Hlavní obsah

Fraška, špatný vtip! Angličané znovu haní FIFA kvůli volbě dějiště fotbalového MS

Londýn

Čtvrteční závěrečný verdikt etické komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA ohledně čtyř let staré volby dějišť fotbalových mistrovství světa v letech 2018 (Rusko) a 2022 (Katar) opět vyvolal na ostrovech značné pobouření. Podle řídícího fotbalového orgánu nedošlo k žádným závažným proviněním, ani ke korupci, aby se volba opakovala. Značných pochybení se naopak měli dopustit někteří členové anglické kandidatury. Taková obvinění Anglická asociace (FA) důrazně odmítá a závěry vyšetřování považuje za špatný vtip.

Foto: Profimedia.cz

Prezident FIFA Sepp Blatter oznamuje dějiště MS 2022 - překvapivě vyhrál Katar.

Článek

Už jsou to téměř čtyři roky, co FIFA volila pořadatele dvou nadcházejících šampionátů. Rusové dostali v roce 2018 přednost před společnými kandidaturami Španělska s Portugalskem, Belgie s Nizozemskem a právě Anglií, která při volbě propadla a s pouhými dvěma hlasy ani nepostoupila do druhého kola. O Kataru se nakonec rozhodlo až ve 4. kole - neuspěly jinak mnohem vyspělejší fotbalové státy jako USA, Jižní Korea, Austrálie nebo Japonsko.

Etická komise rok a půl vyšetřovala, zda při volbě nedošlo ke kupčení s hlasy. A její závěry nejsou nijak překvapivé - k několika incidentům sice došlo, nepoškodily ale bezúhonnost volebního procesu jako celku. „Fraška!" hlásal titulek sportovní stránky serveru Daily Mail.

Některé klíčové závěry vyšetřování komise Michaela Garcii ale měly být etickou komisí záměrně zkreslené a chybně interpelované. Americký právník se už od verdiktu FIFA distancoval. Závěrečná zpráva mimo jiné neuvádí nic o úplatcích, o které si před lety řekli někteří funkcionáři FIFA sami maskovaným britským reportérům, kteří se vydávali za lobbisty s tím, že chtějí ovlivnit závěrečné hlasování.

FIFA chce podvést lidi

Závěrečná zpráva FIFA zmiňující se také o „netransparentnosti anglické kandidatury" a naznačující, že se někteří členové FA pokusili uplatit bývalého vlivného viceprezidenta FIFA Jacka Warnera, vyvolala na ostrovech značné pobouření.

„Nepřijímáme žádnou kritiku týkající se integrity anglické kandidatury. Podali jsme transparentní a důvěryhodnou nabídku," brání se FA v prohlášení. Konzervativní poslanec Damian Collins řekl nahlas to, co si myslí spousta lidí nejen v Anglii, ale po celém světě: „FIFA se snaží podvést lidi, a tvrdí, že došlo k nezávislému vyšetřování, což se nikdy nestalo."

Hlavními protagonisty, kteří nejvíce ovlivnili hlasování, údajně byli někdejší šéf Asijské fotbalové federace Mohamed bin Hammam a především kontroverzní Jack Warner z Trinidadu a Tobaga. Ten byl dříve viceprezidentem FIFA a prezidentem zóny CONCACAF, tedy fotbalových zemí Severní a Střední Ameriky.

„Nemáme co skrývat. Celá ta zpráva FIFA - to je špatný vtip," citoval server BBC šéfa anglického fotbalu Grega Dykea, který razantně odmítl, že by se Albion pokusil Warnera uplatit.

Naděje na opětovné pořádání volby hostitelů MS 2018 i 2022 tak definitivně vzala za své.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 91. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 87. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 92. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice