Hlavní obsah

Ekvádor - Francie 0:0Benzema a spol. si postup z první příčky pohlídali, Ekvádor potopil vyloučený kapitán

Rio de Janeiro

Žádný velký fotbal slavný stadión Maracaná neviděl, Francouzi však zkušeně dosáhli svého. V Rio de Janeiru remizovali v závěrečném kole skupiny E s Ekvádorem 0:0 a postupují z první příčky do osmifinále, kde se utkají s Nigérií. Naopak Ekvádor na mistrovství světa v Brazílii končí, o což se svým vyloučením v 50. minutě výrazně přičinil kapitán Antonio Valencia.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Cristian Noboa (vlevo) ve vzdušném souboji s Blaisem Matuidim z Francie.

Článek
Fotogalerie

Francie po dvou hladkých výhrách potřebovala už jen bod k jistotě postupu do osmifinále. Situace Ekvádoru byla mnohem složitější, musel získat minimálně stejně bodů jako Švýcarsko proti Hondurasu, evropský tým měl o dva góly horší skóre.

Začátek zápasu pozici obou soupeřů odpovídal. Francouzi se nikam nehnali, Ekvádorci se museli navážet do jejich dobře nachystané obrany. Nebylo tedy divu, že první větší vzrušení přišlo až v 26. minutě, kdy Sagnův centr gólman Domínguez podběhl, jenže ani francouzský kanonýr Benzema nedokázal správně zareagovat.

Oč méně šancí bylo k vidění, o to více hráčů na trávníku polehávalo. Francouze duel s dynamickým jihoamerickým týmem hodně bolel, také protivník ovšem nasbíral spoustu šrámů. Těžko říci, zda Ekvádorci věděli, že Švýcaři již v souběžně hraném utkání vedou nad Hondurasem o dva góly. Každopádně se zdálo, že v postup snad ani nevěří.

Červená karta pro kapitána

Po přestávce jim bylo ještě hůř. Po centru Sagny se dostal k zakončení Griezmann a jeho střela se od brankáře Domíngueze odrazila do tyče. Hlavně však svůj tým potopil kapitán Antonio Valencia. Ostře zajel do Digneho a již v 50. minutě vyfasoval červenou kartu.

Evropané začali přesilovku mizerně, po chybě v rozehrávce nabídli soupeři šanci, Noboa ale nedokázal míč usměrnit mezi tyče. Pak se Francouzi přece jen uráčili ke svižnější kombinaci a Matuidi nebezpečnou střelou prověřil gólmana. Ani Pogba hlavou neuspěl. Také oslabený tým se ještě propracoval k šanci, Ibarrovu ránu ovšem Lloris vyrazil. A když se z malého vápna neprosadil ani francouzský náhradník Giroud, skončil zápas bez branek.

MS ve fotbale - základní skupina E:
Ekvádor - Francie 0:0
Rozhodčí: Doue - Yeo (oba Pobř. slonoviny), Birumushahu (Burundi). ŽK: Erazo. ČK: 50. A. Valencia (oba Ekv.). Diváci: 73 749.
Ekvádor: Domínguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví - A. Valencia, Minda, Noboa (89. Caicedo), Montero (63. Ibarra) - Arroyo (82. Achilier), E. Valencia. Trenér: Rueda.
Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Sakho (62. Varane), Digne - Pogba, Schneiderlin, Matuidi (67. Giroud) - Griezmann (79. Rémy), Benzema, Sissoko. Trenér: Deschamps.

Reklama

Související témata: