Hlavní obsah

Dobrá rada pro překyselené běžce: Jezte řasy!

Kateřina KašparováSport.cz

Mořské řasy pro mnoho lidí představují nevítané společníky na dovolené u moře. Zejména po nočních bouřích, kdy se z hlubin vyplaví tyto otravné rostlinky na břeh, nám ztěžují vstup do vody. Lepí se na lýtka, moře se stává neprůhledné. Ale nemůžeme k nim cítit odpor. Jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů a minerálů.

Foto: Profimedia.cz

Mořské řasy jsou pro běžce ideální stravou.

Článek

Myslíte si, že jste řasy nikdy nejedli? Měli jste někdy zmrzlinu, pudink, sýr či chléb? Pak věřte, že každá z těchto potravin a veskrze všechny, v nichž se používají pojidla a konzervační látky, obsahuje karaden, algin nebo agar. Jinými slovy výtažky právě z mořských řas. Dobrá zpráva: nejíte nic nezdravého. Naopak.

Řasy světoběžné

Lidé využívají mořské řasy pro svou obživu už po staletí. Ať se jedná o Číňany, Iry, Brity, Islanďany, Kanaďany, Japonce, americké indiány, Havajany, Korejce, Rusy, Eskymáky, Jihoafričany, všichni zařazují mořské řasy do svého jídelníčku.

Před třiceti lety jste mohli v Bostonu potkat prodejce, kteří na ulicích prodávali řasy dulse, jejichž charakteristikou je nachové zbarvení. V dnešní době lze ve Skotsku a Kanadě natrefit na hospody, jež nabízejí křupavé pochutiny právě z této řasy.

Více na východ, v Rusku, prodávají kvašený nápoj z mořských rostlin a pojídají mořské zelí. Jedná se o konzervovanou směs červené řepy, rajčat a řas. V Irsku využívali po staletí mořský mech k výrobě nápojů, chleba, pečiva a želatiny.

V Zemi vycházejícího slunce se mořské řasy jedí více než kdekoli jinde. Japonci mají stupnici pro hodnocení mořských řas podobnou jako ministerstvo USA pro hodnocení kvality masa a mléčných výrobků.

PŘEHLED POZITIV
+ obsahují velké množství minerálů (v některých případech až stonásobky jejich obsahu v zelenině)
+ pomáhají bojovat s překyselením organizmu
+ mají detoxikační účinky
+ ulehčují stravitelnost luštěnin
+ pomáhají tělu vyrovnat se s následky ozáření

Kam s ní?

Řasy se řadí do zeleniny. Konkrétně do zeleniny mořské, do níž patří řasy a chaluhy. Řasy dostanete v obchodech jak sušené, tak kvašené. Nemusíte se bát zařadit je do jídelníčku i svým dětem již od útlého věku.

Pokrok je nezastavitelný. Modernizace se promítá nejen do bytového interiéru a počítačového softwaru, ale také do zemědělství. Důsledkem je paradoxně snižování kvality zemědělské půdy. A právě mořské řasy snad ještě chvíli zůstanou zárukou kvalitní stravy s dostatečným množstvím stopových prvků.

Nevypadá dobře, ale zdravá je

Jak řasy rostou, přeměňují neorganické minerály z mořské vody v organické minerální soli. Ty vážou na aminokyseliny. A právě taková kombinace je pro člověka velmi užitečná, neboť povzbuzuje srdeční činnost, vyživuje vlasy, nehty, pokožku, svaly a kosti a má pozitivní účinky na naši krev.

Krev ovlivňují řasy přímo při trávení. Jestliže je krev překyselená, dochází k její alkalizaci. Řasy pomáhají redukovat nadměrné množství tuku a hlenu. V řasách kombu a wakame se nachází kyselina algová, která ve střevech přeměňuje toxické kovy na neškodné soli, které se následně snadno vylučují z těla.

Řasy jsou nejen velmi zdravé, ale jsou také chutné. Přidáte-li je do polévek, luštěnin nebo salátů, znásobí chuť ostatních surovin.

Reklama

Související témata: