Hlavní obsah

Giurgiu - Liberec 3:0Fatai hattrickem zničil Slovan, rumunské prokletí tak Liberec pronásleduje dál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Fatai 1 : 0
74. Fatai 2 : 0
81. Fatai 3 : 0
Záznam online reportáže

Giurgiu

Na třetí pokus se pokoušejí zlomit rumunské prokletí. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se jim to podařilo. Fotbalisté Liberce prohráli v prvním duelu 3. předkola Evropské ligy na hřišti Astry Giurgiu vysoko 0:3, a tak jsou před odvetou na domácím hřišti jednou nohou z pohárů venku. Hattrickem je zničil Nigérijec Fatai. V minulé sezóně přitom Slovan došel v této soutěži až do jarního play off.

Foto: Jaroslav Appeltauer/Slovan Liberec, ČTK

Brankář Slovanu Lukáš Hroššo a autor hattricku Kehinde Fatai z Giurgiu.

Článek
Fotogalerie

Horší začátek si Liberec představit nemohl. Fatai se již ve 4. minutě zbavil stopera Karišika, protáhl se do velkého vápna a nechytatelně zavěsil do šibenice.

Astra tak Slovanu rázně připomněla, že proti rumunským klubům se mu vůbec nedaří. Liberec před pěti lety vypadl s Dinamem Bukurešť, předloni pak s Kluží.

Další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Liberecký Ďubek ve slibné pozici promáchl, ale domácí byli nebezpečnější. Budescu vydařeným lobem jen těsně minul Hroššovu branku, pak před prázdnou svatyní na míč jen o kousek nedosáhl. Ve 20. minutě Fatai málem potrestal Rajnochovo zaváhání, nebezpečná byla Enacheho hlavička.

Liberečtí tak museli být moc a moc rádi, že neinkasovali druhý gól a tlak Astry na chvíli otupili. Jenže před přestávkou začali domácí zase zlobit. Budescu pálil zdálky těsně vedle, Enacheho ránu musel zblokovat Fleišman, po rohu se k hlavičce prosadil Fatai. Do kabin šla Astra s vedením 1:0.

Ani skvělý Hroššo nakonec neodolal

Také po přestávce byl tým Giurgiu v koncovce nebezpečnější. V 54. minutě se blýskl Hroššo. Laban ze standardní situace poslal přesný centr na Yahayu a ten z bezprostřední blízkosti nechal vyniknout libereckého gólmana, který předvedl skvělý reflexivní zákrok. A jen o čtyři minuty později dalším parádním zásahem lapil také Fataiovu tutovku.

Další Hroššův zákrok byl méně vydařený. Srazil spoluhráče Karišika, který opustil hřiště na nosítkách a musel ho nahradit Pimpara. Podstatné však bylo, že gólman už začal přivádět Astru k zoufalství. Enache v 68. minutě přihrál efektní patičkou Budescuovi, jenže ani on na Hrošša nevyzrál.

Nakonec však Liberec neodolal. V 74. minutě to byl opět Nigérijec Fatai, který se probil obranou a šel sám na brankáře. Zbavil se Hrošša efektní kličkou a zavěsil do prázdné brány. Když pak Fatai v 81. minutě završil hattrick, bylo jisté, že sedmizápasová série Liberce bez porážky na hřištích soupeře v EL je u konce, stejně jako valné ambice na případný postup...

Astra skončila v minulé sezóně rumunské ligy druhá a vyhrála domácí pohár. Do liberecké odvety si nachystala královský náskok.

Úvodní zápas 3. předkola Evropské ligy:
Astra Giurgiu - Slovan Liberec 3:0 (1:0)
Branky: 4., 74. a 81. Fatai. Rozhodčí: Spathas - Dimitriadis, Kostaras (všichni Řec.). ŽK: Rajnoch, Luckassen, Pimpara (všichni Liberec).
Giurgiu: Lung - Pliatsikas, Gaman, Ben Júsíf, Júnior Morais - Enache (85. Rus), Laban, Yahaya, William (87. Cristescu) - Budescu - Fatai (82. Bukari). Trenér: Isaila.
Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Karišik (65. Pimpara), Fleišman - Sackey - Delarge (78. Frýdek), Pavelka, Ďubek, Šural - Luckassen (71. Hamulák). Trenér: Slovák.

Reklama

Související témata: