Hlavní obsah

Měl jsem strach. Bál jsem se, jak odpoví tělo, vrací se Voráček k letní změně

Philadelphia/Praha

V letošním ročníku svými výkony udivuje zámořskou NHL, více jak dva týdny už se navíc nepřetržitě hřeje na špici kanadského bodování soutěže. Hokejový útočník Philadelphie Jakub Voráček zažívá svou dosud nejlepší sezónu, před jejím startem v něm přitom hlodal červíček pochybností...

Foto: Profimedia.cz

Jakub Voráček v dresu Philadelphie v utkání NHL proti Carolině.

Článek

Kladenský rodák totiž v létě razantně upravil jídelníček, už do pusy nebral všechno jako v předchozích letech. Změna stravy pomohla, shodil čtyři kila tuku a najednou vážil 95 kilogramů. V přípravě se na ledě cítil lépe, jenže se obával, jak se zhubnutí projeví v zápasech.

„Abych byl upřímný, měl jsem z toho strach. Bál jsem se, jak mé tělo odpoví při soubojích u mantinelu, při hře za brankou a v soubojích jeden na jednoho," přiznává Voráček v rozhovoru pro nhl.com. Jenže strachoval se zbytečně. V prvních pěti zápasech bodoval naplno a ani nyní nepolevuje. V 39 duelech posbíral 48 bodů a vévodí tabulce produktivity.

„Musel jsem si najít nějakou cestu. V minulé sezóně jsem si mohl dovolit držet puk o trochu déle, teď ale vím, že už nemám takovou sílu, takže jsem musel svou hru trošku zjednodušit. Ale pomohlo mi to, hlavně co se rychlosti týče. Před brankou, stejně jako v rozích kluziště. Když jsem v potížích, dokážu se z nich dostat rychleji, než jsem býval zvyklý. Nikdy jsem v závěrech zápasů neměl problémy, ale je pravda, že teď se v nich cítím lépe, jsem výbušnější. To přichází i se zkušenostmi," říká pětadvacetiletý forvard.

S Girouxem si rozumí na ledě i mimo něj

„Ale ani minulé sezóny jsem neměl špatné. Před dvěma lety jsem při zkráceném ročníku kvůli výluce vstřelil 22 gólů, takže z osobního pohledu to byl dobrý rok. Jenže jsme nepostoupili do play off, což bylo hodně zlé. Loni jsem se hned na začátku zranil a nebýt toho, udělal bych podle mě okolo 70 bodů. A letos? Nevím, možná jsem zkušenější, mám dobré spoluhráče a jdou mi přesilovky. Vždycky říkám, že hráče dělá tým. Pokud je dobrý, v šatně panuje pohoda, cítíte se na ledě mnohem pohodlněji," tvrdí Voráček.

Ovšem tvrzení, že hráče dělá tým, u Philadelphie moc neplatí. Letci prohráli už pět zápasů v řadě a na postupové místo do play off ztrácejí už deset bodů! „Jenže mě zcela zřejmě pomáhá Claude Giroux, což je jeden z nejlepších hráčů NHL. Je velice schopný, nesnáší porážky. Souhlasím, že ze mě udělal lepšího hráče," pochvaluje si spolupráci s kanadským centrem.

„Oba jsme hodně soutěživí, a když zápas nejde podle plánu, snažíme se to překonat a pořád chceme být nejlepšími. Každé střídání se snažíme naplno a chceme na ledě nechat úplně všechno. To je ten největší rozdíl. A taky je plus, že jsme dobří kamarádi i mimo led. O hokeji se spolu hodně bavíme. Víme, co každý od toho druhého očekává," říká Voráček.

Redaktor nhl.com Dan Rosen Voráčkovi sdělil, že když jej viděl poprvé na turnaji před jeho premiérovou sezónou v NHL v roce 2008, připomínal mu dalšího kladenského odchovance, legendárního Jaromíra Jágra. Nezkoušel nikdy svého slavného krajana napodobovat? „Opravdu ne, nikdy jsem se nesnažil hrát jako on. Je těžké prezentovat se stylem jako hráč, který v NHL nasbíral téměř 1800 bodů. Ale kdybych měl tolik síly nebo byl schopný držet puk v soubojích tak dlouho jako on, proč bych toho nevyužíval?" rozesmál se Voráček.

Reklama

Související témata: