Hlavní obsah

Posilovna jako „nepřítel“ běžců

Praha

Ztráta času, zbytečnost, nuda, nepotřebuju. Tak část běžců pohlíží na čas strávený v mučírně. Tahání činek, kladek, funění není potřeba k běhání. Každý volí podle sebe, ale vše má vývoj. Pokud ne, tak vaříme na ohni a nohy obalujeme kusem hadru. Evoluce, kterou jsme přijali. Proč ne fitko?

Foto: Radek Malina, Právo

Posilovna. Nepřítel běžců?

Článek

Proč?

Podívejte se na video běžce. Nemusíte být špión, abyste si všimli, že v pohybu je celé tělo. Celistvě se žene vpřed. Nic nestojí, vše se zapojuje. Nejen nohy, ruce, ramena. Tělo je stroj, kde vše má své místo, opodstatnění.

Živý organismus dokáže přijmout, vydat, adaptovat se. Ale vše má své limity.  Žádné perpetuum mobile na světě ještě není. A tělo má do něj rozhodně daleko. Dojde k meznímu bodu a vypoví službu. Občas předtím naznačí, že je přetěžováno, hlesne si o pomoc. Pokud ji nedostane, padne, vypne, nehne se, konec. Na nějaký čas určitě.

Nikdo nechce, abyste trénovali na úrovni vrcholových běžců, ti si mimochodem svoji přípravu bez posílení svalstva umí stěží představit.

Zpevnit tělo

Občasnými, ale pravidelnými návštěvami tělo zpevníte. A to nebude proti, zvláště když přidáte pravidelné protahování.

Ze začátku vám cvičení patrně sebere část energie, tělo bude ve spojení s běháním náchylnější k únavě, ale vše je o časování, nastavení.

Při běhání jsou některé svalové partie využívány méně, jiné více. Všechno by ale mělo hrát, aby tělo pracovalo jako jeden mechanismus, kde nic nedrhne. Při pravidelném běhání může také docházet ke svalové dysbalanci a je proto lepší případným problémům předcházet.

Žádné tuny železa

Nikdo od běžců nechce, aby tahali tuny železa několikrát týdně. Ovšem vložení dvou komplexních tréninků týdně, při nichž je zapojeno celé tělo, má svůj význam. Břišní svaly a spodní zádové svaly drží tělo při běhu ve vzpřímené poloze a při každém došlápnutí musí máknout, aby lidský stroj neupadl a posunul se dál. Takže také neopomíjet.

Po čase zjistíte, že můžete běžet dále, rychleji a křeče se nedostavují v takové míře. A navíc předejdete možným zraněním díky pevnějšímu a odolnějšímu svalovému korzetu. O to jde – jste silní jen tak, nakolik je silný váš nejslabší článek.

Pokud je pro vás přece jen cesta do gymu věc zapovězená, cvičte doma – stačí vám natahovací guma, kterou bez problémů zakoupíte, pár jednoručních činek, zbytek pak nahradí podlaha a zeď. I cvičení s vlastním tělem má své klady - a je lepší než nic.

Reklama