Hlavní obsah

Itálie - Uruguay 0:1Godín poslal Uruguay do osmifinále, Suárez znovu kousal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
81. Godín 0 : 1
Záznam online reportáže

V taktickém přímém souboji o druhé postupové místo ze skupiny D na světovém fotbalovém šampionátu v Brazílii byl úspěšnější tým Uruguaye, který hrál víc než půl hodinu přesilovku po vyloučení Marchisia. Vítězný gól dal ramenem po rohovém kopu stoper Godín. Italové, přemožitelé českého celku v kvalifikaci, tak jedou, stejně jako před čtyřmi roky, domů už po základní skupině.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ital Andrea Barzagli (vlevo) si uruguayského střelce Luise Suáreze pečlivě hlídal.

Článek
Fotogalerie

Duel dvou týmů, které v historii světových šampionátů získali dohromady šest titulů, dlouhé minuty nudil. Italové praktikovali na trávníku v Natalu zdlouhavou a pomalou kombinaci, Uruguayci sice rychlejší, ale bezhlavou... Na míč si tak jako první sáhl Buffon, který vyboxovával míč, točící se do jeho branky. Na druhé straně Pirlo z trestného kopu vystrašil Musleru, který poměrně lehkou střelu vyrážel nad břevno.

Buffon vychytal Suáreze

Jihoameričané se hodně zaměřili na Balotelliho, kterého není těžké vytočit. Po několika drobných „okopávkách" italský útočník stylem kung-fu vyskočil na Pereiru a uviděl žlutou kartu. Na tomto šampionátu už druhou. Na hrotu útoku však nebyl moc vidět. Hlavně proto, že uruguayská obrana k němu žádný míč nepustila. Když se dostal ke střele z dálky, minul branku nejméně o deset metrů. Italové si postupně vytvořili tlak, ale něco kloudného vymyslet nedokázal ani jejich režisér Pirlo.

První vážnější akci vymysleli Uruguayci po půl hodině. Suárez pronikl po levé straně až před Buffona, ale ten mu střelu vyrazil a vychytal i dorážku Lodeira. Italové si mohli o takové akci nechat jen zdát. Nejlepší střelec Serie A Immobile nebyl vůbec vidět a Balotelli se víc rozčiloval, než hrál. Však byl také v poločase vystřídán. Vše si pečlivě hlídal vynikající Godín, který hrál i za zraněného kapitána Lugana, jako by mladému kolegovi ve stoperské dvojici Giménezovi nevěřil.

Marchisio viděl červenou kartu

Uruguayci si v kabině uvědomili, že k postupu potřebují vítězství a zvýšili obrátky. Zkoušeli kde co. Cavani si chtěl vymodlit penaltu poté, co jej složil k zemi Bonucci, ale byl už před tím v ofsajdu. Rodriguez se o chvíli později protáhl mezi dvěma hráči, ale obstřelil Buffona i branku. V 59. minutě přišel pro bránící se Italy šok. Marchisio v souboji zasáhl nohu Arévala a uviděl červenou kartu. Podobných soubojů před tím mexický sudí Rodriguez ani neodpískal jako faul.

Uruguayci přitlačili, jenže Italové mají Buffona a ten skvěle zlikvidoval i dělovku Suáreze. Italové předvedli parádní brejk v 68. minutě. Pirlo ideálně vyslal Immobileho, ale jeho střelu zablokoval Giménez. Přemožitelé české reprezentace v kvalifikaci však pochopili, že jen s obranným cattenacciem nevystačí. S jejich pokusy o brejky si však Uruguayci poradili a sami hledali skupinky v pevném obranném valu soupeře.

Kanibal Suárez kousl Chielliniho

Suárez se znovu neudržel a kousl do ramene Chielliniho. V této sezóně už v Anglii dostal trest za podobný exces, když kousl do ruky Ivanoviče z Chelsea. Před čtyřmi roky zase otiskl svůj chrup ještě jako hráč Ajaxu do předloktní Bakkala z Eindhovenu. Ne nadarmo se mu přezdívá Kanibal. V úterý ale sudí jeho útok čelistmi neviděl a tudíž ani nepotrestal.

Italskou obranu jako by ale tenhle moment rozhodil a Uruguay toho využila. Na míč z rohového kopu vyskočili hned čtyři uruguayští hráči, Godínovi se odrazil od ramene a Buffon už na něj nedosáhl. V tu chvíli postupovali Jihoameričané. Italové najednou začali spěchat a v deseti se snažili prorazit obranu Uruguayců. Do slibné pozice se dostal Motta, ale míč mu v rozhodujícím okamžiku utekl pod nohou. Na druhé straně nezakončil svoje sólo Suárez. V posledních sekundách nastavení šel pomoci před branku soupeře pomoci i Buffon, ale Godín Pirlův centr z trestného kopu odvrátil. Poslední jiskřička Italské naděje tak definitivně zhasla.

MS ve fotbale - základní skupina D:
Itálie - Uruguay 0:1 (0:0)
Branka: 81. Godín. Rozhodčí: Rodríguez - Torrentera, Quintero (všichni Mex.). ŽK: Balotelli, De Sciglio - Arévalo, Muslera. ČK: 59. Marchisio (Itálie). Diváci: 39 706.
Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Darmian, Verratti (75. Motta), Pirlo, Marchisio, De Sciglio - Balotelli (46. Parolo), Immobile (71. Cassano). Trenér: Prandelli.
Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Á. Pereira (63. Stuani) - González, Arévalo, Lodeiro (46. M. Pereira), C. Rodríguez (78. Ramírez) - Cavani, Suárez. Trenér: Tabárez.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3