Hlavní obsah

Francie - Nigérie 2:0Francouzské K.O. Nigérii v závěru! Dva góly poslaly Afričany domů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
79. Pogba 1 : 0
92. Yobo (vlastní) 2 : 0
Záznam online reportáže

Brasilia
Aktualizováno

Tradice neporušena. Pokaždé, když Francouzi postoupili na světovém šampionátu ze skupiny, zahráli si minimálně čtvrtfinále. V Brazílii se jim to znovu povedlo, v pondělním osmifinále porazili Nigérii 2:0 gólem Pogby a vlastní brankou nigerijského kapitána Yoba.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Francouzští reprezentanti zleva Mathieu Valbuena, Olivier Giroud, Hugo Lloris, Rio Mavuba a Mathieu Debuchy oslavují postup do čtvrtfinále MS přes Nigérii.

Článek

Zápas nabral od začátku vysoké tempo, v 19. minutě už Nigérie se radovala ze vstřelené branky, ale ta nakonec neplatila kvůli těsnému ofsajdu Emenikeho. Francie kontrovala fantastickou akcí: Pogba přešel ve sprintu přes dva hráče, posunul doprava na Valbuenu, který mu z jedné vrátil, Pogba z prostoru penalty vystřihl pohotový volej. Jenže stejně výtečný byl zákrok gólmana Enyeamy.

V 39. minutě připravil Valbuena šanci Debuchymu, který střílel tvrdě, ovšem vedle. V závěru poločasu vyslal ránu Emenike, francouzský brankář Lloris měl co dělat, aby ji zkrotil.

Po přestávce zahrozili první Nigérijci, kdy po centru Ambroseho se už dostával k hlavičce na malém vápně Emenike, na poslední chvíli jej však rozhodil přiběhnuvší Varane. Vzápětí předvedl surový zákrok Matuidi, který nigérijskému záložníku Onazimu prošlápl stojnou nohu, ošklivě jej zranil. Od sudího ovšem dostal jen žlutou kartu!

Francouzi ovládli závěrečnou dvacetiminutovku

Afričany to zdravě naštvalo, začali mít mírně navrch, menší tlak mohli korunovat vedoucím gólem. V 64. minutě si udělal prostor před pokutovým územím Odemwingie, levačkou ostře vypálil, Lloris míč s námahou vyrazil.

Pak však převzali iniciativu Francouzi. Dvacet minut před koncem si Benzema narazil s Cabayem, propasíroval balon přes Enyeamu, jenže těsně před brankovou čarou jej odkopl Moses. Poté Cabaye trefil břevno a Benzemovu hlavičku zneškodnil Enyeama.

Z rohového kopu však už přišla pro Nigérii pohroma. Do té doby vynikající Enyeama špatně vyboxoval centr a Pogba do odkryté branky hlavou rozhodl. Pojistku v nastavení nakonec ještě dal nešťastným vlastním gólem Yobo, který usměrnil do vlastní sítě prudký přízemní centr střídajícího Griezmanna.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Francie - Nigérie 2:0 (0:0)
Branky: 79. Pogba, 90.+2 vlastní Yobo. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: Matuidi (Fr.). Diváci: 67 882.
Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Koscielny, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena (90.+3 Sissoko), Giroud (62. Griezmann), Benzema. Trenér: Deschamps.
Nigérie: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Onazi (59. Gabriel), Mikel - Moses (89. Nwofor), Odemwingie, Musa - Emenike. Trenér: Keshi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články