Hlavní obsah

Plzeň - Ploješť 1:4I Plzeň po výprasku s rumunskou kosmopolitní legií zažila pohárový pohřeb

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Teixeira 0 : 1
38. Mutu 0 : 2
40. Pilař 1 : 2
43. De Lucas 1 : 3
69. Tamuz 1 : 4
Záznam online reportáže

Plzeň

Poločas kvalifikační odvety stačil, aby i fotbalisté Plzně zklamaně hořekovali: Balíme to, pánové. Cesta Evropskou ligou pro ně letos skončila dřív, než do ní pořádně vkročili. Ve třetím kvalifikačním předkole! Od kosmopolitní legie z Ploješti, v jejíž základní sestavě nastoupili jen dva rumunští hráči, schytali čtyřbrankový výprask a po jarní účasti v osmifinále EL se jejich podzimní vystoupení proměnilo už po dvou odehraných zápasech v pohřeb.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavný Adrian Mutu oslavuje gól. Ploješť v tuto chvíli vedla v odvetě 3. předkola Evropské ligy nad Plzní 2:0.

Článek
Fotogalerie

Navrch Plzeň měla, hru kontrolovala a i pár rohových kopů a i závarů si v úvodních dvaceti minutách vynutila, jenže co to bylo platné, když se k vážnějšímu ohrožení brány rumunské kosmopolitní legie nedostala? Snad jen Horváthův technický pokus stál vlastně za zmínku, i když vhledem k vychýlené projekci nemohl Pecanhu ohrozit.

První hrubka a hned ztrestaná

Hostům tak stačilo udeřit jednou a hned vedli. A lacino, protože jim k tomu dopomohla standardní situace, kterou domácí hrubě podcenili. Dlouhou přihrávku za obranu nechali zcela bez povšimnutí, takže portugalskému legionáři Teixeirovi nedělalo problém Kozáčika překonat.

Pro Uhrinův tým to byla samo sebou rána, neboť slibná aktiva z prvního zápasu v tu ránu ztratil a musel naopak zkusit skóre otočit. Snaha nescházela, tlak si vynutil, pár slibných situací si rovněž vypracoval, jenže v té nejvyloženější Pilař ve 30. min. selhal.

Takhle střílí Mutu

Trest přišel. A pochopitelně že se o něj přičinila největší hvězda Ploješti Mutu. Zatímco ve 14. min. se při první pokusu ještě zastřeloval a bránu o pořádný kus minul, sedm minut před přestávkou nedal ránou z dobrých 25 metrů Kozáčikovi šanci. Pochopitelně s přispěním Procházky, který jaksi neráčil brát na vědomí, co zkušený rutinér, jenž prošel Chelsea, Juventusem i Fiorentinou, v pětatřiceti umí a jen ho stínoval.

Pilař sice vzápětí vykřesal naději, ale jen chvilkovou a vzhledem k neskutečným chybám v obraně svého mužstva pofiderní. Ještě před přestávkou se to ostatně potvrdilo, neboť Španěl De Lucas dostal v šestnáctce tolik volnosti, prostoru, že se mohl Kozáčika poptat, kam chce hlavičku umístit. Domácí gólman ovšem ani necekl a znechuceně lovil míč ze sítě potřetí. Kdo by se mu také divil, když ze tří střel mířících mezi tyče třikrát inkasoval?!

Záchvěv vystřídal pohřeb

Po přestávce se přesto domácí ještě zkusili zvednout, na úvod se na dlouhé minuty nastěhovali před šestnáctku Rumunů i do ní, Kolář po deseti minutách cpal míč pod břevno, jenže brazilský gólman Pecanha balón vytáhl a tím jakékoli zdramatizování zápasu definitivně odmítl a poslední domácí záchvěv utnul.

Naopak další z legionářů ve službách Ploješti Tamuz proměnil čtvrtým gólem plzeňské snění o možném zázraku ve výprask a pohárový pohřeb. Viktoria totiž po předchozích letech hojnosti opouští evropskou scénu, hned jak na ni vkročila. V kvalifikaci!

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - Petrolul Ploješť 1:4 (1:3)
Branky: 40. Pilař - 20. Teixeira, 38. Mutu, 43. De Lucas, 69. Tamuz. Rozhodčí: Millot - Luzi, Zakrani (všichni Francie). ŽK: Řezník, Horváth, Procházka, Hubník  - Tamuz. Diváci: 10 521. První zápas: 1:1, postupuje Ploješť.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hubník, Procházka, Limberský - Hořava (73. Vaněk), Horváth - Petržela (66. Tecl), Kolář, Pilař - Bakoš (53. Chramosta). Trenér: Uhrin ml.
Ploješť: Pecanha - Alcénat, Gerlado Alves, Gerson, Fanchone - De Lucas, Hoban - Nepomuceno (64. Mustivar), Mutu (73. Albín), Teixeira (83. Marinescu) - Tamuz. Trenér: R. Lucescu.

Reklama

Související témata: