Hlavní obsah

Ostrava - Brno 1:0Baník porazil Brno vlastním gólem Jugase, který byl i vyloučen

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Jugas (vlastní) 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Ostravy porazili v pátém kole Synot ligy před vlastním publikem Brno 1:0. Vítězství Baníku daroval vlastním gólem ve 20. minutě hostující bek Jakub Jugas, který navíc v 60. minutě dostal i červenou kartu a stal se největším smolařem zápasu. Baník doma se Zbrojovkou přes sedm let neprohrál.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brněnský záložník Marek Kaščák (vlevo) v souboji s Joelem Lindperem z Baníku Ostrava.

Článek
Fotogalerie

Navzdory nečekanému vítězství na Spartě přišly baníkovce povzbudit slabé čtyři tisíce diváků a v rozpačité kulise, pod níž se podepsal bojkot obou fanouškovských táborů, trpěl i fotbal.

Domácí, namlsáni triumfem na Letné, byli v úvodu aktivnější, ale zhuštěná obranná linie soupeře s přehledem jejich ofenzivní snahu zachytila. První slabší chvilku si však vybrala ve 20. minutě a hned to mělo fatální následky: Zavadil se nechal před vápnem lehce odstavit od balónu Kukecem a jeho centr si na malém vápně skluzem usměrnil do vlastní sítě Jugas.

Ostravané se po gólu více stáhli a nechali útočit soupeře, který byl ale bezzubý už v předfinální fázi. Jenže podobný problém měla Ostrava. Několikrát vyrazila do odkryté obrany, ale všechny brejky ztroskotaly na nepřesné finální přihrávce.

Kouč Kotal se Zbrojovku už o poločase pokusil vzkřísit dvěma změnami. A mohl mít šťastnou ruku: střídající Malík se po zaváhání ostravské obrany ocitl hned v 51. minutě uprostřed vápna sám před Pavlenkou, ale gólové situace se tak zalekl, že ani nezpracoval balón.

Jugas sundal Greguše a musel pod sprchy

Hostující bek Jugas sehrál v pátek smolný zápas a jeho part přesně po hodině skončil červenou kartou za faul na pronikajícího Greguše. Signál z gólové parkety na pokutovém území ale domácí tak zpackali, že Brno vyrazilo do přečíslení a Baník měl obrovskou kliku, že hostující hráč mířil do tyče z ofsajdového postavení.

Paradoxně až v oslabení začali být hosté daleko aktivnější. Když po rychlém protiútoku Buchtova rána z šestnáctky lízla boční síť, v hledišti to jen zahučelo. Deset minut před koncem měl vyrovnání na hlavě Pašek, ale zblízka přestřelil. A Brno se vyrovnání nedočkalo ani v nastaveném čase. Mezlík si sice učebnicově stáhl Paškův centr, ale ani jeho bomba nešla mezi tyče.

5. kolo fotbalové Synot ligy:
Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 1:0 (1:0)
Branka: 20. Jugas vlastní. Rozhodčí: Jílek - Paták, Kříž. ŽK: Byrtus, Mensah - Zavadil. ČK: 60. Jugas. Diváci: 4091.
Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek, Stronati, Holzer - Mensah, Greguš - Kukec (87. Petrus), Lindpere (70. Šichor), Štěpán - De Azevedo (77. Byrtus). Trenér: Bernady.
Brno: Hladký - Hyčka (46. Malík), Košťál, Jugas - Buchta, Kaščák, Zavadil, Fischer (79. Mezlík) - Vávra, Markovič (46. Pašek), Sýkora. Trenér: Kotal.
Udrží Baník čisté konto i v příštím ligovém kole na hřišti Liberce?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 897 čtenářů.

Reklama

Související témata: