Hlavní obsah

Německo - Alžírsko 2:1 po prodl.Schürrleho žonglérská trefa Němce nasměrovala do čtvrtfinále proti Francouzům

MinutaMin. Tým Hráč Akce
92. Schürrle 1 : 0
119. Özil 2 : 0
120. Džabú 2 : 1
Záznam online reportáže

Porto Alegre

Pomsta za německo-rakouský komplot před 32 lety Alžířanům nevyšla. Tehdy sice na světovém šampionátu ve Španělsku Němce porazili, ale spiknutí germánských spojenců je z postupové hry vyšachovalo. Pocit křivdy i po třech desetiletích motivoval Alžířany natolik, že osmifinálovou partii v Porto Alegre dotáhli až do prodloužení, v němž ale padli. Schürrleho trefa totiž Němce nasměrovala do čtvrfinále proti Francii, trefa Özila pak jejich postup stvrdila.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

André Schürrle slaví vítězný gól Německa v osmifinále MS s Alžírskem.

Článek

Alžírské „Pouštní lišky" běhaly jako o život. Od samého začátku a hlavně naplno. Navíc si s  kombinací nekomplikovaly život a snažily se rychle vyrážet do útoku. Ostrý kontrast s rozvážnými, pomalými a evidentně se hledajícími Němci, kteří očividně nevěděli, co si s protivníkem přidávajícím do hry i notnou dávku agresivity a důrazu počít.

Němce brzdila bezradnost

Zdlouhavými nahrávkami jejich obranu rozebrat nedovedli, neboť Alžířané byli vždy včas zformovaní, sami se pak přesvědčovali, jak pohyblivá a rychlá je dvojice soupeřových útočníků, Slimaní především.

Legionář z lisabonského Sportingu pohrozil hned dvakrát v rychlém sledu. Nejprve musel gólman Neuer řešit nebezpečí skluzem pod jeho nohy, neboť měl špatný odhad a vyběhl před šestnáctku až příliš riskantně, podruhé mu musel vypomáhat a akci zastavovat Mertesacker.

Po čtvrthodině vstřelil dokonce Slimaní vedoucí gól, který ovšem pro ofsajd neplatil, zanedlouho se do ofenzívy zapojil i obránce Ghulám a jen opačná faleš zabránila míči, aby neskončil v síti.

To už bylo na Němce příliš. Však na ně také padla nervozita a bezradnost, protože s podobnou režií zápasu rozhodně nepočítali. I proto prohrávali souboje, ztráceli míče, bořili se nervozitě a zmaru. Kromě střely Schweinsteigera, jemuž dal trenér Löw v základní sestavě přece jen přednost před Khedirou, a pokusu Özila se za čtyřicet minut na nic nezmohli.

Až v samém závěru předvedli akci, která je v minulosti tolik ctila. Rychlou, jednoduchou, přímočarou... Götze sám před Mbuhlim však ve vyloženě šanci selhal, takže do druhé půle už nenastoupil.

Müller v největší šanci selhal

V ní začali Němci o poznání aktivněji, než v úvodu střetnutí. I proto se Mustafi dostal už po třech minutách k hlavičce, která mohla dát zápasu zcela jiný ráz. Po rohovém kopu však mířil přímo do gólmanovy náruče.

Lahm po přiťuknutí Schweinsteigera pálil naopak naprosto neomylně do šibenice, jenže plachtící Mbuhli stačil jeho ránu vyrazit. Pro Löwův výběr ovšem výzva, aby se dál držel svého kombinačního fotbalu, a trpělivě, ale s ubíhajícími minutami stále vehementněji svíral Alžířany a čekal na příležitost.

Deset minut před koncem skutečně přišla, neboť  Müllerova šance měla vyloženě gólové parametry. Ani to nestačilo, protože Mbuhli hlavičku zlikvidoval, takže osmifinále se prodlužovalo. Němci ani na třetí pokus nedokázali Alžírsko v normální hrací době porazit.

Schürrleho žonglérské rozřešení

Po dvou minutách prodloužení to už ovšem neplatilo. Müller totiž napravil své střelecké selhání, procpal balón k Schürrlemu, který ho patou doslova žonglérsky protlačil do sítě.

Na Alžírsku tudíž bylo, aby už neiritovalo německou obranu jen rychlými výpady, ale ofenzivou zkusilo odvrátit vyřazení. Po chybě Khediry měl Mustafá možnost alespoň vyrovnat, jenže bránu netrefil.

Víc už "Pouštní lišky" nesvedly, naopak v samém závěru inkasovaly podruhé. Po dvou promarněných šancích spoluhráčů totiž Özil propálil vše, co mu stálo v cestě. Džabú skórující už v nastavení proto nestačil zápas ani zdramatizovat.

Alžírsko po statečném odporu kladeném Němcům šampionátovou scénu opustilo, zatímco na Löwův výběr čeká v pátek na Maracaná čtvrtfinále s Francouzi.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Německo - Alžírsko 2:1 (0:0, 0:0) po prodloužení
Branky: 92. Schürrle, 119. Özil - 120+2. Džabú. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Lahm - Hallíš. Diváci: 43 063.
Německo: Neuer - Mustafi (70. Khedira), Mertesacker, Boateng, Höwedes - Schweinsteiger (109. Kramer), Lahm, Kroos - Özil, Müller, Götze (46. Schürrle). Trenér: Löw.
Alžírsko: Mbuhli - Mandí, Mustafá, Bilkalím, Hallíš (97. Búghirra), Ghulám - Lasín - Tajdir (78. Brahímí), Fighúlí, Slimaní - Súdání (100. Džabú). Trenér: Halilhodžič.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články