Hlavní obsah

Brodeur a nejlepší brankář? Nemusíš být génius, abys na to přišel, říká Jágr

New York/Praha

Téměř dvacet let proti sobě nastupovali jako protihráči, v minulé sezóně se pak spolu sešli i v jedné kabině New Jersey. Nyní už se ale dvě legendy hokeje Martin Brodeur a Jaromír Jágr na ledě v soutěžním zápase nepotkají, dvaačtyřicetiletý gólman ve čtvrtek oznámí konec své bohaté kariéry. A Jágr má pro držitele mnoha brankářských rekordů NHL jen slova chvály.

Foto: Profimedia.cz

Rozesmátý brankář Martin Brodeur a stejně dobře naladěný Jaromír Jágr ještě v minulé sezóně společně hájili barvy Devils.

Článek

Seděl v kabině New Jersey, kolem něj hlouček novinářů, ze kterého přilétla otázka. Byl Martin Brodeur nejlepším brankářem, jemuž jste v NHL čelil? Jaromír Jágr se na dlouhou dobu odmlčel. Pak ale odpověděl naprosto jasně. „Nemusíš být génius, abys na to přišel," prohlásila česká „68".

„Stačí se podívat na jeho statistiky. Gólmanský post je v hokeji tím nejobtížnějším. Není to jako u útočníků, kterých může hrát dvanáct. Brankář chytá vždycky jenom jeden," říká Jágr o Brodeurovi, jenž s New Jersey třikrát vyhrál Stanleyův pohár, čtyřikrát získal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře sezóny NHL a s národním týmem Kanady dosáhl na dvě olympijská zlata.

„Bylo pro něj tak nějak neuvěřitelné vydržet (v NHL) tak dlouhou dobu, když pořád přicházeli další a další noví brankáři. Myslím, že tohle už nikdo jiný v žádném sportu nedokáže. Možná snad (Peyton) Manning (hráč amerického fotbalu), pokud vydrží dál hrát, protože být quarterbackem je to samé jako dělat brankáře," tvrdí Jágr, jenž byl do NHL draftován stejně jako Brodeur v roce 1990.

Jágr: Nebyl to jen brankář, ale i poloviční obránce

Od té doby až do aktuální sezóny spojil Brodeur celou svou kariéru s New Jersey. V NHL drží mezi brankáři spoustu rekordů - v počtu odchytaných zápasů (1266), výher (691), čistých kont (125) i zásahů (28 928). V létě mu u Ďáblů vypršela smlouva, a tak se v prosinci rozhodl v kariéře pokračovat v St. Louis. Za Bluesmany si připsal sedm startů, žádný další už ale nepřidá. Ani v žádném jiném týmu. Ve čtvrtek totiž Brodeur oznámí konec kariéry.

„Co ho ale dělalo jedinečným, byl způsob, jakým dokázal rozehrávat. On byl jako třetí obránce. Se svým ovládáním puku se nikdy nedostal do problémů. Když chytal, soupeř nestrávil moc času ve svém útočném pásmu. Museli jste proti němu hrát jinak, nestačilo jen nahodit puk. Bylo třeba ho do pásma zavézt, protože jinak by ho okamžitě vyhodil ven," vychvaluje Jágr svého bývalého spoluhráče.

„Koukám se na to jinak než všichni ostatní. Spousta lidí říká, že byl skvělý kvůli tomuhle a tamtomu. Já to pozoruju víc do detailů. On nebyl jenom brankář, ale zároveň i poloviční obránce. Tím si ušetřil polovinu práce. Někteří gólmani museli v zápase čelit čtyřiceti střelám, zatímco on jen dvaceti. Hokej hraju déle asi než kdokoliv jiný, skoro třicet let. Proto vím, jak důležité je mít gólmana, který zvládá práci s pukem. Dělá to velký rozdíl," uzavírá Jágr.

Reklama