Hlavní obsah

Slavia - Olomouc 5:1Slavia po devíti prohrách uspěla, porazila Olomouc

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Rachůnek 0 : 1
15. Poletín 1 : 1
21. Poletín 2 : 1
27. Šenkeřík 3 : 1
43. Divíšek 4 : 1
49. Vlasák 5 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté poslední Slavie se po devíti porážkách za sebou dočkali vítězné radosti, když ve 40. kole Tipsport extraligy porazili Olomouc 5:1. Plný bodový zisk slavili Pražané po dlouhých 20 zápase poprvé od 16. listopadu, kdy vyhráli v Litvínově. Čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí se na tom podílel útočník Michal Poletín, Tomáš Divíšek si připsal gól a tři přihrávky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slávistický útočník Michal Poletín (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči Jakubem Sklenářem (vlevo) a Tomášem Divíškem z gólu.

Článek

Vychutnat výhru si mohli svěřenci trenéra Dušana Gregora před nebývale zaplněnou O2 arenou 6151 diváky, které přilákalo hlavně jednotné vstupné za pouhých 20 korun.

Úvod přitom patřil hostům, kteří byli aktivnější. Ve druhé minutě se dostal po průniku až před Svobodu Herman, ale nestihl zakončit. Pak se Slavia ubránila při vyloučení Krejčího, ale v šesté minutě už extraligový nováček vedl. Po Paterově střele dorážel Rachůnek. Vyrovnat mohl při Bucově trestu Vlasák, ale minul branku a hosté se ubránili. Sami pak byli blízko gólu v 11. minutě, Maroszův pokus ale stihl Svoboda vytěsnit lapačkou.

Slavia, které podruhé za sebou chyběl nemocný útočník Bednář, se neprosadila při Paterově pobytu na trestné lavici. A opět zahrozili hosté, ale Majeskému po objetí branky chyběla přesnější muška. V 15. minutě se radovala naopak Slavia, když po nahození Stránského od modré čáry dorážel Poletín. Olomouc se musela bránit následně i při vyloučení Dlouhého, ale Moravané na další fauly už doplatili.

Poletín přidal i druhý gól

Trest Majeského z konce úvodní části využil 27 sekund po startu druhého dějství Poletín, který bekhendem doklepl puk za Vošvrdova záda po Šenkeříkově ráně. Po Vošvrdově vyhození kotouče do ochranné sítě a postihu Majeského za hru vysokou hůl se sice Olomouc ubránila 24 sekund ve třech proti pěti, ale jen dvě vteřiny po návratu za gólmana pykajícího Dlouhého na led se trefil přesně pod horní tyč z levého kruhu Šenkeřík.

Olomoučtí trenéři Fiala s Dopitou si vzali oddechový čas, ale dříve utrápená Slavia ožila a byla nadále nebezpečná. Zvýšit se snažili Stránský, Sklenář a největší šanci zlikvidoval ve 33. minutě Vošvrda Holcovi.

Hosté se marně snažili zápas zdramatizovat. Když se na konci druhé části dostali po dlouhé době k přesilovce, tak ji zkrátilo po pauze Maroszovo vyloučení. A Slavia využila třetí početní výhodu v zápase, z pravého kruhu se trefil Divíšek, který nosí místo Bednáře kapitánské 'céčko'. Ve 49. minutě po Divíškově přihrávce vyhnal z branky Vošvrdu Vlasák a premiéru v extralize si odbyl osmnáctiletý Urbisch.

Na druhé straně se dočkal prvního zápasu v nejvyšší soutěži také o dva roky starší David Novák. Svoboda totiž v 53. minutě dostal trest ve hře za hrubost a musel do šatny. Slavia se ale ubránila 34 vteřin ve třech proti pěti i ve zbytku z pětiminutového trestu. Neinkasovala ani v dalším oslabení v závěru. V největších šancích neuspěli Patera a Rachůnek.

40. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Slavia Praha - HC Olomouc 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Poletín (J. Doležal, Stránský), 21. Poletín (Šenkeřík, Divíšek), 27. Šenkeřík (Poletín, Divíšek), 43. Divíšek (Šenkeřík, Poletín), 49. Vlasák (Divíšek, Sklenář) - 6. T. Rachůnek (Patera). Rozhodčí: Lacina, Souček - Charvát, Frodl. Vyloučení: 5:12, navíc A. Svoboda (Slavia) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 6151.
Slavia: A. Svoboda (53. D. Novák) - Šenkeřík, Kolařík, Štich, Krejčí, A. Růžička, Beňovič - Vlasák, Divíšek, Sklenář - Holec, Vas, Kolář - Stránský, J. Doležal, Poletín - Andres, M. Čermák, J. Veselý. Trenéři: Gregor a J. Beránek.
Olomouc: Vošvrda (49. Urbisch) - Majeský, Ondrušek, Skrbek, Staněk, Škůrek, Vyrůbalík - Rác, Marosz, Cibák - T. Rachůnek, Patera, R. Dlouhý - Zuzin, Herman, Laš - Buc, J. Knotek, Matai. Trenéři: Fiala a Dopita.

Reklama