Hlavní obsah

Polsko - Španělsko 29:28 PPPoláci v nastavení utrhli bronz, finále házenkářského MS pískají čeští rozhodčí

Martin Kézr (Losail)Právo

Bronz na mistrovství světa házenkářů získali Poláci, když v zápase o třetí místo v katarském Losailu porazili Španělsko 29:28 po prodloužení. Vítězové získali medaili po šesti letech, naopak obhájci titulu končí až čtvrtí. O zlato si zahraje Francie s domácí reprezentací, řízením tohoto duelu byli pověřeni čeští rozhodčí Václav Horáček a Jiří Novotný.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Polský házenkář Michal Szyba (uprostřed) se snaží prosadit mezi španělskou bránící dvojicí Valero Rivera (vlevo) a Antonio García.

Článek

Španělé začali utkání hodně nervózně, gól dokázali vstřelit až v 8. minutě a to už měli tříbrankové manko. Trochu je srovnal oddechový čas trenéra Cadeňase, v útoku pak byli trpělivější a několik pěkných zákroků vytáhl i jejich brankář.

Poláci se snažili o hodně rychlou házenou, nicméně ve 23. minutě bylo srovnáno (11:11). Hned na začátku druhého poločasu se Španělsko dostalo poprvé do vedení, ani jeden z týmu pak ale dlouhou dobu neměl k dobru víc než gól. Teprve když vyšly Španělům brejky a Perez de Vargas na osm minut úplně zavřel branku, vyšplhalo se jejich vedení až na čtyřgólový rozdíl.

Jenže Poláci v sobě ještě našli dost sil utkání zdramatizovat a sérií tří tref se dostali na dostřel. V předposlední minutě za stavu 23:22 proměnil Rivera (syn trenéra Kataru) důležitou sedmičku, Polsko ale stihlo odpovědět dvěma brankami, přičemž ta vyrovnávací přišla z ruky Syprzaka dvě vteřiny před koncem.

Poláci rozhodli v prodloužení

Držitele bronzových medailí tak muselo určit desetiminutové prodloužení, v němž byli Poláci pokaždé krok napřed. Španělsko sice čtyřikrát vrátilo stav do remízové podoby, popáté to už ale nestihlo.

Hlediště moderní haly ležící v Losailu uprostřed pouště se teprve během nastavení začalo skutečně plnit vpřed blížící se očekávanou bitvou o zlato mezi Francií a domácím Katarem. Sledovat ji bude přes patnáct tisíc lidí a finále bude jistě vrchol soudcovské kariéry i pro českou dvojici, ale zároveň ji čeká extrémně náročný úkol.

Právě výkony rozhodčích při střetnutích Kataru provázela docela ostrá kritika. Dosud byly všechny ve vyřazovací části svěřeny sudím z Balkánu. Na to soupeři hněvivě upozorňovali, že jde o zvláštní shodu náhod kvůli tomu, že mnoho naturalizovaných Katařanů pochází právě z bývalé Jugoslávie. Teď přichází prostor pro české arbitry, jejichž počínání na turnaji bylo vesměs delegáty chváleno. Finále pro ně ale bude pořádně ostré sousto.

MS házenkářů v Kataru - zápas o 3. místo:
Polsko - Španělsko 29:28 po prodl. (24:24, 13:13)
Nejlepší střelci: Szyba 8, Syprzak 6, Wisniewski 4, Daszek a M. Jurecki po 3 - Tomas 7, Garcia 5, Rivera 5/3, Aguinagalde 4, Maqueda 3.
Finále: Katar - Francie 22:25

Reklama

Související témata: