Hlavní obsah

F1: Nová zbraň Williamsu. Splní sen o vítězstvích?

Praha/Grove

Povedené výsledky z uplynulé sezóny formule 1 vyvolaly ve stáji Williams hlad po triumfech ve Velkých cenách. A tradiční stáj jako první z účastníků světového šampionátu ukázala obrázky nového monopostu, s nímž hodlá nahlodat loňskou suverenitu stáje Mercedes. Paradoxně k tomu bude pomáhat pohonná jednotka právě od německé automobilky.

Foto: Sport.cz

Formule 1 Williams FW37 pro sezónu 2015.

Článek
Fotogalerie

Williams zveřejnil podobu monopostu s označením FW37 na svém webu. Oproti předchozímu modelu má nový vůz viditelně plošší nos odpovídající upraveným technickým předpisům. „Vycházeli jsme z povedených výkonů předchozího monopostu FW36. Vzali jsme to, co bylo dobré, upravili to, co pokulhávalo. Prostor pro úpravy byl i v aerodynamice, protože rok 2015 přináší nová pravidla týkající se designu přední části vozu," poznamenal technický šéf stáje Pat Symonds.

K vidění "na živo" bude formule na začátku příštího měsíce v Jerezu, kde je od 1. do 4. února naplánováno první oficiální testování. Tam také Williams původně chystal oficiální prezentaci stejně jako Mercedes, Red Bull, Sauber či Lotus.

Na pódiu devětkrát, vítězství ale uniklo

V loňské revoluční sezóně po velkých technických změnách stáj Williams obsadila třetí místo v Poháru konstruktérů, piloti Valtteri Bottas z Finska a Felipe Massa z Brazílie vybojovali devět umístění na stupních vítězů. Tentokrát se pravidla tolik nezměnila, tým chce proto navázat na úspěšný rok, zmenšit odstup za dominantním Mercedesem a bojovat i o vítězství, na které vloni jeho jezdci nedosáhli.

"Měli jsme fantastický rok. Chceme tento vývoj zopakovat a vstoupit do sezóny 2015 v silné pozici," řekl majitel týmu Frank Williams. "Čím jsou pravidla ustálenější, tím vyrovnanější je pole. Věřím, že náš tým bude schopen pokračovat v nastolené cestě, abychom dohnali Mercedes, než aby týmy za námi dostihly nás," dodal Symonds.

Mistrovství světa začne 15. března Velkou cenou Austrálie v Melbourne. Po Jerezu se bude testovat ještě dvakrát v Barceloně (19. - 22. února a 26. února - 1. března).

Reklama

Související témata: