Hlavní obsah

Italské úřady po letech otevřely případ Pantaniho smrti. Byla to vražda?

Rimini

Italské úřady znovu otevřely případ deset let staré smrti cyklistické hvězdy Marca Pantaniho. Okolnostmi úmrtí vítěze Tour de France a Gira d'Italia z roku 1998 se začalo zabývat státní zastupitelství v Rimini, které obdrželo od jezdcovy rodiny nové důkazy, které podle ní svědčí o tom, že byl slavný "Pirát" zavražděn.

Foto: Profimedia.cz

Marco Pantani v dobách své největší cyklistické slávy - na stupních vítězů po 20. etapě Tour de France v roce 1998.

Článek

"Je to důležitý den, ale má hořkosladkou příchuť," řekla cyklistova matka Tonina Pantaniová, která celé roky tvrdí, že její syn byl přinucen vypít smrtící dávku kokainu. "Na jednu stranu jsem ráda, že po tolika letech konečně nekřičím do větru. Ale zároveň cítím vztek, vztek a ještě vztek. Proč to trvalo tak dlouho? Proč některé věci v roce 2004 nešly a nedočkala jsem se odpovědí. Už jsem unavená," citovala ji agentura AP.

"Prostudujeme ty dokumenty, a když se rozhodneme přikročit k novému vyšetřování, předáme to soudci," řekl vrchní státní zástupce v Rimini Paolo Giovagnoli.

Pantani byl nalezen mrtev 14. února 2004 v hotelovém pokoji. Soud dospěl k závěru, že tehdy čtyřiatřicetiletý cyklista se předávkoval drogami. Podle rodiny, která si najala soukromého vyšetřovatele, se fenomenální vrchař v inkriminovaný den dostal do sporu se svým vrahem, jenž ho donutil vypít smrtící koktejl.

Podle soukromého vyšetřovatele Francesca Marii Avata odpovídaly stopy na Pantaniho těle spíš rvačce než pádu po předávkování. Policie prý neprovedla forenzní analýzu láhve vody nalezené v hotelovém pokoji, ani v něm nezkoumala otisky prstů.

Reklama

Související témata: