Hlavní obsah

Slavia - Sparta 0:2Letenský kapitán Lafata rozhodl derby v Edenu, a to ještě zahodil penaltu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
53. Lafata 0 : 1
80. Lafata 0 : 2
Záznam online reportáže

Klíče od hlavního města se nehodlají vzdát. Fotbalisté Sparty vyhráli v 9. kole Synot ligy derby na Slavii 2:0 a dál se drží s jednobodovým odstupem za vedoucí Plzní. Derby rozhodl dvěma trefami letenský kapitán David Lafata, který navíc ještě zahodil pokutový kop. Sparta tak vyhrála již poslední čtyři ligová derby se skóre 10:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata se raduje z branky do sítě Slavie.

Článek
Fotogalerie

Oba rivalové nastoupili k 282. derby v očekávaných sestavách. Nechyběla ani česká hymna a slavnostní výkop patronky zápasu, atletické šampiónky Zuzany Hejnové.

Favorizovaná Sparta začala aktivněji a trenér domácích Beránek již po pár minutách vystartoval k pomezní čáře, aby sešívaným řádně domluvil. Letenští nicméně stále měli hlavně po stranách prostor a Kadeřábek s Krejčím se dostali k prvním centrům do šestnáctky. O úvodní šanci se ale v 17. minutě postaral slávistický fantom derby Latka, který hlavou prodloužil Juharův aut a Škoda si připsal první vážnější střelu v utkání.

Slávisté pak dávali zapomenout na výbuch v minulém kole na Bohemians. Byli koncentrovaní, nepouštěli Spartu do souvislejší kombinace a sami rychlým přechodem do útoku hrozili. Až ve 36. minutě se k zakončení přes hlavu dostal letenský kanonýr Lafata a dorážku jen těsně nestihl Kadeřábek. Letenští se pak dožadovali penalty za ruku Černého, ale hrálo se dál. Před přestávkou musel být ošetřován domácí gólman Hrubeš a hostující záložník Hušbauer a tím první poločas skončil.

Po přestávce v hlavní roli Lafata

Druhé dějství začalo šancemi nejlepších střelců na obou stranách. Zatímco sparťan Lafata vystřelil slabě, slávista Škoda donutil Bičíka k akrobatickému zákroku. Místo Hušbauera přišel na hřiště letenský žolík Konaté, hlavně se však v 53. minutě změnilo skóre. Dočkal zahrál rohový kop, Lafata si jeho centr našel, v duelu kapitánů přeskočil Latku a hlavou s odrazem od tyče zavěsil. A mohl být ještě slavnější, protože po chybě Vukadinoviče a ruce ve vápně se kopala penalta. Míč si vzal Lafata - a jen zlehka otřel břevno, takže Slavia žila dál.

Letenským se otevíral prostor k brejkům, od vyrovnání však nebyl daleko hlavičkující Piták. V 70. minutě pak Bičík zmařil tutovku Zmrhalovi, který proti němu stál úplně sám. Další velkou šanci pak spálil pro změnu Škoda. A ještě než se Eden zahalil do dýmu ze slávistických dýmovnic, mohl na druhé straně pojistit vedení Krejčí.

Sešívaní za zahozené šance pykali. Kadeřábek našel na zadní tyči Krejčího, jehož nepodařená střela už možná byla za čárou, ale gól byl připsán dorážejícímu Lafatovi.

9. kolo fotbalové Synot ligy:
Slavia Praha - Sparta Praha 0:2 (0:0)
Branky: 53. a 80. Lafata. Rozhodčí: M. Paták - Wilczek, Moláček. ŽK: Latka, Piták, Baéz - Costa. Diváci: 16 661.
Slavia: Hrubeš - Dobrotka, Latka, Bílek, Juhar - Baéz, Kodr (69. R. Hrubý) - V. Vukadinovič (61. Piták), Zmrhal, M. Černý (87. Petr) - Milan Škoda. Trenér Beránek.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Vácha, Matějovský - Dočkal (90. Mareček), Hušbauer (49. Konaté), L. Krejčí - Lafata (88. Bednář). Trenér Lavička.

Reklama

Související témata: