Hlavní obsah

Špína, hnus, korupce. Bojkotujte diktát FIFA i fotbalové MS, vyzval legendární Angličan

Má toho plné zuby. Fotbaloví bafuňáři v čele Mezinárodní fotbalové federace pijí někdejšímu skvělému anglickému útočníkovi Garymu Linekerovi krev už nějakou dobu. Třiapadesátiletý fotbalový expert BBC se teď tvrdě opřel do prezidenta FIFA Seppa Blattera, kterého označil za diktátora, a zároveň vyzval k bojkotu světového šampionátu v Kataru v roce 2022.

Foto: Profimedia.cz

Gary Lineker na snímku se "starým známým" Argentincem Diegem Maradonou.

Článek

Když FIFA v prosinci 2010 přidělila světový šampionát 2018 Rusku a turnaj v roce 2022 dokonce Kataru, okamžitě se zvedla vlna nevole. Po celém světě, protože neuspěly takové velmoci, jako Španělsko společně s Portugalskem, Belgie s Nizozemskem, USA, Austrálie, Japonsko nebo Jižní Korea. A pochopitelně nepochodila ani Anglie.

Někdejší hrdý reprezentant Albionu Gary Lineker patří k častým kritikům fotbalového dění, ovšem události z posledních let uvnitř řídícího fotbalového orgánu ho pořádně nadzvedly. „Je to prostě špína, hnus. Z celé věci kolem FIFA je mi nevolno, ta míra korupce je nechutná," řekl bývalý hráč Leicesteru, Evertonu, Barcelony a Tottenhamu.

Pořádně kritizoval i dlouholetého kontroverzního šéfa FIFA Seppa Blattera. „Tu organizaci roky vede jako diktátor a ven vynáší tolik nesmyslů," rozčílil se Lineker na švýcarského funkcionáře.

Bojkot MS si nedokáže představit

Mezinárodní fotbal se v posledních letech potýká s největší mírou korupce za poslední desetiletí. FIFA teď prošetřuje, jestli k ní nedošlo i při volbě MS 2022 v Kataru. Výsledky se očekávají až v září. Faktem zůstává, že důkazy jsou nejasné. Stejně jako v případě Blattera, kterému za poslední léta uplácení nikdo nedokázal...

Fotbalové velmoci by se měly podle Linekera spojit a kontroverzní MS v Kataru bojkotovat. Jedině tak prý "ukončí diktát a teror ze strany FIFA."

„Vážně budeme hrát v padesátistupňových vedrech? Měli bychom udělat to, co je správné. Čisté státy by měly dát jasně najevo, že se nebudou podílet na kontroverzních šampionátech. Ale popravdě - nedokážu si to představit. V sázce je příliš mnoho," narážel někdejší anglický útočník na to, že z fotbalu se stal nejen fenomén, ale hlavně dobrý byznys.

Gary Lineker (53 let, bývalý útočník)
Hrával za Leicester City (194 zápasů/95 gólů), Everton (41/30), Barcelonu (103/42), Tottenham (105/67) a japonský tým Nagoya (18/4).
Za Anglii odehrál 80 utkání, skóroval osmačtyřicetkrát.
Během své aktivní kariéry nikdy nedostal žlutou kartu.
Je autorem legendární hlášky: "Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a kterou vždycky vyhrají Němci."
Na MS 1986 v Mexiku byl se šesti góly nejlepším střelcem turnaje.
Vítěz PVP 1989, trojnásobný nejlepší střelec anglické ligy, čtvrtý s národním týmem na MS 1990.

Reklama

Související témata: