Hlavní obsah

Nizozemsko - Chile 2:0Nizozemské Tulipány neoslnily, ale proti Chile potřetí rozkvetly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
77. Fer 1 : 0
90. Depay 2 : 0
Záznam online reportáže

Sao Paulo
Aktualizováno

Nizozemsko vyhrálo skupinu B, když v pondělí v podvečer porazilo v Sao Paulu v přímém souboji o první příčku Chile. Výkon oranžových tulipánů znovu nebyl nijak oslnivý, ale k výhře jim stačila jedna standardní situace a jeden brejk v závěru. O obou branek byl Arjen Robben.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Leroy Fer z Nizozemska slaví vedoucí gól svého týmu nad Chile. Stačily mu pouhé dvě minuty pobytu na hřišti.

Článek

Nizozemci nastoupili bez svého kapitána Van Persieho, který už nasbíral dvě žluté karty. Na hrotu ho nahradil Lens. Místo Indiho, jenž utrpěl v duelu s Austrálií otřes mozku, nastoupil na levém okraji obrany útočník Kuijt. Chilanům chyběl Vidal, jehož kouč šetřil.

Bez Van Persieho bezzubí v útoku

Oba týmy začaly poměrně opatrně, ač slibovaly ofenzívu. Chilané byli přeci jenom aktivnější v držení míče, ale vyloženou šanci si nevypracovali. Sáncheze dobře hlídal zejména Kuijt. Pokusy o zakončení Jihoameričanů byly neúspěšné. Gutiérrez po rozehraném rohovém kopu pálil z dobré pozice nad branku a v závěru první půle po trestném kopu Díaze nasměroval Jara míč hlavou ven z nizozemské branky.

Nizozemci dlouho vypadali, že především hlídají remízu, která jim zaručovala první místo. Až po půl hodině začal hrát svůj fotbal Robben. V první příležitosti prováhal správný okamžik na střelu a k zakončení se nedostal ani Lens. Po Robbenově trestném kopu se dostal k hlavičce De Vrij, ale ani on netrefil mezi tyče. Ani do třetice nebyl Robben úspěšný po další individuální akci.

Fer přišel a rozhodl

Nizozemci po změně stran přidali, ale vytvořit šanci si nedokázali. Až po hodině hry zatáhl Robben svým typickým způsobem míč do šestnáctky a svoji střelu schoval za dva obránce. Gólman Bravo míč vyrazil jen instinktivně. Chilané jako by znovu nabírali síly. Sánchez se ale víc rozčiloval, než hrál. Soupeřovi obránci se s ním nemazlili, ale na útočníka Barcelony se nedopustili žádného neúměrně tvrdého zákroku.

Zápas bez velkého vzrušení začal diváky v Corinthians Areně nudit a dávali to najevo pískotem na oba týmy. Ty v oranžovém mohli usmířit čtvrt hodiny před koncem zápasu Robben s Kuijtem. První perfektně kopl rohový kop, ale druhý hlavičkoval těsně vedle branky. Parádní střelu vyslal na chilskou branku za hranicí šestnáctky Depay, ale Bravo míč vytlačil na roh. Ten rozehrál Robben na Janmaata a jeho centr poslal hlavou do sítě Fer, který nebyl na hřišti ani dvě minuty, když vystřídal neviditelného Sneijdera.

Chilané mohli vyrovnat vzápětí, když po rohovém kopu vyrazil míč po hlavičce Isly rukou De Vrij, který současně držel Jaru. Ruku sice měl u těla, ale u cizího... Sudí Gassama z Gambie však do píšťalky nefoukl.

Jihoameričané zatlačili soupeře na jeho polovinu. Zahrávali sérii rohových kopů, ale do šance se nedostali. Medel ve slibné pozici hlavičkoval mimo branku. Už v nastavení, kdy to vypadalo, že Chilané přeci jenom srazí tulipánům hlavičky, zachytil dlouhý odkop Robben, utekl Jarovi a jeho lahůdkovou přihrávku proměnil Depay zblízka v druhý gól.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:
Nizozemsko - Chile 2:0 (0:0)
Branky: 77. Fer, 90.+2 Depay. Rozhodčí: Gassama (Gamb.) - Menkouande (Kam.), Kabanda (Rwanda). ŽK: Blind - F. Silva. Diváci: 62 699.
Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Blind - Wijnaldum, De Jong, Sneijder (75. Fer) - Robben, Kuijt (89. Kongolo), Lens (69. Depay). Trenér: Van Gaal.
Chile: Bravo - Jara, Medel, F. Silva (70. Valdivia) - Isla, Díaz, Gutiérrez (46. Beausejour), Mena - Aránguiz - Sánchez, Vargas (81. Pinilla). Trenér: Sampaoli.

Reklama

Související témata: