Hlavní obsah

Očekávání od Hertla jsou astronomická, jenže on je pořád nováček, brání Čecha kouč Žraloků

San Jose/Praha

Dnes v noci ho proti New Yorku Islanders čeká jubilejní padesátý zápas v kanadsko-americké NHL, jenže Tomáš Hertl aktuálně řeší zcela jiné věci. Hokejový útočník San Jose se ve své druhé zámořské sezóně trápí, na tu předchozí, v níž patřil mezi objevy, zatím nedokázal navázat. Že není vše v pořádku, si uvědomuje i kouč žraloků Todd McLellan, s českým talentem se snaží pracovat na zlepšení jeho formy.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Hokejový útočník San Jose Tomáš Hertl v zápase proti Coloradu.

Článek

Už před aktuální sezónou McLellan Hertla upozorňoval, že druhý ročník bývá podstatně náročnější než ten premiérový. Dobře si to uvědomoval i Hertl, jenže vypořádat se s tím zatím nedokázal. Zatímco loni měl po dvanácti odehraných zápasech na svém kontě jedenáct kanadských bodů, nyní po stejné porci duelů má jen dvě branky a asistenci. V posledních osmi utkáních si připsal jen jednu gólovou nahrávku.

„Někdy mám pocit, že spousta z nás si myslí, že Tomáš už je veterán, který v NHL odehrál šest sezón. Jenže on je pořád nováček. Prochází si stejnými věcmi, jako každý jiný mladý hokejista. Jenže očekávání od něj jsou astronomická. Přitom pro mladé hráče je tahle liga dost náročná," zastává se dvacetiletého útočníka trenér Sharks.

„Nejsem si ale jistý, jestli si uvědomuje, že to teď nemá tak jednoduché, jako v minulé sezóně. Soupeři už vědí, kdo Tomáš je, jakým způsobem hraje a že ho musí bránit natěsno," doplňuje McLellan.

Musím být silnější na puku a víc střílet, ví Hertl

Ten Hertla po prvních zápasech přeřadil z první řady do třetí, nyní ho ale zase vrátil k Pavelskému s Thorntonem. Jenže ani tento krok zatím nepomohl, na gól Hertl čeká od 16. října. „Musím být silnější na puku, víc střílet, protože mám snad jen průměr jedné střely na zápas. Doufám, že budu lepší a lepší," věří pražský rodák.

„S Tomášem pořád pracujeme. Některé dny dostává pořádně zabrat, jindy ho zase obejmeme. Ono to přijde," nepropadá McLellan panice. Nikdo by se nezlobil, kdyby to přišlo už dnes. Právě proti Ostrovanům Hertl vstřelil svůj doposud poslední gól. Dočká se teď dalšího?

Reklama

Související témata: