Hlavní obsah

Statistika lvíčat: Brněnský Vávra se trefil na podzim v lize nejčastěji

Praha

Už jenom půl roku zbývá na přípravu reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy 2015 pořádaném v České republice. Fotbalová lvíčata se ve svých klubech uložila k zimnímu spánku, je tedy ideální čas porovnat statistiky a ohlédnout se za působením mladých reprezentantů v nejvyšší české domácí soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brněnský Stanislav Vávra (vpředu) v souboji se slávistou Martinem Latkou.

Článek
Fotogalerie

Celkem vyběhlo během podzimní části sezóny na ligové trávníky 41 lvíčat. Jediným hráčem reprezentační jedenadvacítky, který si nepřipsal na své konto ani minutu, je plzeňský obránce Matěj Končal. Naopak hned trojice mladých reprezentantů odehrála vše, co šlo. Kompletních šestnáct zápasů absolvoval gólman Baníku Ostrava Tomáš Pavlenka, obránce Sparty Pavel Kadeřábek a další bek, Tomáš Holeš z Hradce Králové.

Do všech zápasů základní části zasáhli ještě slávista Jaromír Zmrhal a brněnský Stanislav Vávra.

Poslední zmiňovaná dvojice mladíků se drží i v čele střeleckých statistik. Nejlepším střelcem se stal Vávra, jenž se trefil čtyřikrát. V závěsu za jedenadvacetiletým útočníkem skončil se třemi zásahy opět slávista Zmrhal. Lvíčata se postarala o 32 branek z celkových 327, které v průběhu podzimu v Synot lize padly.

Na čísle čtyři se stejně jako nejlepší střelec zastavil i nejúspěšnější nahrávač, sparťan Ladislav Krejčí.

Vydra střeleckým lídrem legionářů

Mladí reprezentanti působí také v zahraničí. Pod drobnohledem se tak ocitla pětice Matěj Vydra, Václav Kadlec, Ondřej Petrák, Tomáš Kalas a Lukáš Zima.

Z nich prožil nejúspěšnější podzim jednoznačně Vydra, útočník druholigového anglického Watfordu. Dostává v klubu pravidelně příležitost, nezasáhl pouze do dvou zápasů a je pátým nejvytěžovanějším hráčem týmu. Vydrovi se daří také v nejdůležitější herní činnosti. Na svém kontě má již sedm ligových branek, což z něj dělá nejlepšího střelce mužstva.

Stabilně letos nastupuje v základní sestavě druholigového německého Norimberku také Petrák. Naopak Kadlec ve Frankfurtu jen paběrkuje a premiérového startu v německé nejvyšší soutěži se vůbec nedočkal Kalas, který v Kolíně nad Rýnem hostuje z anglické Chelsea. O jeho služby teď projevil zájem londýnský QPR.

Gólman Zima dvakrát s nulou

Posledním sledovaným hráčem je Zima, gólman Benátek. V Itálii zatím nastoupil k devíti duelům, ve kterých si připsal dvě čistá konta a vychytal svému celku deset bodů. Naposledy se Zima objevil v brance 19. října v utkání s Novarou.

Reklama