Hlavní obsah

Česko - Japonsko 71:57Basketbalistky nakonec uplatnily sílu pod košem, po druhé výhře mají jistý postup ze skupiny

Ankara
Aktualizováno

České basketbalistky mohou být na MS v turecké Ankaře absolutně spokojené, po Brazilkách porazily také Japonky. Výhra 71:57 nad asijskými šampiónkami jim zajišťuje už postup ze skupiny. V úterním zápase se Španělkami se mohou pokusit o přímou cestu do čtvrtfinále. Kdyby neuspěly, budou hrát o elitní osmičku ve středu, zřejmě s Kanaďankami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Jana Veselá.

Článek

Obě české pivotky, které si léči poraněný kotník, se proti Japonsku zapojily do hry. Burgrová hned v základní sestavě, Kulichová jako střídající hráčka. Nakonec se ukázala jejich úloha pod košem jako klíčová. Japonky od začátku sázely na perfektní pohyb i pohotovou střelbu zdálky a dlouho nepouštěly reprezentaci do žádného výraznějšího vedení.

Naopak samy asijské šampiónky v závěru druhé čtvrtiny zvládly trhák, když využily českých potíží na obranném doskoku a neměly problém získat míč i z druhé vlny a zakončovat. Národní tým při statickém pojetí útočné hry nemohl pořádně uplatnit výškovou převahu, v 19. minutě prohrával už 31:38. Na začátku třetí čtvrtiny se navíc dostala do problémů s fauly Veselá, která nasbírala už čtyři.

Zlom odstartovala Elhotová trojkami

Žádná panika ale nenastala, český tým byl trpělivý a postupně srovnal rychlostně krok a dal najevo i fyzickou převahu. Definitivním zlomem v zápase byla dvanáctibodová šňůra, kterou spustily dvě trojky Elhotové za sebou. Zastavila se teprve sedm minut před koncem za stavu 60:51, pak už měl národní tým jasně navrch.

Dařilo se mu dostávat míče na pivotky a v obraně eliminovat viditelně unavené Japonky, které se v posledním dějství zmohly jen na šest bodů. Nejlepší česká střelkyně Kulichová vedle devatenácti bodů zaznamenala devět doskoků a vůbec ji nemuselo mrzet, že při určitém limitu své levé nohy proměnila jediný ze svých šesti trestných hodů.

"Trpělivě jsme složili střípek ke střípku do vítězné mozaiky. Klíčová role připadla nakonec pivotkám, holky ukázaly morálku, dostaly na pivotky míče a vydřely uspěch. Bylo jasné, že se vyplatí hrát na dlouhé, protože pak musely Japonky obranu zdvojovat a zase se odkrýval venek," líčil spokojený trenér Lubor Blažek.

Mistrovství světa basketbalistek - skupina A v Ankaře
Česko - Japonsko 71:57
Nejvíce bodů: Kulichová 19, Elhotová 18, Burgrová 13 - Mijamotová 16, Takešikiová 10, čtvrtiny 18:16, 15:22, 20:13, 18:6.
Španělsko – Brazílie 83:56 (Torrensová 15 – Souzaová 12).
Další nedělní výsledky zde.
Tabulka skupiny A:
1. Španělsko220157:1064
2. Česko220139:1124
3. Japonsko202107:1452
4. Brazílie202111:1512

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články