Hlavní obsah

Mléko trochu jinak - z rýže a banánů

Rýžové mléko je malý zázrak ve sklenici. Nejlepší nápoj pro běžce. Je totiž lehce stravitelné, obsahuje sacharidy, minerály, vitamíny a hlavně - je zásadotvorné. To může být pro strádající překyselené sportovce záchranou života.

Foto: Profimedia.cz

Rýžové mléko s banánem.

Článek
Fotogalerie

Na pomoc si bereme knihu a tak trochu i kuchařku světoznámého ultramaratónce Scotta Jurka. Návod vypadá vcelku snadno - nasypat vše do mixéru a zmáčknout knoflík - a tak usuzujeme, že mléko zvládneme připravit i bez přítomnosti žen.

K ruce máme malý mixér a naběračku vařené rýže kombinujeme s vodou v poměru 1:4. Přidáváme ždibec soli a necelou polévkovou lžíci kukuřičného oleje. Mixujeme až do úplného vyhlazení směsi.

Rýže patří mezi středně zásadité potraviny a v jídelníčku sportovců má nezastupitelné místo jako zdroj polysacharidů. Tyto složité cukry slouží tělu jako zásobní a stavební látky a jsou hlavním zdrojem energie svalové činnosti.Vysokému příjmu jednoduchých cukrů (monosacharidů) bychom se naopak měli vyhýbat. Tělo jejich zpracování zařídí vyplavením většího množství inzulínu a my se pak paradoxně krátce poté, co jsme požili „energetickou bombu", ocitáme v opačném extrému - bez cukru v krevním řečišti (v hypoglykémii).Jednoduché cukry je naopak vhodné doplňovat v průběhu, ale hlavně po náročném výkonu. Kromě doplnění ztráty tekutin a minerálů je třeba se soustředit na obnovu glykogenu ve svalech a játrech.

Na první lok je to asi takové, jako kdybyste pili vodu z kastrolu, co ve školní jídelně zbyla po navaření rýže. Prostě ne úplně nejedlé, ale dobrovolně byste to asi do svého jídelníčku nezařadili.

Původní receptura se nám moc nepozdává, a tak celý výtvor korunujeme ještě špetkou vanilky a půlkou banánu. Hned je to lepší a výživnější!

V lednici vydrží mléko z rýže čtyři až pět dní, s banánem o něco méně.

CO BUDEME POTŘEBOVAT
1 díl vařené rýže
4 díly vody
špetka soli
lžíce oleje
můžeme ještě přidat vanilku a banán

„Já to pít nebudu!" hlásil redakční kolega Libor při pohledu na zatím nerozmixovanou směs vařené rýže s vodou a solí a několika mastnými oky u horního okraje mixéru. Další kolega bere beze slov hrnek s hotovým nápojem a zhluboka si přihýbá. „Dobrý! Zítra přijdu zas!"

Reklama

Související témata: