Hlavní obsah

S. Williamsová - Cibulková 6:2, 6:2Světová jednička rozmetala slovenské naděje, Šafářová si v Melbourne zahraje finále deblu

Aktualizováno

Světová tenisová jednička Serena Williamsová z USA potvrdila na Australian Open roli favoritky. Pětinásobná vítězka turnaje ve čtvrtfinále hladce přehrála loňskou finalistku Dominiku Cibulkovou ze Slovenska za hodinu a šest minut dvakrát 6:2. K sesterskému souboji však v semifinále nedojde, protože Venus Williamsová podlehla devatenáctiletému překvapení Madison Keysové po setech 3:6, 6:4 a 4:6. Český tenis bude mít zastoupení ve finále čtyřhry, do kterého postoupila Lucie Šafářová. Spolu s další Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou vyhrály první sadu nad párem Julia Görgesová, Anna-Lena Grönefeldová 6:0 a pak německá dvojice kvůli onemocnění Görgesové zápas vzdala. Naopak Barbora Záhlavová-Strýcová s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou v semifinále neuspěly.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vítězné gesto Sereny Williamsové v zápasu s Dominikou Cibulkovou.

Článek

Mladší ze sester Williamsových sice musela v předchozích zápasech bojovat s Ukrajinkou Svitolinovou i Španělkou Muguruzaovou ve třech setech, tentokrát ale nastoupila se stoprocentní koncentrací a jakékoli oslabení vinou nachlazení nebylo na jejím výkonu vůbec znát.

O hlavu menší slovenskou naději drtila favoritka především servisem. Úvodní sadu zakončila po necelé půlhodince čtyřmi nechytatelnými podáními v řadě, jejichž rychlost se blížila až dvěma stům kilometrům v hodině. Celkem nastřílela patnáct es a pětadvacetiletou Cibulkovou, jež se tentokrát naopak se svým servisem potýkala, trestala přesnými a tvrdými returny.

Bomby ze všech stran. Snad nebude hrát věčně...

"Dostala mě pod tlak způsobem, jak to dokáže málokterá soupeřka, je jednoznačně po zásluze v čele žebříčku. Schytávala jsem bomby zleva, zprava, shora, zezdola, do dvou třech úderů ukončovala výměny a vůbec mě nepustila ke hře. Když je Serena v takovéhle formě, vůbec se s ní nedá hrát. Budu muset najít odpověď, zbavit se respektu z té síly úderů. Někdy se mi to zdá být nemožné, a tak si jen říkám, že snad nebude hrát věčně," citovala slovenská média Cibulkovou, která o osm let starší Američance podlehla i v pátém vzájemném souboji.

Williamsová v interview na kurtu po postupu do semifinále omlouvala: "Musím mluvit krátce, pořád kašlu. Je to horší a horší, ale snad se to zlepší," doufala Američanka, která v utkání s tenistkou z Bratislavy nastřílela 31 vítězných míčů

Semifinálovou soupeřkou nasazené jedničky bude přemožitelka Petry Kvitové z 3. kola Keysová, s níž bude moci Serena "vyřídit rodinné účty" za vyřazení sestry Venus. Dvě výhry ji dělí od šestého titulu na Australian Open a v jeho dosavadní historii Serena Williamsová triumfovala vždy poté, co přešla přes čtvrtfinále.

Mladá Keysová je naopak poprvé v grandslamovém semifinále. "Jsem nadšená a moc ráda, ale zároveň pořád soustředěná na další zápas," řekla. Ve druhém setu duelu s Venus Williamsovou si Keysová nechala ošetřit nohu a dostala prášky proti bolesti. "Naštěstí to pomohlo a i proti Sereně chci hrát naplno," dodala Keysová.

Napodobí Šafářová triumf Novotné?

Lucie Šafářová má v Melbourne na dosah svůj první grandslamový titul ve čtyřhře. V pátečním finále se česko-americká dvojice střetne s Číňankou Ťie Čeng a Chan Yung-Jan z Tchaj-wanu. Ty vyřadily Záhlavovou-Strýcovou a Krajicekovou po výhře 6:3 a 6:2.

"Je mi líto Julie, že se necítí dobře, ale snad se dá brzy dohromady. Myslím, že jsme jinak hrály od začátku zápasu dobře," řekla Šafářová na webu turnaje po semifinálovém utkání, v němž měly s Američankou ulehčenou práci.

S Mattekovou-Sandsovou se dala Šafářová dohromady na čtyřhru poprvé v kariéře díky svému kanadskému kouči Robu Steckleymu. "Známe se s Bethanií dlouho, ale můj trenér kamarádí s jejím manželem. Před sezónou jsme si psaly a řekly si, pojďme hrát spolu v Melbourne čtyřhru. A zdá se, že to bylo dobré rozhodnutí," smála se Šafářová.

"Měly jsme s Bethanií od prvního kola těžké soupeřky, ale hrajeme výborně a teď se těšíme na finále. Koukaly jsme se v semifinále na Čeng Ťie a Chan Yung-Jan a hrajou velice dobře. Musíme být připravené," řekla česká fedcupová reprezentantka.

Ve finále čtyřhry žen na Australian Open je Šafářová jako první Češka po 20 letech. Naposledy to dokázala Jana Novotná, která se v roce 1995 radovala z titulu spolu se Španělkou Arantxou Sanchezovou-Vicariovou.

Andrea Hlaváčková usilovala o postup do semifinále smíšené čtyřhry, ale s Rakušanem Alexanderem Peyou nestačili na Martinu Hingisovou a Leandera Paese. Švýcarsko-indickému páru ve čtvrtfinále podlehli 3:6 a 1:6.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 40 miliónů australských dolarů):
Dvouhra žen, čtvrtfinále:
S. Williamsová (1-USA) - Cibulková (11-SR) 6:2, 6:2
Keysová (USA) - V. Williamsová (18-USA) 6:3, 4:6, 6:4
Čtyřhra žen - semifinále:
Ťie Čeng, Chan Yung-Jan (14-Čína/Tchaj-wan) - Krajiceková, Záhlavová-Strýcová (13-Niz./ČR) 6:3, 6:2
Matteková-Sandsová, Šafářová (USA/ČR) - Görgesová, Grönefeldová (16-Něm.) 6:0, skreč.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Hingisová, Paes (7-Švýc./Indie) - Hlaváčková, Peya (4-ČR/Rak.) 6:3, 6:1.
Juniorky:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kolodziejová, Vondroušová (2-ČR) - Lapková, Miháliková (Běl./SR) 7:5, 7:5
Výsledky mužů na Australian Open zde.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra ženy

  • Osmifinále

  • Německo Kerberová (1) Spojené státy Vandewegheová
    2 : 6; 3 : 6
  • Rumunsko Cirsteaová Španělsko Muguruzaová (7)
    2 : 6; 3 : 6
  • Německo Barthelová Spojené státy V. Williamsová (13)
    3 : 6; 5 : 7
  • Ruská federace Pavljučenkovová (24) Ruská federace Kuzněcovová (8)
    6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Austrálie Gavrilovová (22)
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy Bradyová Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 2 : 6
  • Ruská federace Makarovová (30) Velká Británie Kontaová (9)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Strýcová (16) Spojené státy S. Williamsová (2)
    5 : 7; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Vandewegheová Španělsko Muguruzaová (7)
    6 : 4; 6 : 0
  • Spojené státy V. Williamsová (13) Ruská federace Pavljučenkovová (24)
    6 : 4; 7 : 6
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 6 : 3; 4 : 6
  • Spojené státy S. Williamsová (2) Velká Británie Kontaová (9)
    6 : 2; 6 : 3
  • Semifinále

  • Spojené státy Vandewegheová Spojené státy V. Williamsová (13)
    7 : 6; 2 : 6; 3 : 6
  • Chorvatsko Lučičová-Baroniová Spojené státy S. Williamsová (2)
    2 : 6; 1 : 6
  • Finále

  • Spojené státy V. Williamsová (13) Spojené státy S. Williamsová (2)
    4 : 6; 4 : 6