Hlavní obsah

Francie - Německo 0:1Hummels rozhodl bitvu evropských gigantů, Německo je znovu v semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Hummels 0 : 1
Záznam online reportáže

Rio de Janeiro

Komplex fotbalové Francie z Německa trvá dál. Aby ne, když si ani ve čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa v Brazílii na svého neoblíbeného soupeře nepřišla. Bitvu evropských gigantů v Rio de Janeiru již ve 13. minutě rozhodl stoper Hummels. Německo hrálo čtvrtfinále MS podeváté za sebou - a teď už na posledních čtyřech šampionátech vždy postoupilo do semifinále. V něm se utká s Brazílií, která v pátek večer vyřadila Kolumbii po výhře 2:1.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Mats Hummels se raduje z úvodního gólu ve čtvrtfinále MS mezi Německem a Francií.

Článek
Fotogalerie

Zatímco většinu zápasů v osmifinále provázela dlouhá úvodní pasáž na oťukání soupeře, slavný stadión Maracaná byl svědkem jiného úvodu. Již ve 13. minutě padl scénář taktizování a jistoty bezbrankového stavu. Kroos nacentroval z přímého kopu do vápna, kde Varane neuhlídal Hummelse a uzdravený obránce hlavou poslal míč pod horní tyčku.

Němci se tak brzy ujali vedení, co víc si mohli přát. O deset minut později ovšem chtěli ještě víc! Müller vyslal do vápna Kloseho, jehož si za dres přidržel Debuchy. Německý kanonýr samozřejmě upadl a dožadoval se penalty, argentinský rozhodčí Pitana mu však nevyhověl. Debuchy si koledoval dál, hodně sporný byl také další jeho střet ve vápně s Müllerem.

Bylo na Francouzích, aby potvrdili, že v dosavadním průběhu turnaje byl jejich herní projev přece jen o něco lepší. Ve 34. minutě byli blízko vyrovnání. Po centru Griezmanna z pravé strany se dostal k míči ve vápně Valbuena, jehož pokus dokázal Neuer vyrazit na rohový kop. Víc už tým galského kohouta v první půli nestihl, přestože soka přestřílel 7:2, takže kouč Deschamps měl v kabině co vymýšlet.

Tlak Francouzů bez vtipu a nápadů

Co jiného mohl naordinovat, než ofenzivu. Francouzi se tedy hned po přestávce začali hrnout do útoku. Jenže Neuer a spol. nejsou žádní vyjukaní začátečníci. Dobře věděli, jak drahocenný náskok bránit, navíc po rohu Hummels hlavou znovu ohrozil Llorise, tentokrát však s faulem.

Snaha Francouzů byla chvályhodná, jenže na Neuera ne a ne vystřelit. Hru rozkouskovala spousta urputných soubojů a faulů, což pochopitelně také vyhovovalo Němcům.

Tlak Francie nicméně nabýval na intenzitě, kanonýr Benzema se báječně uvolnil ve vápně, ale Hummels jeho střelu zblokoval. Dotahujícímu mužstvu chyběl vtip a nápady, kterými by koncentrovaného soupeře zaskočilo. Čas utíkal a Francouzům nepomohl ani nešťastný odraz míče o Hummelse, který málem trefou do vlastní sítě dorovnal svůj gól.

Němcům se otvíral prostor k brejkům a osm minut před koncem po jednom z nich Lloris lapil střídajícímu Schürrlemu tutovou gólovou pojistku. Ten samý hráč pak nevyužil ani ideální Müllerovu nabídku. Pár sekund před koncem čtyřminutového nastavení měl poslední šanci Francouzů Benzema, ale skvělý Neuer je poslal domů.

MS ve fotbale - čtvrtfinále:
Francie - Německo 0:1 (0:1)
Branka: 13. Hummels. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Khedira, Schweinsteiger (oba Německo). Diváci: 74 240.
Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (71. Koscielny), Evra - Cabaye (73. Rémy), Matuidi, Pogba - Valbuena (85. Giroud), Benzema, Griezmann. Trenér: Deschamps.
Německo: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Kroos (90.+2 Kramer), Özil (83. Götze) - Klose (69. Schürrle). Trenér: Löw.

Reklama

Související témata: