Hlavní obsah

Brazílie - Kolumbie 2:1Stopeři poslali Brazilce do semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Silva 1 : 0
69. Luiz 2 : 0
80. Rodríguez (penalta) 2 : 1
Záznam online reportáže

Fortaleza

Góly Thiaga Silvy a Davida Luize rozhodly o postupu Brazílie do semifinále. Kolumbijci byli v pátek večer téměř neškodní, zato dobře uhlídali domácí ofenzívu v čele s Neymarem, ale inkasovali po standardních situacích od stoperů. Kolumbijec James Rodríguez z pokutového kopu už jen snižoval. V úterý si tak s Němci zahrají o postup do finále domácí fotbalisté.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

David Luiz měl důvod k radosti - zvyšoval na 2:0 pro Brazílii.

Článek
Fotogalerie

Na trávník vyprodaného stadiónu ve Fortaleze nastoupili Brazilci bez Alvese, kterého nahradil Maicon a Fernandinho přišel místo distancovaného Luize Gustáva. S napětím byl očekáván především souboj dvou hráčů s číslem 10. Domácího Neymara a v tu chvíli stále nejlepšího střelce šampionátu, pětigólového Jamese Rodrígueze z Kolumbie.

Šťastné koleno Thiaga Silvy

Po opatrném začátku mohla přijít první nebezpečná akce Brazilců, jenže Neymar se srazil s Fredem. Domácí byli i nadále aktivnější a běžela sedmá minuta, když Estádio Castelao vybuchlo radostí. Neymar rozehrál rohový kop, míč prolétl pokutovým územím, kde u vzdálenější tyče dřímal zadák Sánchez a naopak číhal brazilský kapitán Thiago Silva, který v obtížné pozici sklepl míč do sítě levým kolenem.

Po pár minutách by se asi v domácích fanoušcích krve nedořezal, to když Cuadrado dělovkou z hranice šestnáctky o pár centimetrů minul tyč. Kolumbijci se snažili o tlak, ale Brazilci bránili všemi prostředky. Fernandinho poslal k zemi zákrokem na pomezí surovosti kolumbijskou hvězdu Rodrígueze, ale španělský sudí Velasco Carballo nesáhl ani pro žlutou kartu.

Sudí byl k domácích shovívavý

Brazilci mohli udeřit znovu po rohovém kopu Neymara, ale odražený míč po Hulkově vrácení už David Luiz do sítě zblízka nedostal. Druhý pokus pak skončil příliš vysokým centrem na Neymara. Vzápětí bylo Ospinovi v kolumbijské brance znovu horko. Neymar uvolnil v šestnáce Hulka, jehož tutovku však gólman vyrazil za hranici šestnáctky a poradil si i s Oscarovou ránou. Další akci domácích zlikvidovala tentokrát zkonsolidovaná obrana. Kolumbijci se hodně zlobili po dalším faulu na Rodríguéze, ale hra pokračovala, a kdyby Paulinho nebyl hamoun a přihrál volnému Fredovi, mohlo být s nimi zle.

Další šanci měl Marcelo, ale pravačkou trefil místo brány spoluhráče Freda. To Hulk byl v ještě lepší pozici, ale při jeho ráně se znovu vyznamenal Ospina. Jako tank prošel David Luiz přes tři Kolumbijce, ale ten poslední před Ospinou mu míč ukopl. Faulem na Ibarba kousek před pokutovým územím vytvořil Fernandinho slibnou pozici pro soupeře, ale Kolumbijci nemohli pořádně zakončit, protože brazilská zeď proti nim vyběhla před hvizdem a sudí jim další šanci nedal. Nebylo to poprvé, co při prohřešcích domácích zavíral oči. Za to dobře viděl kontakt Zúňigy s Neymarem, který Brazilec přihrál, a odpískal trestný kop pro Brazílii. Jenže sám postižený přestřelil.

Paráda Davida Luize

Domácí hráli o deseti i po změně stran. Fred se po trávníku jen toulal a neprojevoval sebemenší snahu zlobit kolumbijskou obranu. Ta statečně odolávala, ale dopředu byli Kolumbijci neškodní. Dobře rozběhnuté akce končily nepřesnými finálními přihrávkami, na které si Brazilci v pohodě počkali. Při ojedinělé ofenzivní akci pálil Guarín po Rodríguezově přihrávce vysoko nad branku.

Na trávníku se stále víc jiskřilo. Hodně tvrdě poslal k zemi Neymara Cuadrado. Za zbytečné naběhnutí do vykopávajícího Ospiny dostal žlutou kartu Thiago Silva a kouč Scolari si jen otřel zpocené čelo, protože kapitán a vůdce týmu se pro semifinále vykartoval. Kolumbijci na druhé straně dostali míč po trestném kopu sice do sítě, ale dva z nich byli v ofsajdu, takže gól neplatil.

Na druhé straně Rodríguez zbytečně zajel do Hulka a Brazilci měli výhodu trestného kopu z téměř třiceti metrů. David Luiz pravačkou vykouzlil parádní ránu do levého horního rohu branky. Ospina se natahoval, ale neměl nárok.

Rodríguez snížil z penalty

V 77. minutě Brazílie znovu ztuhla. Gólman Julio Cesar vletěl pod nohy Baccovi, který utekl stoperům, a sudí nařídil pokutový kop. Rodríguez ho proměnil technickou střelou k pravé tyči ve svůj šestý gól na šampionátu. Krátce na to našel Rodríguez centrem v ofsajdu stojícího Baccu, ale ten hlavičkoval stejně těsně vedle.

Kolumbijci najednou zatlačili domácí k jejich šestnáctce. A před pár minutami ještě suverénní Brazilici najednou bránili zuby nehty těsné vedení a jejich pohoda byla ta tam. A to ještě přišli o Neymara, kterému dal ránu do zad kolenem Zuňiga. Kolumbijci ze zoufalého náporu ale už nic nevytěžili, ani když jim přišel na standardní situaci vypomoci Ospina.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále:
Brazílie - Kolumbie 2:1 (1:0)
Branky: 7. Thiago Silva, 69. David Luiz - 80. Rodríguez z pen. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso Fernández, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Thiago Silva, Júlio César - Rodríguez, Yepes. Diváci: 60 342.
Brazílie: Júlio César - Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (86. Hernanes), Fernandinho - Oscar, Neymar (88. Henrique), Hulk (83. Ramires) - Fred. Trenér: Scolari.
Kolumbie: Ospina - Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero - Aguilar, C. Sánchez - Cuadrado (80. Quintero), J. Rodríguez, Ibarbo (46. Ramos) - T. Gutiérrez (70. Bacca). Trenér: Pekerman.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3