Dempsey břichem dotlačil míč do sítě.

Portugalci dlouho nedokázali reagovat, často se vztekali a zdálo se, že prohru nedokážou odvrátit. V páté minutě nastavení však Ronaldo z pravé strany milimetrovým pasem našel Varelu, který hlavou trknul míč do sítě.

Američané se bezmocně chytali za hlavu, ani Portugalci však nemohli příliš slavit. Jejich naděje na postup jsou mizivé s ohledem na bídné skóre po výprasku od Německa v prvním duelu skupiny G.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina G:
USA - Portugalsko 2:2 (0:1)
Branky: 64. Jones, 81. Dempsey - 5. Nani, 90.+5 Varela. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Jones (USA). Diváci: 40 123.
USA: Howard - F. Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Beckerman, Jones - Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90. Gonzales) - Dempsey (87. Wondolowski). Trenér: Klinsmann.
Portugalsko: Beto - J. Pereira, R. Costa, Bruno Alves, A. Almeida (46. Carvalho) - Moutinho, Veloso, Meireles (69. Varela) - Nani, Postiga (16. Éder), Ronaldo. Trenér: Bento.
Postoupí fotbalisté USA do osmifinále MS?
Ano
70,5 %
Ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 2673 čtenářů.

Reklama

Související témata: