Hlavní obsah

Kreuziger závod Kolem Polska nepojede. Kvůli dopingovému podezření má zastavenou činnost

Praha

Antidopingová komise mezinárodní cyklistické unie UCI zastavila Romanu Kreuzigrovi činnost kvůli nesrovnalostem v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012. Uvedla to Kreuzigrova stáj Tinkoff-Saxo. Osmadvacetiletý český cyklista, jenž už před časem jakékoli dopingové praktiky popřel, tak nesmí startovat na závodu Kolem Polska, který začne v neděli v Gdaňsku. Spolu s právníkem Janem Šťovíčkem chystá Kreuziger odvolání k mezinárodní sportovní arbitráži CAS a věří, že uspěje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger se závodu Kolem Polska nezúčastní.

Článek

"Jde o účelové rozhodnutí, abych nemohl startovat. Jsem zklamaný a hlavně naštvaný. Odletěl jsem do Polska, těšil se na závody a najednou taková rána, kterou jsem nečekal. Dnes už jsem se s klukama projel, měl jsem závodní číslo a najednou po čtvrté odpoledne přišlo takové rozhodnutí UCI. Takhle se seriózně nejedná," řekl Kreuziger serveru iDnes.cz.

"Oni proti mně použili článek, pod kterým je uvedeno, že provizorní suspendace může nastoupit v okamžiku, jestliže máte pozitivní vzorek A. Což já jsem neměl! Kvůli tomu se budeme odvolávat. Oni na to prostě nemají právo," řekl Kreuziger. "Věřím tedy, že při odvolání uspějeme a že je třeba pořád Vuelta reálná," dodal.

Štovíček nevidí důvod, aby UCI zakázala českému jezdci závodit. "Podáme odvolání k CAS během několika dnů a věřím, že se to stihne velice rychle vyřešit, aby Roman mohl jet Vueltu. Samozřejmě není dobře, že nemůže startovat v Polsku, ale na druhou stranu jsem přesvědčen, že nám to pomůže vyhrát u CAS proti UCI v otázce provizorní suspendace. V tomto sporu nemají šanci uspět," prohlásil cyklistův právník.

Kroku UCI se diví i vedení stáje

Tým Tinkoff-Saxo informoval o nesrovnalostech v biologickém pasu českého jezdce na konci června a Kreuzigra kvůli tomu krátce před startem stáhl z Tour de France. Nyní se český cyklista chystal na závod Kolem Polska, den před jeho začátkem mu však UCI až do vyřešení případu zastavila činnost.

Vedení stáje vyjádřilo podivení nad načasováním tohoto kroku. "Jezdec o něm byl informován necelých 24 hodin před startem závodu WorldTour v Polsku, což bude mít na tým v tomto důležitém závodu značný dopad," uvedl tým na svém webu a za Kreuzigra se postavil. "Zastavení činnosti není podepřeno žádnými závažnými důkazy, ale opírá se pouze o názor lékařských expertů antidopingové komise UCI," dodala stáj.

Podle antidopingové nadace UCI (CAFD) vykazovaly anomálie hodnoty z Kreuzigrova biologického pasu mezi březnem a srpnem 2011 a také v období od dubna 2012 do konce závodu Giro d'Italia v závěru května 2012. V těchto letech jezdil rodák z Moravské Třebové za kazašskou stáj Astana.

CAFD posudky nepřesvědčily

UCI českého jezdce o dopingovém podezření informovala už loni v červnu. Kreuziger poté nechal data z biologického pasu prověřit dvěma akreditovanými experty a oba podle něho došli k závěru, že hodnoty byly způsobeny jinými vlivy než užíváním dopingových látek a metod.

Jenže CAFD posudky nepřesvědčily. Po červnovém zveřejnění případu se proto stáj Tinkoff-Saxo rozhodla nenominovat Kreuzigra do závodů, přestože žádný trest oficiálně nedostal. Po absenci na Tour, kde nemohl obhajovat loňské páté místo, se měl český jezdec poprvé představit v Polsku a v plánu měl posléze i Vueltu.

Spojování s dopingovými praktikami se Kreuziger bránil už před rokem. Tehdy přiznal, že na začátku profesionální kariéry zhruba rok spolupracoval s kontroverzním lékařem Michelem Ferrarim, který byl později v Itálii potrestán zákazem působení v cyklistice. Užívání zakázaných látek však Kreuziger rozhodně popřel.

V biologickém pasu sportovců se shromažďují informace o hodnotách vybraných látek v odebraných krevních vzorcích. Podezřelé změny v krevním či hormonálním profilu mohou naznačovat použití nedovolených prostředků. UCI začala biologické pasy užívat v říjnu 2007.

Reklama

Související témata: