Hlavní obsah

Šikula Černý dal gól i Barceloně a nelituje, že Ajax upřednostnil před Chelsea či Juventusem

Praha

Dal jsem gól Barceloně. A ke všemu v Lize mistrů. To si může říkat Václav Černý, sedmnáctiletý talent českého fotbalu. Odchovanec Příbrami si mohl velké kluby vybírat. Zajímala se o něj Chelsea či Juventus Turín. On si však vybral slavnou mládežnickou akademii Ajaxu Amsterdam. A nelituje. Druhou sezónu tam hraje za devatenáctku a spolu se dvěma dalšími mladíky trénuje s áčkem.

Gól Václava Černého proti Barceloně

 
Článek

Velký úhel mu nevadil, po nakrátko rozehraném přímém kopu brankáře Barcy prostřelil. Václav Černý se trefil v Youth League, což je mládežnická Liga mistrů.

„Gól Barceloně, to je zatím můj vrchol. Navíc rozhodl zápas Ligy mistrů, ukazovali ho i v televizi. Hodně mi pomohl, pak jsem se brzy objevil na tréninku áčka," líčí nadšeně mladík, který se na Vánoce vrátil domů.

Černý skóroval také proti Paris St. Germain, jeho Ajax nabitou skupinu vyhrál a ve vyřazovací části Youth League narazí na AS Řím. „Čekali jsme soupeře s trochu větším jménem, ale nic nepodceníme. Chceme dojít hodně daleko," ujišťuje.

Už jako dítě byl středem zájmu

Jeho agent David Nehoda vzpomíná, že kolem příbramského odchovance začaly zahraniční kluby kroužit již ve věku dvanácti, třinácti let.

„Přes Honzu Říčku třeba Chelsea, byli jsme i v Juventusu u Pavla Nedvěda. Ale nakonec jsme vybrali Ajax, který patří k top akademiím. A dobře jsme udělali," hodnotí Nehoda.

Jeho klient prožívá v Amsterdamu velký fotbalový sen. Teď třeba doma čeká na zprávu, zda odletí s áčkem Ajaxu na soustředění do Kataru.

„Na prvním tréninku s dospělými jsem docela koukal, ale brzy jsem si zvykl. Je skvělé, když vás vedou Bergkamp s De Boerem a říkají vám, co se bude dělat," usmívá se křídelní útočník.

Reklama