Hlavní obsah

Argentina - Belgie 1:0Rychlý gól Higuaína rozhodl. Pak už si Argentina postup s přehledem pohlídala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Higuaín 1 : 0
Záznam online reportáže

Argentinci nepřipustili podobné drama, jako v předchozí osmifinálové partii se Švýcarskem. Hlavně proto, že ve čtvrtfinále s Belgií dali přičiněním Higuaína velice rychlý, i když hodně šťastný gól a pak už hodně vystresovanému evropskému protivníkovi taktickou hru prostě nedovolili, aby zápas zkomplikoval, natož aby je o postup připravil. Messi a spol. vyhráli v duchu svých šampionátových zvyklostí opět rozdílem jediného gólu, podstatné ovšem bylo, že svůj cíl splnili a zamířili do semifinále, kde se ve středu v Sao Paulo utkají s vítězem duelu Nizozemsko - Kostarika.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Já jsem to dal, ukazuje Gonzalo Higuaín, autor argentinské branky ve čtvrtfinále MS s Belgií.

Článek

I štěstí šlo Argentincům naproti. Vehementně a hlavně velice záhy, neboť už po osmi minutách nešťastník Vertonghen tečoval přihrávku, kterou Di María adresoval původně Zabaletovi. Balón tak změnil směr přímo k Higuaínovi, který pohotovou střelou k tyči nedal Courtoisovi šanci.

Argentincům rychlá trefa nahrála

Rychlý gól ráz střetnutí pochopitelně ovlivnil, neboť Messi a spol. se nemuseli nijak stresovat. Vedli a nahrávalo jim úplně všechno. Na defenzivní hře Argentinců to bylo znát, na klidu a přehledu, s nímž zakládali a realizovali útočné akce, pochopitelně také. Zvláště spolupráce Messiho s Di Maríou fungovala skvostně, i když jen do chvíle, než se legionář ve službách madridského Realu zranil a po půlhodině musel střídat.

Argentince však ani nucená korektura v sestavě nevyvedla z míry a kontrolovali vývoj střetnutí podle své taktické partitury a k obrazu svému. A přitom v pohodovém tempu, protože je nic nenutilo přeřadit na vyšší rychlostní stupeň. Propracovanou obranou vyztuženou i sedmi hráči drželi protivníka na distanc a všechny jeho akce rozbíjeli, dřív než se zrodily.

Belgičanům tak dovolili vypálit přímo na gólmana pouze jednou a z dost uctivé vzdálenosti k tomu, takže Romero si pochopitelně s pokusem De Bruyna poradil. Až tři minuty před přestávkou se dostal neobsazený Mirallas k hlavičce, jež míjela tyč snad o metr a protivníka tudíž vystrašila ze všech pokusů úplně nejvíc.

Výhru i postup si už pohlídali

V nástupu do druhé půle mohli znovu udeřit Argentinci. A dokonce hned dvakrát, jenže střelu Messiho z trestného kopu Courtois vytáhl a Higuaín řítící se na něho po rychlém kontru pálil těsně nad břevno.

Belgický kouč Wilmots zareagoval po hodině hry na vývoj střetnutí i průběh druhé půle hned dvojitým střídáním, jímž pochopitelně posílil ofenzívu. Na režii utkání se to projevilo, protože jeho svěřenci si vynutili územní převahu a donutili Argentince k ještě úpornějšímu bránění. Ovšem umnému, propracovanému, plného pohybu a důrazu, obětavému samo sebou také.

Fellani ovšem  po centru Vertonghena hlavičkoval nad bránu, teč vlastního stopera Garaye brankář Romero postřehl a na čáře lapil, což bylo to nejnebezpečnější, co se v závěrečné půlhodině i pětiminutovém nastavení v repertoáru Belgičanů našlo. Snad ještě střela Witsela v úplně posledních vteřinách mohla vyřazení odvrátit, ale bránu minula.

Argentina si taktickou hrou a pochopitelně také natahovaním času tradiční šampionátovou výhru o jeden gól pohlídala a zamířila do semifinále. Na její euforii nic nezměnilo ani nepovedené sólo Messiho, který ve třetí minutě nastavení tváří v tvář Courtoisovi selhal.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále:
Argentina - Belgie 1:0 (1:0)
Branka: 8. Higuaín. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Biglia - Hazard, Alderweireld.
Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta - Lavezzi (71. Palacio), Biglia, Mascherano, Di María (33. Pérez) - Messi, Higuaín (81. Gago). Trenér: Sabella.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel, Fellaini - Mirallas (60. Mertens), De Bruyne, Hazard (75. Chadli)  - Origi (60. Lukaku). Trenér: Wilmots.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3