Hlavní obsah

Belgie - USA 2:1 PPĎáblové z Belgie zlomili fantastického Howarda až v prodloužení

Belgie slaví postup do čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa v Brazílii! Při úterní osmifinálové bitvě s USA si dlouho nedokázala ani přes drtivý tlak poradit s fantastickým brankářem Howardem, který mezi tyčemi doslova čaroval a dovedl svůj tým až do prodloužení. V něm však jeho kouzlení Belgičané prolomili a těsí se na souboj s Argentinou o místenku pro semifinále.

Foto: Yves Herman, Reuters

Střídající Romelu Lukaku rozhodl druhým gólem v prodloužení o postupu Belgie přes USA.

Článek
Fotogalerie

Belgičané měli do zápasu skvělý vstup a po rychlém výpadu mohli jít do vedení ještě před naplněním prvních šedesáti sekund, jenže Origi ve stoprocentní šanci pálil jen do brankáře Howarda.

Tým trenéra Wilmotse si pak vytvořil převahu, protože jeho svěřenci byli živější, pohyblivější a nápaditější, jenže v blízkosti pokutového území řešili situace příliš zbrkle či prostě jen volili o přihrávku či dvě více, tudíž Američané stačili vždy hrozící nebezpečí uhasit.

Hazard či De Bruyne byli při střelbě sice aktivní, nikoliv však efektivní. A když po akci pěti belgických rychlíků proti dvěma osamoceným zadákům USA pálil De Bruyne mimo, bylo jasné, že poločas skončí bez branek.

Američané byli totiž v ofenzivě slabí, Courtois byl prakticky bez práce, a když už se Dempsey na hranici pokutového území k míči protlačil a na belgickou branku vypálil, šla jeho střela přímo do středu branky, tudíž Courtois balón pohodlně lapil.

Hned po obrátce centr De Bruyneho trknul pod břevno americké branky Mertens, ale brankář Howard tasil jistý zákrok a míč vytlačil na rohový kop. V 56. minutě pak centroval z pravé strany Mertens a Origi hlavou označkoval břevno. Tutovku Vertonghena pak lapil Howard.

Howard dlouho držel americké naděje

Belgičané druhému poločasu jednoznačně dominovali. Výborně kombinovali, nabízeli se, nebáli se hrát. Američané mnohdy ztráceli míče až příliš lacino a jejich defenzivní linie tudíž byla permanentně pod tlakem. Nebylo divu, že občas vyrobila fatální kiks. Jenže když v 70. minutě namazala do vyložené příležitosti Origimu, pálil belgický mladík jen do padajícího Howarda.

Pětatřicetiletý borec patřící Evertonu držel naděje Američanů nad vodou. Zvláště, když v 76. minutě po parádní kolmici Origiho vychytal stoprocentní šanci Mirallase a pohotovým skokem zneškodnil i pokus Hazarda. Rovněž při dalších příležitostech drtivé ofenzivy Rudých ďáblů byl Howard neprůstřelný.

Poprvé v historii mistrovství světa tak pět zápasů osmifinále dospělo do prodloužení. A hned v jeho úvodu ztratil Howard své kouzlo. Střídající Lukaku totiž zatáhl míč po pravé straně, našel v pokutovém území De Bruynneho a jeho pravačka vykouzlila milimetrově přesnou střelu - 1:0.

Belgičané se ani po gólové trefě neuchýlili k totální defenzivě a usilovali o navýšení náskoku. Jenže Lukaku a Mirallas si opětovně vylámali zuby na famózním Howardovi. Těsně před pauzou prodloužení De Bruyne vymyslel parádní kolmou přihrávku do pokutového území a Lukaku neomylně napálil míč pod břevno - 2:0.

Klid z dvougólového náskoku nezůstal Belgičanům dlouho. Střídající devatenáctiletý mladíček Green totiž parádním volejem už po dvou minutách vykřesal pro Američany naději a stal se osmým nejmladším střelcem gólu v historii MS.

Američané se hrnuli do ofenzivy. Jones byl blízko vyrovnání, při další šanci USA pak Courtois fantasticky přečetl standardní situaci, na jejímž konci byl Dempsey.

Belgičané už s vypětím všech sil žádnou komplikaci nepřipustili, a tak po třech nezdarech v osmifinále na šampionátech 1990, 1994 a 2002 mohou snít o překonání historického maxima, jímž je čtvrté místo z Mexika 1986.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Belgie - USA 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branky: 93. De Bruyne, 105. Lukaku - 107. Green. Rozhodčí: Haimúdí (Alž.) - Achik (Mar.), Etchialí (Alž.). ŽK: Kompany - Cameron. Diváci: 51 227.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Fellaini, Witsel - Mertens (60. Mirallas), De Bruyne, Hazard (111. Chadli) - Origi (91. Lukaku). Trenér: Wilmots.
USA: Howard - F. Johnson (32. Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley - J. Jones, Cameron - Zusi (72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (106. Green) - Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Reklama

Související témata: