Hlavní obsah

Příbram - Sparta 0:1Sparta se v Příbrami k vítězství protrápila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
71. Lafata 0 : 1
Záznam online reportáže

Příbram

Po nejhorším výkonu v nové sezóně si Sparta přesto odvezla tři cenné ligové body z Příbrami a dál vede tabulku. K vítězství doslova doklouzal kapitán týmu Lafata a dal svůj první ligový gól v tomto ročníku. Domácí fotbalisté bojovali, ale třetí silný tým v řadě, s nímž se potkali v úvodu soutěže, už o body nepřipravili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Costa (vpravo) a příbramský Martin Sus.

Článek

Sparta přijela bez zraněných Dočkala i Holka a začala opatrně, podobně jako v Malmö. Držela sice míč, ale nedokázala se dostat přes dvě obranné vlny domácích. Ti ovšem také nehýřili přílišnou aktivitou dopředu. Tarczal si padesát metrů od branky všiml, že Bičík je na hranici šestnáctky, ale střelecký pokus zbytečně uspěchal a skákající míč se ani nevešel mezi tyče. Další šance se rýsovala, když Řezníček šel sám proti Kováčovi, postřehl sice zcela volného Filla, ale zkušený sparťanský stoper přihrávku vystihl.

Poločas zahozených tutovek

Po deseti minutách mohla jít do vedení Sparta. Zápotočný si nevšiml při malé domů Krejčího, poslal mu míč, ale sparťanský záložník z úhlu trefil jen tyč a obrana míč odpálila na roh. Po čtvrt hodině měli hosté ještě větší šanci, ale Krejčí ani Lafata zblízka Boháče nepřekonali. Zdlouhavá a navíc pomalá sparťanská rozehrávka přes stopery umožňovala Příbrami včas srovnat obranné řady, takže dvě zmíněné šance byly výjimkou. Jinak si favorizovaní hosté žádnou příležitost nevypracovali.

Domácí také ne. Když už se Pilík dostal ke standardce, s jeho slabou střelou Bičík neměl problém. O ten se mu po necelé půlhodině postaral Švejdík, když přihrál přímo Marešovi, ten našel Řezníčka, jehož ránu na vzdálenější tyč Bičík po tygřím skoku vyrazil. Sparta se pak ubránila několika závarům ve svojí šestnáctce a pokračovala ve své profesorské hře zdlouhavé kombinace především do šířky. Příbram nabídla před koncem první půle pohlednou tříminutovku, která vyústila v hlavičku Zápotočného, ale Bičikovy ruce byly pod břevnem včas.

Lafata doklouzal k bodům

Na sparťanech jako by ležela „švédská deka". Ani ve druhé půli si nedokázali vytvořit tlak a soupeře přehrát. Výzvy několika stovek jejich fanoušků, aby bojovali za Spartu, zřejmě neslyšeli. Nedokázali se prosadit, Lafata v útoku byl takřka neviditelný, což ale platilo o celé středové řadě. Kadeřábek s Costou byli směrem dopředu neškodní. Po další rozehrávce přes Bičíka se ozval i pískot. Tři přesné přihrávky byly problém, pohyb minimální. Na jarní Spartu mohli fanoušci jen vzpomínat. Sparta hrála hůř a hlavně v pomalejším tempu, než v Malmö.

Příbram toho však nedokázala nijak využít. Naopak po ztrátě míče u vlastní šestnáctky nezastavili domácí Konatého, který prostrčil míč Matějovskému a ten pak Krejčímu, který ho prodloužil na vzdálenější tyč, kam doklouzal Lafata a vedle Boháče ho poslal do sítě. Vstřelil tak svůj první ligový gól v nové sezóně a letní bilanci branek v soutěžních utkáních zaokrouhlil na deset.

Příbram víc otevřela obranu a Sparta mohla trestat podruhé, jenže Krejčí si mezi dvěma spoluhráči vybral v šestnáctce domácího Tarczala.

3. kolo první fotbalové ligy:
1. FK Příbram - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 71. Lafata. Rozhodčí: Jílek - Nádvorník, Pospíšil. Bez karet.
Příbram: Boháč - Sus, Hájovský, Zápotočný, Neves - Mareš (80. Danoski), Tarczal, Hnaníček, Pilík (84. Švancara) - Fillo (63. Stratil) - Řezníček. Trenér: Čuhel.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, Švejdík, Costa - Vácha - Přikryl (52. Konaté), Matějovský, Hušbauer (65. Bednář), Krejčí (89. Mareček) - Lafata. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: