Hlavní obsah

Sparta - Brno 1:2Tonův sladký návrat na Spartu! Gólem nastartoval vítězný obrat Komety

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Hlinka 1 : 0
35. Ton 1 : 1
51. Káňa 1 : 2
Záznam online reportáže

Sladký návrat do Holešovic si může vychutnávat hokejový útočník Petr Ton. Nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec sparťanské historie, kterého se Pražané po uplynulé sezóně po jedenácti letech zbavili, nastartoval svým gólem obrat Komety, která nakonec v dohrávce 19. extraligového kola na ledě Sparty triumfovala 2:1. Zatímco Brňané dokázali bodovat už podeváté v řadě, Jandačovi svěřenci prodloužili sérii bez bodového zisku už na pět duelů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva obránce Sparty Marek Ďaloga a útočník Brna Petr Ton.

Článek
Fotogalerie

Jednačtyřicetiletý Ton se mohl radovat už ve čtvrté minutě, kdy ho domácí obránci na chviličku nechali osamoceného před svou branku, jeho zakončení ale nakonec stihli zablokovat. Pak už přebrala iniciativu Sparta. Když Ptáčkovi přeskočil puk hokejku, mířil na gólmana Komety Faltra zcela sám Cingel, s bekhendovým blafákem ale nepochodil.

O minutu později si ale vybruslil Hlinka od levého mantinelu a střelou na bližší tyč využil hned první sparťanskou přesilovku. Po první změně stran se během jednoho střídání dostal hned do dvou slibných šancí Bahenský, jenže uklidňující druhý gól nepřidal.

Od poloviny zápasu Brňané přidali a najednou to byli oni, kdo diktoval tempo hry. Ve 32. minutě sice ještě Káňa při přečíslení dvou na jednoho Staňu nepřekonal, o chvíli později už ale bylo vyrovnáno. A zasloužil se o to Petr Ton.

Tonovi apladuovala celá hala

Nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec sparťanské historie se po Kempného nahození dostal k dorážce a svým čtrnáctým gólem v aktuální sezóně si upevnil pozici na čele tabulky kanonýrů. Tonovi k trefě netleskal jen kotel hostujících fanoušků, nýbrž celá holešovická Tipsport aréna. Zcela pochopitelně, vždyť na hráče, který v klubu strávil jedenáct sezón a pomohl ke dvěma mistrovským titulům, se nezapomíná.

Kometa dokonce mohla v samém závěru druhé třetiny udeřit znovu, když Staňovi vypadl puk z výstroje po další střele Kempného. Ke štěstí domácích ale zůstal u pravé tyčky a za čáru nedoklouzal. Ani po druhé přestávce se sparťané neprobudili z letargie, za což je v 51. minutě potrestal v přesilovce dorážející Káňa a strhl tak vedení na hostující stranu.

Až v závěrečné pětiminutovce si domácí vynutili obrovský tlak, který navíc ještě umocnilo vyloučení Kuboše. To Kometa ustála, a když ji pak v poslední minutě při sparťanské power play několikrát podržel výtečný Falter, mohla se radovat z těsné výhry.

Dohrávka 19. kola hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. J. Hlinka (Réway, Barinka) - 35. P. Ton (Kempný, V. Němec), 51. J. Káňa II (Dočekal, Kuboš). Rozhodčí: Fraňo, Pavlovič - Bláha, Špůr. Vyloučení: 5:6, navíc Kuboš (Brno) 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 5703.
Sparta: Staňa - Polášek, Barinka, Ďaloga, J. Mikuš, Hrbas, Švrček, Pilař - Kumstát, Pech, Rolinek - Réway, J. Hlinka, Buchtele - Bahenský, Cingel, Sabolič - Dvořáček, Volek, A. Chlapík. Trenéři: Jandač a Moták.
Brno: Falter - Ptáček, Kempný, Dujsík, Hanzlík, Kuboš, Dlapa, L. Hájek - P. Ton, V. Němec, J. Hruška - Honejsek, L. Čermák, J. Káňa II - Vondráček, Koreis, Burian - P. Mrázek, Ostřížek, Dočekal. Trenéři: Kýhos, Pešout a K. Beran.

Reklama

Související témata: