Hlavní obsah

Berdych - Čilič 6:7, 4:6, 6:7Češky válcují Wimbledon, čtyři jsou v osmifinále. Berdych na Čiliče nestačil

roj, mmSport.cz
Aktualizováno

České tenistky zažily ve Wimbledonu další vynikající den. Obrovskou senzaci způsobila Barbora Záhlavová-Strýcová, která porazila ve třetím kole nasazenou dvojku Li Na z Číny dvakrát 7:6. O další český šok se postarala devatenáctiletá Tereza Smitková výhrou nad Srbkou Bojanou Jovanovskou 4:6, 7:6 a 10:8 a v boji o čtvrtfinále nastoupí v pondělí proti Lucii Šafářové. Ta vyřadila světovou desítkou Dominikou Cibulkovou ze Slovenska 6:4, 6:2. Po třísetové bitvě (5:7, 7:6, 7:5) se radovala z postupu přes pětinásobnou vítězku turnaje Venus Williamsovou také Petra Kvitová. Třetí kolo naopak znamenalo konečnou pro Tomáše Berdycha. Finalista z roku 2010 a šestý nasazený hráč turnaje podlehl Chorvatu Marinu Čiličovi po setech 6:7, 4:6 a 6:7 za dvě hodiny a 49 minut.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Zklamaný Tomáš Berdych. Ve Wimbledonu letos skončil už ve 3. kole.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá Barbora Záhlavová-Strýcová porazila vůbec poprvé hráčku světové desítky, dočkala se proti letošní vítězce Australian Open. „Tohle je bezpochyby největší vítězství mojí kariéry. Jsem hrozně šťastná, hrála jsem výborně a moc jsem si užívala atmosféru i samu sebe," jásala v pozápasovém rozhovoru česká tenistka, která si poprvé v kariéře zahraje grandslamové osmifinále.

Duel na kurtu číslo jedna měl pro ni poměrně kuriózní vyvrcholení. Plzeňská tenistka se totiž už radovala ze senzačního triumfu, jenže po proměněném mečbolu vyšla čínské soupeřce sázka na jestřábí oko.

Výměna se tak musela opakovat, favoritka utkání ale tíhu okamžiku neunesla a zápas zakončila dvojchybou. Česká tenistka se tak mohla po hodině a devíti minutách radovat z nečekaného vítězství. A to i přesto, že se během zápasu, stejně jako během celé sezóny, potýkala s bolestmi v noze. Další její soupeřkou bývalá světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska.

Krátce po letošní šampiónce z Australian Open dohrála i finalistka z Melbourne Dominika Cibulková, která nestačila na Lucii Šafářovou. Ta měla od začátku zápasu navrch, v zisk první sady proměnila ale až šestý setbol. Slovenská hráčka se v koncovce úvodního dějství zlepšila, jenže hned na úvod toho druhého znovu ztrácela podání a rozjetá Šafářová už si nenechala dobře rozjehraný duel pokazit.

Na čtvrtý pokus tak brněnská tenistka slovenskou reprezentantku poprvé v kariéře porazila a premiérově si zahraje v All England Clubu osmifinále.

Smitková zvládla neskutečnou bitvu

V něm se v pondělí utká s teenagerkou Terezou Smitkovou. Úspěšná kvalifikantka pokračuje při své debutu v hlavní soutěži Wimbledonu v neuvěřitelném tažení, když zvládla neskutečnou bitvu s přemožitelkou Viktorie Azarenkové a 45. hráčkou světa Bojanou Jovanovskou.

Mladá Češka prohrála první set a ve druhém odvracela mečbol. Druhou sadu ale nakonec vyhrála v tie breaku a na začátku třetího si vedla výborně. Proti hodně hlasité Srbce vedla už 4:2 a šla na podání. Jenže soupeřka její náskok smazala a koncovka rozhodujícího dějství následně nabízela až neuvěřitelné zvraty.

Smitková se několikrát po zkaženém míči rozplakala a zdálo se, že na další obrat už nebude mít mentální sílu. Rodačka z Hradce Králové neproměnila tři mečboly, další ale sama odvrátila a nakonec se po téměř tříhodinové bitvě radovala z vítězství.

Kvitová musela otáčet souboj s Venus Williamsovou

Wimbledonská šampiónka z roku 2011 Petra Kvitová sice porazila někdejší světovou jedničku Venus Williamsovou ve třech ze čtyř předchozích zápasů, ale tentokrát se dlouho zdálo, že americká tenistka nepříznivou bilanci zkoriguje.

Svěřenkyně Davida Kotyzy dělala více chyb než soupeřka a nedokázala tolik vytěžit ze svého servisu. Vůbec jí pak nevyšla koncovka prvního setu, když za stavu 5:5 nejprve prohrála čistý game při podání Williamsové a následně stejně hladce podlehla i při tom svém, což znamenalo ztrátu první sady.

Ani ve druhé nedokázala dlouho odpor velmi dobře hrající soupeřky zlomit. To se povedlo až v tie breaku, který se odehrál jednoznačně v režii hráčky z Fulneku. Američanka zpečetila prohru druhé sady dvojchybou.

I třetí set a zároveň celý zápas rozhodl až jeho závěr. Kvitová dokázala využít chyb soupeřky, prolomila jí servis za stavu 5:5, následně proměnila při svém hned první mečbol a ukončila tak více než dvouapůlhodinový boj. O čtvrtfinále se utká s Číňankou Pcheng Šuaj, 61. hráčkou žebříčku, kterou dosud ve všech čtyřech zápasech porazila.

Berdych dohrával za šera a stěžoval si

Berdych o účast v osmifinále bojoval s Čiličem, se kterým má příznivou bilanci vzájemných utkání. Z osmi duelů prohrál jen tři. Osmadvacetiletý Berdych v pátek útočil na svůj stý vítězný grandslamový zápas. Této mety by dosáhl jako druhý Čech po Ivanu Lendlovi, ale od začátku se mu nedařilo.

Rodák z Valašského Meziříčí tahal proti odvážněji hrajícímu soupeři za kratší konec, brzy prohrával 0:3 a sadu nezachránil ani v tie breaku. Čilič se v důležitých momentech většinou mohl spolehnout zejména na skvělý servis, celkem v utkání nastřílel 20 es.

Berdych si v utkání, které pořadatelé přesunul z kurtu číslo jedna na trojku, kde není k dispozici jestřábí oko, stěžoval na lajnové rozhodčí a v závěru také na šero. "Jste lepší než jestřábí oko, protože vidíte i ve tmě. To je dost dobré. Prosím, aspoň jednou udělejte něco normálního," říkal Berdych hlavnímu rozhodčímu.

Český hráč dotáhl třetí set do tie breaku, a pokud by v něm zvítězil, zápas by se dohrával následující den. Jenže Chorvat nebyl k zastavení. První mečbol ještě Berdych odvrátil, při druhém už ale poslal míč do autu a loňskou účast ve čtvrtfinále nezopakuje.

Zápas skončil ve 21:38 londýnského času, což je nový nejpozdější konec utkání na otevřeném dvorci ve Wimbledonu. Dosavadní rekord byl z roku 1981, kdy se dohrálo ve 21:35.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Čilič (26-Chorv.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:5), 6:4, 7:6 (8:6)
Čtyřhra - 2. kolo:
Butorac, Klaasen (13-USA/JAR) - Levinský, Veselý (ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Smitková (ČR) - Jovanovská (Srb.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:8
Šafářová (23-ČR) - Cibulková (10-SR) 6:4, 6:2
Záhlavová- Strýcová (ČR) - Li Na (2-Čína) 7:6(5), 7:6(5)
Kvitová (6-ČR) - V. Williamsová (30-USA) 5:7, 7:6(2), 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
Aojamaová, Voráčová (Jap./ČR) - Huberová
Raymondová (15-USA) 0:6, 7:6 (7:5), 6:4
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Levinský, Husárová (ČR/SR) - Tursunov Moultonová-Levyová (Rus./USA) 6:4, 6:4
Dlouhý, Huberová (ČR/USA) - Venus, Rosolská (N. Zél./Pol.) 6:3, 6:4.
Sobotní program Wimbledonu:
Centrální dvorec (začátek 14:00 SELČ):
Nadal (2-Šp.) - Kukuškin (Kaz.)
Šarapovová (5-Rus.) - Riskeová (USA)
Federer (4-Švýc.) - Giraldo (Kol.).
Kurt č. 1 (14:00):
S. Williamsová (1-USA) - Cornetová (25-Fr.)
Ivanovičová (11-Srb.) - Lisická (19-Něm.)
Wawrinka (5-Švýc.) - Istomin (Uzb.).
Kurt č. 17 (12:30):
Veselý (ČR) - Kyrgios (Austr.).

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner