Hlavní obsah

Nizozemsko - Kazachstán 3:1Nizozemci se trápili s Kazachstánem. Island je nadále stoprocentní

Aktualizováno

Fotbalisté Nizozemska se po prohře s Českem trápili i ve druhém utkání kvalifikace o mistrovství Evropy a doma porazili Kazachstán 3:1 až třemi brankami v poslední půlhodině. Rozhodující gól dal osm minut před koncem Ibrahim Afellay. Soupeř, až 127. tým světa, dlouho vzdoroval, od 64. minuty však hrál v deseti. Oranje si do tabulky skupiny A připsali první tři body a jsou třetí za zatím stoprocentními Čechy a překvapivě také Islandem. Seveřané v pátek vyhráli hladce 3:0 na hřišti Lotyšska.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemští fotbalisté Robin van Persie a Leroy Fer (vpravo) se radují ze vstřelení gólu proti Kazachstánu.

Článek
Fotogalerie

Kazachstán se v Amsterdamu ujal vedení v 17. minutě po rohovém kopu a přesné hlavičce stopera Abdulina. Nizozemci poté spustili útočnou smršť, ale hvězdy jako Robben a Van Persie se nedokázaly prosadit.

Povedlo se to až střídajícímu Huntelaarovi, který hlavou zakončil centr Afellaye. Kazachstán šel navíc záhy na to do deseti po vyloučení útočníka Džolčijeva za faul na Afellaye. A byl to právě záložník Olympiakosu Pireus, kdo svůj skvělý výkon zakončil i vítězným gólem. Oslavil tak vydařený návrat do reprezentace a první start od listopadu 2012. V závěru ještě výhru dokonal Van Persie z pokutového kopu.

Island po jasné výhře 3:0 nad Tureckem potvrdil formu i v Lotyšsku, kde po většinu zápasu diktoval tempo hry, držel míč a útočil. Domácí se však urputně bránili, navíc hosté často mířili vedle.

Krátce po změně stran Lotyšsku zkomplikoval situaci zkušený útočník Rudnevs, který dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Island přesilovou hru využil v 66. minutě zásluhou své největší hvězdy Gylfiho Sigurdssona. Záložník Swansea se ve vápně hezky otočil a poslal míč k tyči. Výhru pak potvrdili ještě Gunnarsson a Gislason.

Chiellini nechtěně napodobil Hierra

Kuriózní zápas prožil italský stoper Giorgio Chiellini. Nejprve poslal Itálii do vedení proti Ázerbajdžánu, jenže čtvrthodiny před koncem si dal smolnou vlastní branku. Stal se tak prvním hráčem od roku 1999, který v jednom utkání evropské kvalifikace skóroval za oba týmy. Naposledy se to povedlo španělské legendě Fernandu Hierrovi.

Ázerbájdžán tak sahal po senzačním bodu, ale Chiellini svou chybu napravil a v 82. minutě se znovu prosadil hlavou a zajistil Itálii těsnou výhru. V předchozích 71 zápasech měl Ital na kontě jen čtyři branky, v pátek se trefil hned třikrát.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina A:
Riga: Lotyšsko - Island 0:3 (0:0)
Branky: 66. G. Sigurdsson, 77. Gunnarsson, 90. Gislason. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.). ŽK: Rudnevs, Bulvitis, Fertovs (všichni Lot.). ČK: 55. Rudnevs.
Lotyšsko: Kolinko - Dubra, Gorkšs, Bulvitis - Morozs - Gabovs, Fertovs, Rugins (63. Freimanis), Kovalovs (81. A. Višnakovs) - Šabala (81. E. Višnakovs), Rudnevs. Trenér: Pahars.
Island: Halldórson - T. Bjarnason, Árnason, R. Sigurdsson, A. Skúlason - B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson (80. O. Skulason), Hallfredsson (87. Gislason) - Sigthórsson, Bödvarsson (77. Finnbogason). Trenér: Lagerbäck.
Amsterdam: Nizozemsko - Kazachstán 3:1 (0:1)
Branky: 62. Huntelaar, 82. Afellay, 88. Van Persie z pen. - 17. Abdulin. Rozhodčí: Jug (Slovin.). ŽK: Mirošničenko, Dmitrenko, Abdulin. ČK: 64. Džolčijev (všichni Kaz.).
Nizozemsko: Cillessen - Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi (81. Fer), Blind - Sneijder, De Jong (56. Huntelaar), Afellay - Robben, Van Persie, Lens. Trenér: Hiddink.
Kazachstán: Mokin - Dmitrenko (72. Korman), Vorotnikov, Abdulin - Mirošničenko, Bogdanov, Karpovič (79. Korobkin), Sujumbajev - Džolčijev, Šomko - Chižničenko (90. Nurgalijev). Trenér: Krasnožan.
Turecko - Česko 1:2 (1:1)
Skupina B:
Brusel: Belgie - Andorra 6:0 (3:0)
Branky: 31. z pen. a 34. De Bruyne, 65. a 68. Mertens, 37. Chadli, 59. Origi. Rozhodčí: Bojko (Ukr.).
Nikósie: Kypr - Izrael 1:2 (0:2)
Branky: 67. Makrides - 38. Damari, 45. Ben Haim II. Rozhodčí: Orsato (It.).
Cardiff: Wales - Bosna a Hercegovina 0:0
Rozhodčí: Bezborodov (Rus.).
Skupina H:
Sofia: Bulharsko - Chorvatsko 0:1 (0:1)
Branka: 36. vlastní Popov. Rozhodčí: Mateu Lahoz (Šp.).
Palermo: Itálie - Ázerbájdžán 2:1 (1:0)
Branka: 44. a 82. Chiellini - 75. vlastní Chiellini. Rozhodčí: Göcek (Tur.).
Ta'Qali: Malta - Norsko 0:3 (0:2)
Branky: 26. a 49. King, 22. Dähli. Rozhodčí: Gautier (Fr.).

Reklama